Vizita.si
Ob gripi ali prehladu si lahko pomagate pri okrevanju tudi z nekaterimi napitki in živili.

Zdravje

Kaj je najbolje jesti, ko zbolite?

K.B.
19. 11. 2014 07.51
3

Topel čaj in veliko limone je prvi nasvet, ki nam ga zdravniki toplo priporočijo, ko se prehladimo ali zbolimo za gripo. A poleg tega si lahko pomagate tudi z nekaterimi drugimi živili.

Ob gripi ali prehladu si lahko pomagate pri okrevanju tudi z nekaterimi napitki in živili.
Ob gripi ali prehladu si lahko pomagate pri okrevanju tudi z nekaterimi napitki in živili.FOTO: iStockphoto
V boju proti boleznim – prehodnim ali bolj resnim – ima ključno vlogo naša prehrana. Z njo lahko okrepimo imunski sistem in pospešimo zdravljenje ali ravno nasprotno poslabšamo svoje zdravstveno stanje. V času gripe in prehladov je tako dobro, da vemo, katera hrana nam pomaga pri okrevanju.
Pijte topel čaj z limono.
Pijte topel čaj z limono. FOTO: iStockphoto

Čaj in topla limonada

Dobro znano je, da čaj pomaga pri odpravi vnetega žrela in preprečuje druga vnetja v telesu. Izbirate lahko med raznovrstnimi čaji, v času prehlada pa so še posebej priporočljivi žajbljev, lipov, kamilični in šipkov čaj. Pijete lahko tudi zeleni čaj, ki je bogat z antioksidanti in krepi imunski sistem, zaradi česar se boste lažje spopadli z boleznijo. Poleg toplih čajev je priporočljivo piti tudi limonado. Citrusi so namreč bogati z vitaminom C, ki je prav tako močan antioksidant in krepi imunski sistem.

Piščančja juha

Piščančja juha se že tradicionalno uporablja za zdravljenje prehladnih obolenj, še posebej v hladnem obdobju leta. Kokošja juha ni le topel in hranljiv obrok, a znanstveniki trdijo, da obstajajo celo dokazi, da pomaga pri zmanjšanju aktivnosti belih krvničk. Prav te celice pa so odgovorne za težave z dihali, ki se pogosto pojavljajo, ko se ozračje ohladi.

Kokošja juha ni le topel in hranljiv obrok, a znanstveniki trdijo, da obstajajo celo dokazi, da pomaga pri zmanjšanju aktivnosti belih krvničk. Prav te celice pa so odgovorne za težave z dihali, ki se pogosto pojavljajo, ko se ozračje ohladi.
Kokošja juha ni le topel in hranljiv obrok, a znanstveniki trdijo, da obstajajo celo dokazi, da pomaga pri zmanjšanju aktivnosti belih krvničk. Prav te celice pa so odgovorne za težave z dihali, ki se pogosto pojavljajo, ko se ozračje ohladi. FOTO: iStockphoto

Rdeče vino

Verjeli ali ne, rdeče vino je vaš dober zaveznik v boju zoper gripo in prehlad. Rdeče vino vsebuje veliko antioksidantov, ki telesu pomagajo v boju proti okužbe, še posebej okužbe dihal. A previdno! Rdeče vino vsebuje tudi alkohol, zaradi česar ga ne smete piti skupaj z zdravili. O tem se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Poleg tega pa ga je tudi treba uživati v pravi meri. Kozarec vina na dan (1dcl) za ženske in največ dva (2 dcl) za moške, in sicer dva- do trikrat na teden bo dovolj.

Začinjena hrana

Vsi dobro vemo, da lahko začinjena hrana sproži solzne oči, a podobno deluje tudi na naša dihala. Nosne votline se odprejo in postanejo bolje prehodne, kar v primeru gripe in prehlada pomaga, da lažje zadihamo. Začimbe tudi zmanjšujejo vnetja v telesu, zato jih je priporočljivo uživati vsakodnevno.

Ingver

Raziskave so pokazale, da je ingver izjemno učinkovit pri preprečevanju in pomirjanju slabosti ali drugih težav z želodcem. Pomaga tudi pri prebavnih težavah, kot so napihnjenost, zaprtje in preprečuje bruhanje. Ingver si lahko pripravite v obliki čaja, saj je ena izmed raziskav pokazala, da je v primeru gripe ali prehlada še posebej učinkovit, če si ga pripravite v kombinaciji z limono in medom. Sicer pa ga lahko dodate tudi najrazličnejšim jedem ali pripravite ingverjev kis.

Vsi dobro vemo, da lahko začinjena hrana sproži solzne oči, a podobno deluje tudi na naša dihala. Nosne votline se odprejo in postanejo bolje prehodne, kar v primeru gripe in prehlada pomaga, da lažje zadihamo.
Vsi dobro vemo, da lahko začinjena hrana sproži solzne oči, a podobno deluje tudi na naša dihala. Nosne votline se odprejo in postanejo bolje prehodne, kar v primeru gripe in prehlada pomaga, da lažje zadihamo.FOTO: iStockphoto

Soda bikarbona

Soda bikarbona je pogosto sestavina zdravil za pomiritev želodca. Soda bikarbona deluje s pomočjo kemijske reakcije z odvečno želodčno kislino, kar povzroči nevtralizacijo pH v želodcu. Raztopite čajno žličko sode bikarbone v kozarcu vode in jo spijte. Mešanica vode in sode bikarbone je najcenejši in najbolj praktičen način za pomiritev želodca ali črevesja, kljub vsemu pa z njo ne gre pretiravati.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662