V španski raziskavi so ugotovili, da so ženske, ki so jogurt uživale sedemkrat na teden, imele kar trikrat manjšo možnost, da razvijejo depresijo v naslednjih desetih letih. Je pa imel takšen učinek le polnomasten jogurt. Pri manj mastnem jogurtu niso opazili, da bi se pojavilo manj depresij. Niti ni delovalo, da imajo kakšen vpliv probiotiki, čeprav naj bi bil načeloma probiotičen jogurt bolj zdrav.
Študija, ki so jo objavili v Journal of Nutrition (Zborniku nutricistike), je zajela 14.539 ne samo žensk, ampak tudi moških. A pozitiven vpliv polnomastnega jogurta na razpoloženje se je pokazal le pri ženskah. Prehranjevalne navade teh več tisoč ljudi so z vprašalnikom preverili na začetku, nato pa spet po desetih letih. Po desetletju se je pokazalo 727 primerov depresije. Upoštevali so le tiste, ki jih je diagnoziral zdravnik. Na začetku študije nihče od 14.539 ljudi ni imel te diagnoze.
Jogurt in probiotike so raziskave že prej povezale z blagodejnimi učinki na zdravje. Poleg tega so raziskave že pokazale, da obstaja povezava med delovanjem črevesja in možgani. To nam je dobro znano, če smo v stresu ali živčni. Takrat nas lahko začne boleti želodec ali imamo kakšne druge težave v tem, čisto drugem delu telesa. Očitno lahko možgani prek živčevja pošiljajo sporočila prebavnemu sistemu. Druga raziskava pa je, denimo, pokazala že tudi, da je za krepak imunski sistem potrebno zdravo črevesje. Očitno lahko hrana vpliva tudi na razpoloženje.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV