Vizita.si
Ajdov kruh je najbolj nasiten; pazite le, da je mešan s polnozrnato pšenično moko.

Zdravje

Kako izbrati pravi kruh?

L. E.
15. 11. 2011 08.06
0

Se tudi vi zmedete, ko stojite pred polico s kruhom? Beli, polbeli, črni, polnozrnati, rženi, koruzni … Izbira je velika – pa veste, kaj kupujete?

Ajdov kruh je najbolj nasiten; pazite le, da je mešan s polnozrnato pšenično moko.
Ajdov kruh je najbolj nasiten; pazite le, da je mešan s polnozrnato pšenično moko.FOTO: iStockphoto

Beli kruh

Večinoma že vemo, da beli kruh ni zdrav ter lahko prispeva k razvoju številnih obolenj. Bel kruh je preprosto rečeno velika kocka sladkorja in ima zelo podoben vpliv na telo. Narejen je iz moke, ki je tako prečiščena, da je izgubila vse dobrodejne hranilne snovi. Tako osiromašeni ogljikovi hidrati hitro povišajo raven krvnega sladkorja ter ga prav tako nenadoma spustijo, kar predstavlja velik stres za telo. Za takšno hrano pravimo, da ima visok glikemični indeks, zaradi česar poveča tveganje za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa dva, žolčnih kamnov, prekomerne debelosti ter celo raka. To pa še ni vse. Polt postane pusta in bolj zgubana. Da bi deloval bolj zdrav, belemu kruhu danes pogosto dodajo sezamova, sončnična ali bučna semena. Medtem ko so ta hranilna, pa seveda kruh še vedno ostane nezdrav.

Belemu kruhu, da bi bil navidezno bolj zdrav, dodajo rozine ali semena.
Belemu kruhu, da bi bil navidezno bolj zdrav, dodajo rozine ali semena. FOTO: iStockphoto

Vsak kruh vsebuje sladkor

Vsak kruh pravzaprav vsebuje nekaj sladkorja, saj je ta potreben, da začne delovati kvas. Izogniti se mu torej ne morete, vendar pa je priporočljivo, da je med sestavinami naveden šele na tretjem ali četrtem mestu.

Polbeli oziroma mešani kruh

To je po navadi zamaskiran beli kruh. Čeprav vsebuje različne vrste moke, je namreč prav mogoče, da niti ena med njimi ni polnozrnata.

Črni kruh

Črn kruh je po navadi bel kruh, ki mu je bilo dodane nekaj melase, ki je sicer stranski produkt pridelave rafiniranega belega sladkorja. Zato je bolj črn ter ima nekaj več vitaminov in mineralov; toda povsem mogoče je, da ne vsebuje niti odstotka polnozrnate pšenične moke, zaradi česar še vedno ostane "bel".

Polnozrnat kruh

Najbolj zdrav kruh je kruh, ki je 100-odstotno polnozrnat, kar bi moralo biti jasno napisano že na njegovi embalaži. Z uživanjem polnozrnatega kruha v svoje telo vnašate veliko vlaknin, ki imajo kopico blagodejnih učinkov: preprečujejo pojav prebavnih težav, raka črevesja in bolezni srca. Zaradi njih boste pojedli manj in ostali siti dlje, vaša postava pa bo vitka brez hujšanja oziroma odrekanja. Skrivnost učinkovite diete namreč ni omejevanje količine užitih ogljikovih hidratov, temveč omejevanje količine užitih rafiniranih ogljikovih hidratov. Študija je pokazala, da so ženske, ki so se prehranjevale s polnozrnatimi žiti, vedno tehtale manj kot tiste, ki se niso. Polnozrnat kruh sicer vsebuje tudi vitamine B-kompleksa in beljakovine, raziskovalci pa so ugotovili, da lahko celo zmanjša tveganje za pojav astme.

Kruh je lahko 100-odstotno ržen; čeprav je po navadi mešan z drugo moko.
Kruh je lahko 100-odstotno ržen; čeprav je po navadi mešan z drugo moko.FOTO: iStockphoto

Je kruh res 100-odstotno polnozrnat?

Polnozrnat kruh je sicer kruh, ki je spečen iz žit, ki niso bila rafinirana. To pomeni, da je lahko polnozrnat pšenični ali pa ržen, ajdov, ječmenov, pirin, prosen, ovsen ali koruzni. Nekateri so  polnozrnati100-odstotno, drugi pa so mešani z (za proizvajalce cenejšo) rafinirano belo moko. Ker odstotek polnozrnate moke na žalost ni vedno napisan, ga lahko morda prepoznate po vsebnosti vlaknin. Sicer pa vam priporočamo, da se o natančni sestavi najljubšega kruha pozanimate pri peku. Nekatere pekarne imajo te podatke tudi na svoji spletni strani.

Polnozrnat koruzni kruh je znan kot zelo okusen.
Polnozrnat koruzni kruh je znan kot zelo okusen. FOTO: iStockphoto

Ržen kruh

Ržen kruh je lahko narejen samo iz ržene moke ali pa je mešan z drugo polnozrnato moko (po navadi pšenično). Ržena moka je sicer vedno zdrava, saj jo je težko povsem rafinirati.

Pumpernikel

Pumpernikel zaradi svoje temno rjave barve deluje najbolj zdrav, toda vseeno preverite njegove sestavine. Prav mogoče je, da poleg grobo mlete ržene moke vsebuje tudi nekaj rafinirane.

Pirin kruh

Pira se lahko uporablja zelo podobno kot pšenica; sicer prav tako vsebuje gluten, vendar pa jo večina ljudi vseeno veliko lažje prebavlja. Pira je eno prvih žit, iz katerega so začeli delati kruh; pirin kruh je omenjen že v Bibliji. Lahko je spečen iz izključno pirine moke ali mešan z drugo.

Koruzni kruh

Polnozrnat koruzni kruh je po navadi še vedno precej okusen, zato ga zelo priporočajo v prehrani najstnikov. Študija je namreč pokazala, da najstniki, ki uživajo polnozrnat koruzni kruh, pojedo občutno manj nezdrave hitre hrane.

Obstaja tudi kruh brez vsebnosti glutena. Pečen je iz mešanice mok, ki tega ne vsebujejo.
Obstaja tudi kruh brez vsebnosti glutena. Pečen je iz mešanice mok, ki tega ne vsebujejo.FOTO: iStockphoto

Ajdov, ječmenov, prosen in ovsen kruh

Včasih so bile danes najbolj opevane vrste kruha pri nas samo vsakodnevna hrana kmečkega življa, ki je pšenični kruh videl le kot sladico. Ajdov, ječmenov, prosen ali ovsen kruh je danes sicer po navadi mešan s polnozrnato ali rafinirano pšenično moko. Ajdova moka med vsemi najbolj zasiti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587