Vizita.si
Povsem varno je uživanje živil, ki so proizvedene s pomočjo plesni. Mednje spadajo določeni siri, kot na primer gorgonzola, in nekatere suhe salame.
Zdravje

Je obrezana plesniva hrana nevarna?

Nataša Jurca
03. 11. 2011 08.46
15

Vam je škoda zavreči hrano, ki jo je ravno načela plesen in jo zato raje obrežete ter zaužijete? V nekaterih primerih je tovrstno početje povsem varno, v nekaterih pa lahko privede do nevarnosti.

Povsem varno je uživanje živil, ki so proizvedene s pomočjo plesni. Mednje spadajo določeni siri, kot na primer gorgonzola, in nekatere suhe salame.
Povsem varno je uživanje živil, ki so proizvedene s pomočjo plesni. Mednje spadajo določeni siri, kot na primer gorgonzola, in nekatere suhe salame.FOTO: Shutterstock
Lačni ste odprli hladilnik in si zaželeli sendvič s salamo in sirom, ko ste odvilii sir, pa ste na njem zagledali modre in bele ter nekoliko kosmate lise. V roke ste nato prijeli nož, sir obrezali, naložili na sendvič in z največjim užitkom ugriznili vanj. Prav vsi smo to že storili vsaj enkrat v življenju, če ne večkrat. Ali je tovrstno početje pravilno ali bi morali takšno živilo nemudoma zavreči?

Manj vlažna in trdna živila so varnejša

Redka živila, med katerimi je na vašo srečo tudi trdi sir, je po mnenju strokovnjakov povsem varno uživati, četudi se je na njih pred tem bohotila plesen. Pri živilih, ki vsebujejo malo vlage in so poleg tega zelo goste strukture, lahko plesen namreč preživi zgolj na površini in se ne more nevidno razmnožiti globlje pod površjem.

Veliko bolj problematična pa so druga živila, pri katerih se plesen lahko razmnožuje tudi v predelih, ki so vam nevidni. Med takšna živila spada tudi kruh, zato je le-tega v primeru, da se na njem pojavi plesen, še kako priporočljivo zavreči. Poleg tega pri plesnivi hrani ni problematična le plesen, temveč se lahko v primeru, da zaužijete plesniv jogurt, okužite tudi s škodljivimi bakterijami, zaradi katerih boste imeli hude prebavne težave in drisko. Kjer se je razmnožila plesen, obstaja namreč visoko tveganje, da so se razmnožili tudi drugi mikrobi.

Zakaj je plesen nevarna?

Na hrani se lahko razvije več vrst plesni, najpogostejše pa so tiste, ki jih povzročijo mikrobi Aspergillus in Penicillium ter Botrytis, ki jih lahko vidite v obliki nekakšne kosmate prevleke na sadju, na primer jagodah. Kakor koli že, nekatere plesni kot stranski produkt proizvajajo mikotoksine, ki so za zdravje še kako nevarni.

Med mikotoksini so najnevarnejši aflatoksini, ki so strupeni za jetra in jih povezujejo celo z rakom na jetrih ter se nahajajo najpogosteje na orehih, mandeljnih in lešnikih. Poleg teh so nevarni tudi ohratoksin A, ki je škodljiv za ledvice in ga najdemo na žitaricah ter kavi, fumonizini, ki se razvijejo na koruzi in so strupeni za živčevje in pljuča, ter patulini, ki napadejo sadje in zelenjavo in skupaj z aflatoksini in ohratoksinom A slabijo odpornost imunskega sistema. Še posebej v nosečnosti so lahko potencialno škodljivi za zarodek v visokih dozah aflatoksini, ohratoksin A in patulin, kancoregeni pa so predvsem aflatoksini, ki se kopičijo v jetrih in povečujejo tveganje za raka jeter, čeprav niso nič kaj manj kancerogeni tudi ostali mikotoksini.

Kaj je varno?

Dejstvo je, da plesni ne boste mogli na primer nikoli popolnoma odstraniti iz marmelade, zato v primeru, da se plesen razvije v lončku te sladke dobrote, marmelado zavrzite. Le težko boste namreč z žlico zajeli le plesen, ne da bi jo pri tem vnesli globlje v marmelado. Plesen namreč proizvaja spore, ki jih je težko oziroma nemogoče videti s prostim očesom. Poleg tega pa se lahko spore med odstranjevanjem dvignejo v zrak, vi pa jih boste vdihavali ali pa se bodo preselile na druga živila.

Živila, ki jih je povsem varno uživati kljub plesni, so tista, ki so bila že proizvedena skupaj s plesnijo. Med taka spada na primer gorgonzola. Če se na njej začne razraščati kakšna druga plesen, ki je drugačne barve ali teksture, pa jo odstranite ali pa zavrzite cel kos.

Kaj jesti in česa ne?

Plesen se lahko razvije v hladilniku, lahko pa se ohrani tudi v zamrzovalniku. Poleg tega lahko plesni živijo v izjemno slanem, sladkem ali kislem okolju, zato pred njimi ni varna nobena hrana. Najpomembneje je, da pri živilih vedno pazite na rok trajanja in jih pravilno shranjujete. Kakor koli že, lahko brez težav zaužijete nekatera živila, na katerih se je razvila plesen, če to odstranite in poleg plesnivega dela odrežete še dober centimeter zdravega dela živila. Pred plesnijo lahko tako z obrezovanjem rešite trde suhe salame, trde sire ter trdo sadje in zelenjavo. Pri obrezovanju bodite previdni, da boste pred vsakim rezom dobro očistili nož.

Med živila, ki jih morate ob pojavu plesni nemudoma zavreči, spadajo delikatesni mesni izdelki, slanina in hrenovke, jogurti, kisla smetana, mehki siri, mehko ali vodeno sadje in zelenjava, kruh in pekovsko pecivo, arašidovo maslo, oreščki, stročnice, džemi in marmelade.

Kako vi ravnate s plesnivo hrano? Komentirajte na naši Facebook strani. Pridružite se nam s klikom na

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Mihael Tominšek 11. 05. 2014 19.42
Take članke vzpodbuja PREHRAMBENA INDUSTRIJA. Temeljijo na resnici, a je ta sila selektivno uporabljena. Plesen se na hrani nabere, ker so klice ŽE v hrani ob pakiranju. Ko je te plasni preveč jo zavonjamo in vidimo. Preveč jo škodi. Nekaj jo pa pojemu tudi v povsem sveži hrani! Torej zdravo pamet v roke. Kruh bo smrdel po plesni kolikor koli ga obrežeš (bolj svež bo znotraj tudi pocast). Marmelado pa bo NOS ocenil, kaka je po "sanaciji". Če je bilo nekaj pik na stenah kozarčka, kjer je marmelada zelo na tenko in se je plesen lahko razvila, ali pa kaka pika na dnu, bo marmelada za pojest. Če pa je že prekrito celo dno z debelo plastjo plesni, jo razumen ne bo šel jest. Itd...
Sam se zanašam na svoj nos, po moje ga imamo na obrazu predvsem za takšne primere ;)... če je zadeva neužitna, to zazna celo otrok, kot je napisala neka gospa v komentarjih. Sam vedno odstranim plesen (čimbolj previdno in 2x več kot je vidne plesni, potem očiščeno hrano malo probam in močno povoham, če mi je hrana okusna in se mi zdi ok jo jem, drugače ne! Narava nam je dala najboljše detektorje in na njih se zanašajmo! Podobno ravnam pri rokih trajanja. Verjemite, da "naravni senzorji" takoj zaznajo če hrana ni ok.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080