Vizita.si
Kefir in strte jagode.

Zdravje

Kaj za zajtrk jedo nutricionisti?

K.B.
14. 05. 2013 08.05
1

Novinarji ameriškega portala Huffington post so nekaj priznanih nutricionistov poprosili, naj jim razkrijejo, kaj najraje jedo za zajtrk. Tukaj je torej nekaj idej za zdrav zajtrk.

Kefir in strte jagode.
Kefir in strte jagode.FOTO: iStockphoto
1. Mandljevo maslo in sveže sadje

Priznani ameriški dietetik in medijska osebnost Dawn Jackson Blatner si največkrat privošči štiri različne zajtrke. Med njimi se odloča glede na svoje počutje:

- Kadar je zjutraj izjemno lačen, si privošči ovsene kosmiče z oreščki ali semeni in narezano sveže sadje.

- Ko si privošči večjo večerjo in zjutraj ni tako lačen, si za zajtrk pripravi zelenjavni smoothie. Po njem običajno poseže tudi v vročih poletnih dneh.

- Ko ima več časa za pripravo in želi zaužiti nekaj manj sladkega, si pripravi vmešan tofu s pestom in špinačo, ki ga zaužuje s polnozrnatim toastom.

- Če se mu izjemno mudi, da si privošči mandljevo maslo na polnozrnatem toastu in sveže sadje.

2. Umešana jajca in pita

Nutricionistka in pisateljica Elizabeth M. Ward si za zajtrk pripravi polnovreden obrok, ki vedno vsebuje polnozrnata živila, sadje in zelenjavo in 20 gramov beljakovin, ki jo nasitijo za dolgo. ''Eden mojih najljubših zajtrkov je umešana jajca pripravljena na čajni žlički olivnega olja. Uporabim polnozrnate žepke in jih napolnim z umešanimi jajci. Jajcem dodam še cheddar sir in salso. Vedno zraven zaužijem še sadje, danes sem izbrala mandarino,'' je povedala za Huffingtom post.

3. Pica iz angleškega mufina

''Pica za zajtrk! Razrežite in popecite polnozrnati angleški mufin in nanj nanesite paradižnikovo omako, delno posneto narezano mozzarelo, nastrgan parmezan in zdrobljeno rdečo papriko. V pečici jih pecite, dokler sir ne postane vroč in napihnjen. Preprosto in 100 odstotno okusno,'' je svoj zajtrk opisala nutricionistka Joy Bauer.

4. Arašidovo maslo in bananin smoothie

Nutricionistka Susan Mitchell si za zajtrk najraje pripravi smoothie, ki je narejen iz posnetega mleka ali nemastnega navadnega jogurta, banane, dveh žlic lanenih semen, dveh čajnih žličk arašidovega ali mandljevega masla in ledu.

Pogosto pa si pripravi domače polnozrnate vaflje z arašidovim maslom in svežimi borovnicami. Poleg si privošči še kozarec posnetega mleka.

5. Vmešana jajca s sirom in paradižnikom

Elisa Zied dan običajno prične s polnozrnatim toastom in vmešanimi jajci, ki jim doda cheddar sir. Poleg tega si privošči še grenivko. Včasih pa poseže tudi po skledi žitaric, ki jim doda mleko. ''Pri žitaricah se vedno odločam za tiste, ki vsebujejo vsaj pet gramov vlaknin na porcijo in ki vsebujejo malo sladkorja. Običajno jih dodam sveže jagode, oreščke ali semena in nemastno mleko. Tako zaužijem najpomembnejše prehranske sestavine in sem tako sita še dolgo po zaužitem zajtrku,'' je povedala.

5. Kefir in jagode

Prehranska strokovnjakinja Monica Reinagel pa zjutraj zaužije kar dva obroka. Prvega ob 8.00, ko si privošči kozarec kafirja s strtimi jagodami, okrog 10.00 pa še nekaj bolj konkretnega, najpogosteje umešana jajca in salso ali zelenjavno fritato. ''Težava je v tem, da zjutraj nisem dovolj lačna, da bi lahko zaužila večji obrok, zato si zajtrk razdelim v dva dela. Prednost takšnega zajtrka je tudi v tem, da je kefir lahek in grem lahko zjutraj po tem obroku brez težav na vadbo,'' pojasnjuje Reinagelova.

6. Sadni smoothie

Ena izmed možnosti zdravega zajtrka je tudi sadni smoothie pripravljen iz banane, jagodičevja (jagode, borovnice ali maline), nesladkanega kokosovega ali mandljevega mleka, čajne žličke kokosovega masla, žlice ekstrakta sadeža camu camu in ekstrakta vanilije in ščepec himalajske soli. Nutricionistka Richelle Sirota temu zdravilnemu napitku doda še lanena ali chia semena, ki so bogata z antioksidanti.

7. Beljakovinske palačinke

Julie Upton dan najraje prične z beljakovinskimi palačinkami.

 

Potrebujete:

- 1 majhna olupljena banana
- 2 jajci ali 4 beljaki
- 1 čajna žlička arašidovega ali mandljevega masla
- Ščepec cimeta
- Vanilijev ali mandljev ekstrakt

Navodila:

1. Pretlačite banano, dodajte jajca in dobro premešajte. Dodajte arašidovo ali mandljevo maslo in začimbe oziroma ekstrakt.

2. Segrejte ponev na srednje velikem ognju in uporabite olje, da se palačinke ne primejo na ponev. Z zajemalko zajemite pripravljeno testo in ga zlijte na ponev. Pecite dokler testo ne porjavi, nato ga obrnite na drugo stran.

Tu je nekaj zdravih receptov in idej za zdrav zajtrk, s katerim lahko dan pričnete tudi vi. Pa dober tek!


 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587