Ste se kdaj vprašali, kako se prehranjujejo tisti, ki so na tem področju strokovnjaki? Zanimalo je tudi nas, zato smo nutricistko Mojco Cepuš prosili, da en dan preživi s fotoaparatom v torbici. Obljubila je, da bo fotografirala prav vse, kar se bo znašlo na njenem krožniku, tudi morebitne pregrehe. Spodaj si lahko ogledate rezultat. Nas je najbolj navdušilo, kako se uspe posladkati, ne da bi škodila svojemu zdravju.
Zajtrk je moj najljubši obrok dneva. Jajca jem pogosto, dvakrat na teden. Pozorna sem, da vedno kupim domača ali tista, ki imajo na lupini oznako 0. Trudim se tudi, da nekaj zelenjave vedno pojem že zjutraj. Vsak dan poskušam zaužiti čim več različne, pazim, da je tudi čim bolj različnih barv. Pri kruhu pa sem pozorna, da izberem takšnega, ki ima okoli 9 gramov vlaknin na 100 gramov izdelka.
Na dan spijem eno ali dve kavi, redko več. Doma si skuham turško in jo spijem brez sladkorja in mleka. Ta mi v kombinaciji s kavo ne odgovarja. V primeru, da nam ne povzroča prebavnih težav, pa je sicer dobro živilo, čeprav za redno uživanje odsvetujem homogeniziranega. Včasih kavi dodam še malo cimeta. Sadje pa sem že od malega najraje jedla kar z vrta. Letos imamo bogato letino, tako da je današnja malica direktno z grmička.
Kosilo sem danes pojedla v restavraciji. Za predjed sem naročila škampe na rdeče, za glavno jed pa škarpeno z blitvo in malo krompirja. Ribo vedno prelijem s tržaško omako. Ko jem v restavraciji, se izogibam juham, testeninam, rižotam, ker so to jedi, v katerih se najpogosteje skrivajo ojačevalci okusa in nepotrebne maščobe. Energijska vrednost takšnega obroka je lahko v restavraciji še enkrat večja, kot če ga pripravite doma.
Za kosilo vedno kombiniram čim bolj različno hrano. Malo živil z ogljikovimi hidrati, malo beljakovin in vedno zelenjavo. Sredi dneva mi bolj kot solata paše toplotno obdelana zelenjava. Danes je bilo kosilo bolj bogato z beljakovinami, včasih pa se na krožniku znajde tudi več škroba, vendar v obliki nepredelanih oziroma nerafiniranih živil, torej nebrušenega riža, kaše ...
Priznam, da bi lahko živela samo od sladkarij, če to ne bi škodilo zdravju. Se pa skoraj vsak dan posladkam na zdrav način. Danes sem si pripravila skuto s cvetličnim medom, po vrhu sem nastrgala malo čokolade z 70 odstotki kakava.
Solato pogosto jem kot samostojno jed. Vendar je zvečer ne kombiniram z mesom in ostalo hrano, ker tako postane težje prebavljiva. V skledo vmešam vso zelenjavo, ki mi pride pod roke. Tokrat je bilo to 200 gramov zelene solate pa še grahovi poganjki, bučka, ki je ostala od zajtrka, gozdne jagode, ki so ostale od malice. Solato sem začinila z bučnim oljem, nerafinirano soljo in jabolčnim kisom.
UIVsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
KOMENTARJI (32)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV