Jabolčni kis vsebuje pektin, beta-karotene in kalij, ki jih dobimo tudi v jabolku, a s fermentacijo se v njem ustvarijo tudi encimi in aminokisline, ki prav tako pozitivno vplivajo na naše zdravje. Kalij je dobro poznan po tem, da spodbuja obnovo celic, tkiv in organizma, medtem ko encimi pomagajo spodbuditi te procese v telesu. V jabolčnem kisu je tudi kalcij, ki je pomemben za zdrave kosti in zobe, in železo, ki skrbi za dobro kri. Vsebuje še en pomemben mineral – magnezij, ki pomaga ohranjati zdravo srce. Jabolčni kis lahko uporabimo tudi ob težavah s prebavo, saj pomaga želodcu pri proizvodnji klorovodikove kisline. Tudi tu se ne konča seznam dobrodejnih snovi. Vsebuje še naravne kisline, imenovane polifenoli. Gre za rjave snovi, ki uničujejo škodljive bakterije.
Prav zato strokovnjaki verjamejo, da je jabolčni kis eden najbolj zdravilnih kislih napitkov. Študija, objavljena oktobra letos, je pokazala, da lahko pitje kozarca jabolčnega kisa na dan zmanjša tveganje za srčni infarkt in kap. Raziskovalci univerze Aston so odkrili, da z mešanico 30 ml kisa in 200 ml vode vsak dan lahko znižamo nivo holesterola za 13 odstotkov.
Kljub temu pa nutricisti priznavajo, da ni natanko znano, kakšni so učinki dolgotrajnega pitja jabolčnega kisa v velikih količinah. Prav zato tudi s pitjem jabolčnega kisa ne smemo pretiravati. Če se odločite, da ga boste pili redno, ga pijte razredčenega v vodi, da ne bi razdražili želodca.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV