29-letna Emma - Victoria Houlton se je pred petimi leti odločila, da bo s svojega jedilnika črtala testenine, kruh, pico, krompir in vse ostalo, kar vsebuje ogljikove hidrate. Zakaj? Ker je tako kot na tisoče drugih mislila, da mora z jedilnika izključiti čim več ogljikovih hidratov in zaužiti čim več beljakovin, da bi učinkovito shujšala. Gre za režim prehranjevanja, ki ga svetujeta priljubljeni Atkinsonova in Paleo dieta. Režima prehranjevanja se je držala popolnoma in sčasoma iz svojega jedilnika izključila celo mlečne izdelke, saj vsebujejo mlečni sladkor – laktozo. Sedaj je prepričana, da je prav to obodobje krivo za njene zdravstvene težave, s katerimi se spopada danes.
''Ko sem bila stara 22 let, sem videla dokumentarno oddajo o Atkinsonovi dieti in zdela se mi je odlična rešitev, zato sem iz svojega jedilnika izključila ogljikove hidrate,'' je za britanski Daily Mail pojasnila Emma-Victoria. ''Za zajtrk sem jedla omleto, za kosilo piščanca s solato, za večerjo pa meso z zelenjavo, kot je ohrovt, zelje ali sadike fižola, ki ne vsebujejo škroba. Sčasoma sem dobila vse klasične simptome pomanjkanja ogljikovih hidratov: suha usta, utrujenost, slaba volja in slab zadah. A imela sem odlične rezultate, saj sem tehtala 54 kilogramov in to telesno težo brez težav ohranjala.'' Režima prehranjevanja se je držala kar tri leta in bila pri tem izjemno striktna. ''V restavraciji sem vsakič jedla le zrezek in solato. Ko sem šla na obisk k prijateljem na večerjo, sem v primeru, da so naredili testenine, pojedla čisto malo, le toliko, da nisem bila nevljudna. Vse to pa je privedlo do tega, da sem postala zelo bolna.''
Pričela je trpeti za kronično napihnjenostjo, bolečinami v trebuhu, večino svojega časa pa je preživela na stranišču. Ko je bilo stanje nevzdržno, je obiskala zdravnika. ''Takoj me je vprašal po moji prehrani in povedala sem, kaj delam že nekaj časa. Zavil je z očmi in rekel, da je moje telo prenehalo proizvajati encime, ki jih potrebuje za prebavo ogljikovih hidratov.'' Počasi je v svoj jedilnik morala pričeti vnašati ogljikove hidrate, predpisal pa ji je še pepermintove oljne kapljice za blažitev simptomov. ''Danes sem bolje, a so mi diagnosticirali sindrom razdražljivega črevesja. Pričelo se je, ko sem spremenila svojo prehrano in izločanje ogljikovih hidratov iz jedilnika mi je uničilo zdravje.''
Nutricistka dr. Sarah Brewer je prepričana, da lahko drastično izločanje ogljikovih hiodratov privede do poškodbe prebavil. ''Bakterije v prebavnem traktu na dieto reagirajo zelo hitro in prebava se poslabša. Okrevanje je možno, a lahko traja kar nekaj časa.'' Kot pojasnjuje, je pri ogljikovih hidratih pomembno, da izbirate med kvalitetnimi ogljikovimi hidrati, ne pa, da jih izločate z jedilnika. ''Skoncentrirati bi se morali na kvaliteto ogljikvih hidratov, ne na kvantiteto. Izločanje predelanih živil, kot so beli kruh, tortice in pecivo, je dobra odločitev, saj tako zmanjšamo tveganje za razvoj sladkorne bolezni, a vseh ogljikovih hidratov ne smemo izločiti. Zdrava prehrana mora vsebovati ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom, kot so zdrave žitarice, sadje in veliko zelenjave.''
Ne le na prebavo, njena dieta je po mnenju Emme vplivala tudi na zdravje kosti. Kmalu po opustitvi diete si je med tekom zlomila kost v nogi in prepričana je, da je to posledica pomanjkanja kalcija v njeni prehrani, zaradi česar so njene kosti postale bolj občutljive. Njene sume je potrdil tudi zdravnik: ''Zdravnik je rekel, da imam verjetno bolj šibke kosti, ker dve leti nisem pila mleka.''
KOMENTARJI (28)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV