Gastroenterologinjo Tatjano Puc Kous pravi, da napihnjenost ali meteorizem pomeni občutek tiščanja v predelu trebuha, ki lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Do občutka napenjanja pride, zaradi dogajanja na steni prebavne cevi ali na notranji trebušni mreni.
»Vzrok napihnjenosti je najpogosteje v raztezanju ali krčenju votlega prebavnega organa – želodca, čreva. Pretiranemu raztezanju pa so vzroki lahko čustvene motnje, jemanje različnih zdravil, alergija na določene sestavine v hrani, hormonske motnje, način hranjenja (hrane ne prežvečimo dovolj, kar v črevesju povzroča napenjanje), uživanje premrzle ali prevroče hrane, uživanje prevelikih obrokov, premalo gibanja, lahko je vzrok tudi okužba s paraziti ali črevesnimi bakterijami, glivicami, različna obolenja prebavil, zmanjšano izločanje želodčne kisline, celiakija, celo rak itd. Do krčenja trebušnih mišic lahko pide tudi zaradi okvare hrbtenice.« pravi Tatjana Puc Kous.
Kdaj je napenjanje normalno?
Kot pravi Puc Kousova je napenjanje normalno po uživanju celulozne hrane, po obilnem hitrem obroku ali če jemljemo zdravila. Pa tudi če smo čustveno vznemirjeni bo naše črevesje bolj občutljivo in bo prej reagiralo s krčenjem. Pozornost ni odveč po uživanju antibiotikov, saj ta uniči »domače« probiotične bakterije, ki jih potrebujemo za uravnoteženo prebavo. »Ženske so bolj napete tudi drugi del ciklusa od ovulacije do menstruacije. Opazimo pa lahko, da nam dela težave tudi določena hrana. Netolerantni smo tako lahko na mleko jajca, meso, čokolado itd.« pravi gastroenterologinja. Tudi če smo bili na potovanju in smo se okužili imamo običajno še par mesecev lahko težave. Napeti pa smo preprosto lahko po obilnem obroku in če pijemo veliko gaziranih pijač.
»Vendar pozor! Ob vsem tem ne smemo imeti vročine, ne smemo hujšati in imamo normalen
apetiti. Ne smemo opaziti krvi na blatu in ne smemo imeti nobenih bolečin ne težav s kislino. Takrat je v ozadju bolezen in je potrebno opraviti endsokopske preiskave in ultrazvok.« opozarja Puc Kousova.
Kako se izognemo napihnjenosti?
Pomagamo si tako, da uživamo pet manjših obrokov na dan. Jemo počasi in hrano dobro prežvečimo. Ne uživamo gaziranih pijač in kavo v minimalnih količinah. Poskrbimo za to, da si vzamemo čas za obrok in ne hitimo. »Poskusite ugotoviti ali ste morda netolerantni na določeno hrano in se jo izogibajte. Največ je alergij na mleko, jajca, lešnike, arašide, moko in dodatke v hrani. V zmernih količinah uživajte celulozno hrano. Ženske pa naj spremljajo, kako se napihnjenost spreminja po ovulaciji. Uživajmo čim manj zdravil.« zaključuje gastroenterologinja.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV