Probiotični jogurt in kefir
Jogurt je za prebavni sistem zelo blagodejen – vendar ne kar vsak jogurt, temveč samo probiotični. Ta namreč vsebuje kopico za nas koristnih bakterij, ki preprečujejo, da bi se v črevesju razrasle za nas škodljive. Če ste se jogurta že naveličali, pa lahko preizkusite kefir, ki nastane po podobnem postopku, vendar tako, da so mleku dodane druge bakterije (ter v primeru kefirja tudi kvas). Za mnoge še bolj okusna bela kremasta pijača ni zaman znana kot superhrana in skrivnost stoletnikov.
Kislo zelje
Tako kot je kefir fermentirano mleko, je kislo zelje – zelje, ki je fermentirano. Prav tako vsebuje obilico mikrobov, ki jih naše telo pravzaprav potrebuje. Pazite le, da ne kupite kislega zelja, ki je pasterizirano, saj so mu v tem primeru tako kot pri navadnem jogurtu odstranjene vse probiotične lastnosti. Posebno v zimskem času kislo zelje predstavlja zdravo in okusno solato. Postrezite ga z ekstra deviškim oljčnim oljem in mleto rdečo papriko.
Prebiotiki
Medtem ko probiotike po navadi že dobro poznamo, tako imenovani prebiotiki še niso tako znani. Kaj so torej prebiotiki? Živila, ki vsebujejo snovi, s katerimi se hranijo bakterije, ki že živijo v našem telesu in so za njegovo delovanje nujno potrebne. Ko uživamo probiotike, torej v telo vnašamo več teh bakterij, s prebiotiki pa jih hranimo in jim omogočamo, da se razraščajo in dobro uspevajo. Med prebiotike spadajo banane, beluši, paradižniki, polnozrnata žita, stročnice ter celo med in javorjev sirup.
Tekočina
Prebavni sistem deluje nemoteno samo, če ima na voljo dovolj tekočine, zato se tako pred kot tudi po obroku ne bojte popiti polnega kozarca vode. Tako namreč hrana lažje prehaja skozi sistem ter se ne zadržuje v črevesju. Posebno pomembno je uživati dovolj vode, če vsebuje vaša prehrana dovolj prej omenjenih prebiotikov, med katere spadajo tudi dobro znane vlaknine. Ker tekočino vpijajo kot goba, lahko namreč v primeru, da spijemo premalo vode, čajev ali nesladkanih sokov, hitro povzročijo zaprtje. V nasprotnem primeru pa pomagajo, da se blato hitreje in lažje izloči.
Pusto meso
Namesto rdečega mesa raje uživajte belega. Ker vsebuje manj nasičenih maščob, ga naš prebavni sistem veliko lažje prebavi. Raziskave so med drugim pokazale, da pogosto uživanje rdečega mesa verjetno povečuje tudi tveganje za nastanek raka črevesja.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV