Vizita.si
Sladkor je odgovoren za 35 milijonov smrti vsako leto, so prepričani ameriški strokovnjaki, ki so predlagali, da oblasti njegovo uporabo omejijo tako kot uporabo alkohola in cigaret.

Zdravje

'Ne samo da redi, ampak tudi ubija'

Katja Benčina
27. 12. 2013 12.34
81

''Ne samo da sladkor redi, ampak tudi ubija,'' so zapisali kalifornijski znanstveniki v časopisu Nature in pozvali vlade vsega sveta, naj prodajo sladkorja omejijo tako kot prodajo tobačnih izdelkov in alkohola. Pa je sladkor res tako strupen?

Sladkor je odgovoren za 35 milijonov smrti vsako leto, so prepričani ameriški strokovnjaki, ki so predlagali, da oblasti njegovo uporabo omejijo tako kot uporabo alkohola in cigaret.
Sladkor je odgovoren za 35 milijonov smrti vsako leto, so prepričani ameriški strokovnjaki, ki so predlagali, da oblasti njegovo uporabo omejijo tako kot uporabo alkohola in cigaret.FOTO: iStockphoto
''Sladkor je morilec, saj je odgovoren za 35 milijonov smrti vsako leto,'' so v časopisu Nature v članku ''Toksična resnica o sladkorju'' zapisali znanstveniki Robert Lustig, Laura Schmidt in Claire Brandis z medicinske univerze v Kaliforniji in dodali, da je prav sladkor glavni krivec za bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in sladkorno bolezen. Zato so predlagali, da bi vlade omejile prodajo sladkarij v šolah, močno obdavčile vsa sladkana živila in omejile prodajo sladkanih živil. V svetu se namreč količina zaužitega sladkorja na prebivalca povečuje, tako v zadnjih 30 letih zaužijemo od 150 do 300 kalorij na dan več, pri čemer se potrebe po energiji niso povečale. Kar pa seveda vodi v debelost in z njo povezane bolezni.
Kot še opozarjajo ameriški strokovnjaki, se je količina zaužitega sladkorja predvsem povečala na račun 'skritih sladkorjev' v sladkih pijačah.
Kot še opozarjajo ameriški strokovnjaki, se je količina zaužitega sladkorja predvsem povečala na račun 'skritih sladkorjev' v sladkih pijačah. FOTO: iStockphoto

Kot še opozarjajo ameriški strokovnjaki, se je količina zaužitega sladkorja predvsem povečala na račun 'skritih sladkorjev' v sladkih pijačah. Tako po podatkih ameriškega združenja za srčno-žilne bolezni povprečen Američan na dan spije 22 čajnih žličk sladkorja, medtem ko najstniki spijejo še več, in sicer 34 čajnih žličk. To je trikrat več zaužitega sladkorja, kot so ga ljudje konzumirali pred 50 leti in veliko več od priporočene mere. Kot so sporočili iz Inštituta za varovanje zdravje v Sloveniji, natančnih podatkov o tem, koliko sladkorja v povprečju zaužijejo Slovenci, nimamo, imamo pa podatke o tem, koliko sladkorja mladostniki zaužijejo zaradi sladkanih pijač. ''Študija, ki smo jo opravili na Pediatrični kliniki v Ljubljani, kaže, da sladkor, dodan v hrano, ter sladkorji, ki so naravno prisotni v medu, sirupih in sadnih sokovih, predstavlja kar 16 % dnevnega vnosa mladostnikov v Sloveniji. To je za 60 % več od varnih mej <10 % dnevnega. Vnos pijač s sladkorjem v slednji raziskavi znaša 51 % vse popite tekočine pri dečkih in 47 % pri deklicah. Vnos pijač z dodanim sladkorjem znaša 44 % vseh pijač pri dečkih in 41 % pri deklicah. Prav tako opažamo naraščajoč trend uživanja sladkorja pri ostalih starostnih skupinah,'' je povedala doc. dr. Cirila Hlastan Ribič. Ameriški strokovnjaki pa še dodajo, da tistim, ki zaužijejo preveč sladkorja, pogosto primanjkuje nekaterih pomembnih snovi, kot so cink, železo, kalcij in vitamin A.

Je sladkor res tako škodljiv?

Majhna količina sladkorja ni škodljiva, a če ta preseže priporočene vrednosti, se poveča tveganje za debelost, bolezni srca in ožilja, inzulinsko rezistenco, karies, motene maščobe v krvi, metabolni sindrom, zmanjšuje pa se občutek sitosti. ''V sladkorju so prazne »kalorije«. Načela zdrave prehrane zelo omejujejo uživanje sladkorja, tako belega kot tudi rjavega. V dnevni obrok hrane naj ne bi vključili več kot do 10 % dodanih sladkorjev v okviru energijsko priporočenega jedilnika oziroma ne več kot 2,5 žličke na 1000 kcal/dan. Sladkorja, ki ga damo v živila (čaj, kava), je lahko največ do 40 g (od 7 do 8 žličk) pri jedilniku z okoli 1600 kcal, pri obroku z okoli 3000 kcal pa okoli 70 g. Za skrite sladkorje upoštevamo tiste, ki jih zaužijemo skupaj s pecivom, tortami, sladoledom, sokovi z dodanim sladkorjem in čokolado, ne pa naravnih sladkorjev v mleku, sadju in drugih živilih,'' pojasni dr. Cirila Hlastan - Ribič.

Lahko sladkor privede do zasvojenosti?

Sladek okus deluje pozitivno na energijo posameznika, zato se k njemu pogosto zatekamo, ko smo utrujeni ali pod stresom. Kot potrjujejo nekatere raziskave, pa lahko v tem primeru pride celo do zasvojenosti. ''Ko se posameznik ni pripravljen soočiti s stresom, se lahko zgodi, da se začne zatekati k sladkarijam. Osebe, ki hrepenijo po ogljikovih hidratih, poročajo o stresnem stanju pred pojavom želje in občutka ugodja in sproščenosti,'' pojasni Hlastan Ribičeva. K zasvojenosti pa so bolj nagnjeni ljudje, ki so že bili odvisni od alkohola ali drog. ''Zadnje študije kažejo, da ima velik delež oseb, odvisnih od alkohola in drugih drog, preferenco do sladkega. Nevrobiološke poti zasvojenosti z drogami in »zasvojenosti s sladkim« vključujejo podobne živčne receptorje, nevrotranmiterje in hedonistične regije v možganih.''

Moški, ki spijejo 340 gramov sladkorja dnevno, imajo 20 odstotkov več možnosti za srčno-žilne bolezni.
Moški, ki spijejo 340 gramov sladkorja dnevno, imajo 20 odstotkov več možnosti za srčno-žilne bolezni.FOTO: iStockphoto

Ali obstajajo znanstveni dokazi, da sladkor povzroča bolezni srca in ožilja?

Zadnja raziskava, ki je bila objavljena ta mesec v ameriškem časopisu Združenja za srčno žilne bolezni Circulation, je pokazala, da imajo moški, ki spijejo 340 gramov sladkorja dnevno, 20 odstotkov več možnosti za srčno-žilne bolezni. Raziskava je potekala 22 let in je bila opravljena na 42.883 moških. V študiji The Nurses Health Study pa so opazovali 89.000 žensk in ugotovili, da so imele ženske, ki so spile eno do dve sladkani pijači na dan, 23 odstotkov več možnosti za srčno kap. Še več, neka druga raziskava je pokazala, da imajo moški, ki uživajo sladkane pijače, višji nivo slabih maščob v krvi, imenovanih trigliceridi, in manjši nivo dobrega holesterola (HDL), ki pomaga čistiti arterije. Po predvidevanjih je ameriško združenje za pijače zavrnilo kakršne koli povezave med sladkanimi pijačami in srčno-žilnimi boleznimi in povečano tveganje zanjo pripisali drugim faktorjem, kot je stres.

Čeprav se vsi strokovnjaki ne strinjajo s kontroverznim predlogom, da bi zakonsko omejili uživanje sladkorja, pa ni dvoma, da vam prekomerno uživanje sladkorja škodi. Tako se izogibajte sladkanim pijačam ter sladkim prigrizkom in jih raje nadomestite z vodo, nesladkanimi čaji in zdravimi prigrizki, ki vas bodo nasitili za dlje časa in bodo vaše telo okrepili s potrebnimi vitamini in minerali in ne s 'praznimi' kalorijami.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650