"Samo zato, ker je restavracija na videz videti lepo opremljena in čista, to ne pomeni, da je tako tudi v kuhinji," zatrjuje Richard Blais, znani kuhar, ki je v znani ameriški oddaji Dr. Oz razkrival, kje v restavracijah se skrivajo znaki, ki lahko škodujejo zdravju. Da je kuhinja čista in tako vašemu zdravju vsaj manj škodljiva, lahko s preprostimi ukrepi preverite tudi sami.
Rešitev:
Pred naročilom hrane pojdite na stranišče. Umazan koš za smeti, ki je po možnosti v neposredni bližini prostora, kjer se shranjuje ali pripravlja hrano, okoli pokrovov posušeni ostanki paradižnikove omake in na glavo obrnjeni kozarci na pultu, so resno opozorilo, da se glavni kuhar v kuhinji čistoči ne posveča dovolj. "Če je stranišče umazano, bodite prepričani, da je ravno tako umazana tudi kuhinja," trdi Blais.
2. Izogibajte se hrani, ki se 'sveti'
Ste se kdaj spraševali, zakaj je zelenjava v restavracijah videti tako sijajna in 'sveža'? Blais pravi, da je po vsej verjetnosti pripravljena v glazuri (preliv) iz masla in sladkorja. Medtem ko sta to dve sestavini, ki jih v restavracijah zelo radi uporabljajo za lepši videz hrane, pa vi ne pozabite, da je to pravzaprav nezdrava in zelo kalorična hrana.
Rešitev:
Vedno si naročite na pari kuhano zelenjavo. Prav tako zahtevajte tudi zrezek, ki je pripravljen brez začimb, saj jih večina, zaradi lepšega videza, vsebuje veliko količino sladkorja. Če je meso sveže in kakovostno, bo, ko mu boste pri mizi dodali malo popra in soli, še vedno odličnega okusa. Kaj pa testenine s paradižnikovo omako? Če ni kislega okusa, obstaja velika verjetnost, da so ji dodali veliko sladkorja in tako paradižnikovi omaki odstranili grenkobo.
3. Ne verjemite šefu kuhinje in menijem
Verjetno vam ni vseeno, kako energijska je hrana, ki jo zaužijete. Nam tudi ni ... Pa kuharju? On se s tem ne obremenjuje. "Ko ustvarjam menije in pišem recepte, razmišljam o dobrem okusu, ne joulih", so besede Missy Robbins, šefinje kuhinje v eni izmed bolj znanih restavracij v New Yorku. Pravi, da to sicer ne pomeni, da sama ali drugi kuharji pripravljajo samo visoko energijsko hrano z dodajanjem smetane in masla. "Uporabljajo se tudi jušne kocke in zelišča," pove. Priznava pa, da je okus hrane boljši z dodatkom maščobe (smetane ali masla) ter soli.
Rešitev:
Pred naročilom vprašajte, ali jed vsebuje maslo oziroma smetano. "Ne zaupajte opisom menijev, saj je v njih le redko omenjen obširnejši seznam sestavin, iz katerih je jed pripravljena," svetuje Robertsova.
4. Previdno tudi z zelenjavo
Ko naročite zelenjavo, ste prepričani, da se niste zmotili, saj zelenjava ne redi in je vedno zdrava. Žal pa ponekod v restavracijah to ne drži. Z izjemo, če izrecno naročite navadno, na pari kuhano zelenjavo brez začimb. "Kuharji skoraj vedno zelenjavo na koncu zaradi boljšega okusa popražimo v ponvi, v kateri smo prej segreli olje in maslo," pravi šef kuhinje Jonathan Rolo, ki dela v prestižni restavraciji na Beverly Hillsu. V zadnjem času pa so izumili novost, kako izboljšati okus 'kuhani' zelenjavi ali solatam, in z njo navdušili tudi goste. "Zelenjavo na koncu vržemo v olje, v katerem smo predhodno popražili slanino. Okus je fantastičen," razkrije Rolo in doda tisto najbolj pomembno: "Tako je, tega v meniju ne omenjamo."
Rešitev:
Naročite, ne glede na to, ali je v meniju navedeno ali ne, hrano, ki je kuhana na pari in brez začimb. Seveda, če vam je do tega, da ne zaužijete preveč energijske hrane. Tisti, ki se s tem ne obremenjujejo in raje uživajo v dobrem okusu, lahko naročajo brez dodatnih napotkov – po meniju. In ne pozabite, zelenjava z mehko notranjostjo – jajčevci, gobe – absorbirajo več maščobe kot na primer korenje ali krompir.
5. Da, zrezek!
"Rdeče meso je krivično na slabem glasu. Če naročite tanek kos, ne vsebuje nič več maščob kot mastna riba, tuna, losos in morda še kaj," zagovarja govedino Jackie Newgent, avtorica priročnika 1000 nizkoenergijskih receptov. "Govedina je dobra izbira, v kolikor štejete joule. Vse pa se seveda spremeni, če zrezek postrežejo z dodatkom masla, olja ali omake," trdi Jackie, medtem ko šef Blais opozori še na stari restavracijski trik. Da bi zrezki kar najdlje zdržali (preden bi se pokvarili), jih hranijo v maščobi, vse dokler ne dobijo naročila. In, ko ga dobro zapečejo, se niti ne čuti, da zrezek ni ravno sveže meso in da se je več dni 'pacal' v olju, saj velja pravilo, da bolj, ko je zrezek pečen ali kuhan, težje je prepoznati njegov pravi okus. "Vedno naročite srednje zapečen zrezek. Tako jih boste prisilili, da vam pripravijo svež zrezek", pove. In še opozorilo: Če je zrezek prelit z omako, je to morda zaradi prikrivanja okusa.
Rešitev:
Naročite zrezek brez začimb, ki bo okusen tudi z dodatkom popra in soli. Lahko pa prosite za dodatno rezino limone za aromo. In seveda, naročite srednje zapečeno govedino.
6. Pazite se solat!
Solate s prelivi so prave maščobne pasti. Prav tako pa lahko škoduje tudi solata brez preliva, če so v njej dodani na primer kozji sir, sadje, oreški in ostalo. "Takšna solata je, verjemite, energijska bomba," pravi avtorica nizkoenergijskih receptov, Newgentova.
Rešitev:
Rešitev je preprosta. Vedno naročajte solato brez prelivov. Začinite so ji sami in sicer z olivnim oljem, kisom in soljo, ko vam jo postrežejo pri mizi. Zelene solate ne mešajte s siri, oreški in podobnimi dodatki.
7. Izogibajte se 'hišnim' specialitetam
Hišna specialiteta – res, da se sliši zanimivo in vabljivo, vendar Blais opozarja, da v večini primerov niso vredne vaše pozornosti in denarja. Pravzaprav so v večini primerov hišne specialitete 'smetnjak' za neuporabljeno hrano ali hrane nekoliko preseglega roka trajanja.
Rešitev:
Naročite si hrano, katero morajo pripravljati sproti. Predvsem pa se izogibajte nedeljskim hišnim specialitetam, ki so v večini primerov narejene iz sestavin in živil, ki jih med tednom niso porabili. To pomeni, da so nekatera stara tudi teden dni ali več.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV