Cimet
Cimet je začimba, ki lahko zajtrk hitro spremeni ne le v bolj sladek in okusen, temveč tudi v bolj zdrav. Vaš obrok bo z dodatkom cimeta vseboval več antioksidantov – snovi, ki se borijo proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo vaše celice ter tako sčasoma povzročijo tudi številne bolezni. Cimet ima tudi sestavine, ki imajo sposobnost, da preprečujejo nevarno strjevanje krvi, ki se lahko konča celo z infarktom. V telesu naj bi deloval še antimikrobno, antibiotično in antiseptično.
Kakav v prahu
Medtem ko je čokolada škodljiva, ker poleg kakava vsebuje še veliko sladkorja in nasičenih maščob, lahko čisti kakav poteši vašo željo po sladkem, vendar hkrati vašemu telesu ne škodi toliko, kot bi mu prave čokoladne dobrote. Kakav vsebuje flavonoide, ki ščitijo stene krvnih žil, zaradi česar lahko celo preprečujejo nastanek previsokega krvnega pritiska. Poleg tega je bogat s snovjo, ki izboljšuje razpoloženje, tako da je res popolno hranilo za začetek dneva.
Kokos v prahu
Če že ne živimo v okolju, v katerem bi lahko uživali v pravih kokosih, si lahko zajtrk popestrimo vsaj s tistim v prahu. Tako bomo v svoje telo vnesli zelo veliko vlaknin, ki so neobhodne za dobro prebavo, poleg tega pa tudi znižujejo raven krvnega sladkorja, ki se nevarno poviša sploh po zaužitju zelo škodljive hrane. Zmanjšajo tudi tveganje, da v krvi postane previsoka raven slabega holesterola. Za povrh je kokosova moka prijetno sladka in spremeni vsak obrok v vsaj malo bolj eksotičen.
Oreške
Ker vsebujejo veliko maščob, so zelo okusni. Toda študija, ki so jo objavili v Ameriškem zborniku klinične nutricistike, je pokazala, da kljub visoki energijski vrednosti ne delujejo redilno. So namreč zelo nasitni, tako da jih težko pojemo preveč, poleg tega po njihovem zaužitju nismo zelo hitro spet lačni, saj jih telo presnavlja počasneje. Že manjša količina oreškov vsebuje izredno veliko blagodejnih hranil, kot so vitamini B-kompleksa in vitamin E ali mineral magnezij. Bogati naj bi bili celo s snovmi, ki telo ščitijo pred prehudim vplivom stresa.
Rozine ali drugo suho sadje
Če želite v svojo prehrano vključiti več antioksidantov, zjutraj zaužijte še nekaj rozin, suhih sliv ali marelic. Rozine so sploh koristne, ker vsebujejo boron. To je mineral, ki v živilih ni zelo pogost, je pa ključen v prehrani žensk, saj v povezavi z estrogenom zelo ščiti njihove kosti ter posledično preprečuje nastanek osteoporoze. Suho sadje je zelo praktično, ker obdrži veliko lastnosti svežega, vendar je hkrati zelo enostavno za dolgotrajno shranjevanje. Lahko bi rekli, da ga imate lahko vedno pri roki. Izognite se le suhemu ananasu, bananam in brusnicam, ker jim pogosto dodajajo sladkor ali jih v primeru banan celo cvrejo.
Sveže sadje
Ni mogoče prehvaliti dobrodejnih lastnosti svežega sadja, saj se lahko prav vse vrste pohvalijo s kopico hranil, ki so za telo nujno potrebna. Sadje je zaradi vsebnosti sadnega sladkorja fruktoze tudi odličen način, da potešimo svojo željo po sladkem – po drugi strani pa s količino sadja, ki ga na dan zaužijemo, ravno zaradi tega ne smemo pretiravati. V primeru, da ga na dan pospravimo preveč, je namreč lahko kriv tudi za odvečne kilograme. Tako kot na sploh v življenju mora biti tudi pri zajtrku vsega ravno prav.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV