Ne samo, da uživanje posnetega mleka in podobnih proizvodov ni prav nič pripomoglo k zmanjšanju debelosti ali sladkorne bolezni tipa 2, nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da smo prav zaradi tega pričeli posegati po več ogljikovih hidratih, predvsem po sladkorjih, zaradi česar se je tveganje za te bolezni z opuščanjem polnomastnih izdelkov iz prehrane celo povečalo.
Prejšnji teden so švedski raziskovalci odkrili, da lahko z uživanjem polnomastnih mlečnih izdelkov zmanjšamo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. V študiji je sodelovalo več kot 2500 ljudi, pokazalo pa se je, da je imela skupina sodelujočih, ki je uživala osem ali več polnomastnih izdelkov na dan, za 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kot skupina, ki je pojedla en polnomasten izdelek na dan ali manj. Predhodnje raziskave so pokazale tudi, da bi nasičene maščobe lahko imele ključno vlogo pri razgradnji sladkorja.
Kanadska študija, ki je bila objavljena v medinski reviji Journal Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, je pokazala, da bi bilo lahko uživanje mlečnih izdelkov, kot so sir in celo smetana, povezano z nizkim krvnim pritiskom in krvnim sladkorjem – dejavnikoma tveganja, ki sta povezana s sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo. Raziskovalci so odkrili, da so imeli ljudje z bolj zdravnimi krvnimi izvidi v krvi vrsto maščobnih kislin, ki je povezana z uživanjem polnomastnih mlečnih izdelkov.
Marca je britanska študija, ki je vključevala pol milijona ljudi, odkrila, da tisti, ki so jedli nasičene maščobe, v primerjavi s tistimi, ki so uživali nizko kalorične izdelke, niso imeli večjih možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni. ''Nasičene maščobe ne povzročajo bolezni srca,'' so zaključili raziskovalci.
Še več, nekateri sodobni strokovnjaki menijo, da je izločanje nasičenih maščob iz prehrane ključni vzrok za današnje težave z vse večjim pojavom debelosti, saj se je na račun izpuščanja teh maščob iz hrane povečala količina zaužitih ogljikovih hidratov, še posebej sladkorjev. Prav ti so vzrok za hitro povišanje nivoja krvnega sladkorja, ki je na dolgi rok povezan s sladkorno boleznijo tipa 2 in pridobitvijo odvečnih kilogramov.
Novinarka Nina Teicholz je na to temo napisala tudi knjigo The Big Fat Surprize: Why Butter, Meat and Cheese Belong In A Healthy Diet (Veliko presenečenje: Zakaj maslo, meso in sir sodijo v zdravo prehrano). ''V preteklem desetletju so številne študije primerjale visoko in nizko-maščobno prehrano in pokazalo se je, da je za zdravje bolje, da uživamo več maščob. Dokazi sedaj kažejo, da je maščoba iz rdečega mesa, jajc, polnomastnih mlečnih izdelkov in kokosovega masla veliko bolj zdrava kot tista iz rastlinskih olj,'' je zapisala.
Čeprav se znanstveniki še vedno niso popolnoma zedinili ali je pitje polnomastnega mleka užitek, ki si ga moramo privoščiti s slabo vestjo ali ne, pa so enotni pri trditvi, da so za naše zdravje še vedno najbolj škodljive transmaščobe, ki imajo vrsto negativnih učinkov, med njimi tudi povišan nivo slabega holesterola in znižanje dobrega holesterola v krvi. Da bi se izognili tem, pazite, da se izogibate predelani hrani, hitri prehrani, čipsu in podobno. Nasičene maščobe pa ... Morda le niso tako veliko zlo.
KOMENTARJI (36)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV