Popivanje je vse prej kot koristno. Zbudimo se z zabuhlim in rdečkastim obrazom, prebavnimi težavami, glavobolom in črnimi pikami v spominu. Uživanje alkoholnih pijač na dolgi rok pa povečuje tveganje za razvoj številnih drugih zdravstvenih težav, ki so še veliko hujše. Vključujejo celulit, depresijo, motnje spanja, raka dojke, raka ustne votline, črevesja, danke, jeter, grla, požiralnika in vratu, bolezni srca, kap in cirozo jeter. Raziskave so med drugim pokazale, da uživanje alkohola škodi tudi našemu mentalnemu zdravju, saj slabša sposobnost pomnjenja, in tudi zmanjšuje plodnost.
Številne študije so pokazale, da zmerno uživanje alkohola ščiti pred boleznimi srca, saj naj bi povečevalo količino zdravega holesterola v krvi in preprečevalo oblikovanje krvnih strdkov v arterijah. Vendar pa je uživanje prekomernih količin alkoholnih pijač, kar pomeni več kot tri enote dnevno, še kako škodljivo za srce. Vodi namreč v povišanje krvnega tlaka, alkoholno kardiomiopatijo, kongestivno odpoved srca in kap. Ne samo to, pretiravanje z alkoholom zvišuje tudi količino maščob v obtoku.
Strokovnjaki poleg tega pravijo, da vsakih 10 gramov alkohola, ki ga oseba zaužije na dan, poveča tveganje za raka dojke za približno od 7 do 12 odstotkov. Ne le to, vsakih 100 gramov dodatnega alkohola na teden namreč povečuje tveganje za raka na črevesju za kar 19 odstotkov. V nedavnem poročilu v reviji BioMed Central's Immunology pa so strokovnjaki zapisali tudi, da alkohol zmanjšuje sposobnost telesa, da bi se lahko branilo pred virusnimi in bakterijskimi okužbami. Alkohol pa vpliva tudi na plodnost. Že manjše količine naj bi pomembno zmanjševale možnost zanositve pri ženskah, večje količine pa naj bi zmanjševale kvaliteto moške sperme in število spermijev.
Zakaj ima alkohol tako uničujoč učinek na naše zdravje?
Strokovnjaki menijo, da zaradi acetaldehida, stranskega produkta alkohola, ki se proizvaja v telesu ob razpadu alkohola. Acetaldehid je namreč strupen, strokovnjaki pa so ugotovili, da pomembno poškoduje DNA.
Dr. KJ Patel iz laboratorija za molekularno biologijo v Cambridgeu je nedavno zaključil študijo, v kateri je proučeval toksične učinke alkohola pri miših. Njegova raziskava kaže, da že en dan prekomernega uživanja alkohola med nosečnostjo zadostuje, da povzroči trajno škodo na plodu. “Fetalni alkoholni sindrom povzroči obilo škode. Otroci se rodijo z deformirano glavo in obrazom, poleg tega pa so tudi bolj ali manj duševno zaostali,“ pravi.
Alkohol je kancerogen
“Raka ne morete dobiti, če v celici ne pride do spremembe DNA. Če uživate alkohol, acetaldehid popači DNA in na ta način povečuje tveganje za raka,“ razlaga dr. Patel in dodaja, da človek na žalost še ni odkril, kako nevtralizirati toksičnost acetaldehida.
Vodja oddelka za zdravje jeter v bolnišnici Southampton General Hospital dr. Nick Sheron pa pravi, da mehanizem, preko katerega alkohol škoduje našem zdravju, le ni tako jasen. “Toksičnost alkohola je kompleksna zadeva, vemo pa, da pomembno vlogo igrajo količine. Pri cirozi jeter je škoda večja, če oseba tedensko zaužije več alkohola. Ta pa še eksponentno narašča, če nekdo tedensko zaužije od šest do osem steklenic vina, na primer.“
Kot dodaja dr. Sheron, je v zadnjih 20 do 30 letih, po njegovih ugotovitvah, število smrti zaradi odpovedi jeter naraslo za 500 odstotkov, v 85 odstotkih zaradi uživanja alkohola. “Alkohol ima večji učinek na zdravje kakor kajenje, saj ubija pri nižji starosti. Povprečna starost umrlih zaradi bolezni jeter je 40 let.“
Lanskoletna študija, ki je bila objavljena v reviji The Lancet, je poleg tega trdila, da je alkohol bolj škodljiv kakor heroin, če upoštevamo splošno škodo, ki jo lahko povzroči posamezniku in družbi. Tudi študija objavljena v Independent Scientific Comitee on Drugs je alkohol imenovala kot trikrat bolj škodljivo substanco od kokaina in tobaka, saj je njegova uporaba tako močno razširjena, toksičnost pa tako velika.
Koliko je torej preveč?
Splošno velja, da naj ženska ne bi dnevno zaužila več kot dve do tri merice alkohola na dan, moški pa ne več kot tri ali štiri. Kot merica se šteje šilce žgane pijače, deciliter vina ali trije decilitri piva. “Vendar pa se ljudje velikokrat sploh ne zavedajo, koliko so spili, še posebej, če si vino točijo v večje kozarce. Na ta način kaj hitro prekoračimo mejo,“ opozarja splošni zdravnik dr. Paul Wallace. Prav zato bi bilo po mnenju Wallaca bolje, kakor ljudi učiti o pravih količinah, pojasniti jim, kako škodljiv je alkohol in jim dati vedeti, da manj kot nekdo spije, manjšemu tveganju za vse te bolezni je izpostavljen.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV