Nezdrav življenjski slog, premajhen vnos beljakovin in prekomerno uživanje ogljikovih hidratov ter izogibanje rekreaciji so glavni razlogi, zakaj mišice v predelu trebuha uplahnejo. Preverite, kaj lahko storite.
Kopičenje maščobnih oblog v predelu abdomna povzroči nekakšen 'reševalni obroč', ki ga tvorijo zgolj tolšča in tekočine.
Poglavitni razlog, zakaj imajo povešen in ne čvrst trebuh mlajši od 20 let, so debelost, hitra telesna rast in odraščanje. Hormonske spremembe vplivajo namreč na proizvodnjo elastina in kolagena, ki sta odgovorna za elastičnost kože.
Po porodu se tkiva nenadoma sprostijo, koža je na videz viseča, pogosto pa se na njej pojavijo tudi strije. Sčasoma se situacija izboljša, saj se trebušne mišice ponovno okrepijo, trebuh pa se povrne v prvotno stanje.
Trebuh pa se povesi tudi v obdobju menopavze. Takrat se ženski metabolizem upočasni, zaradi česar se začne hitreje in v večjem obsegu kopičiti maščobno tkivo, predvsem v predelu abdomna.
Ne glede na starost pa velja, da je povešen in zamaščen trebuh posledica premajhnega vnosa beljakovin in prekomernega uživanja ogljikovih hidratov, premalo fizične aktivnosti, hitre izgube telesne teže in večurnega sedenja. Nepravilna drža namreč povzroči, da se trebušne mišice sprostijo, zaradi česar se okoli trebuha oblikuje maščobni obroček.
Okrepljene mišice topijo maščobe
Pri topljenju maščobnega tkiva najpomembnejšo vlogo igrajo mišice. Mišice so namreč največji porabniki kisika in kalorij (maščobe se topijo samo ob prisotnosti kisika), tudi med mirovanjem, torej branjem, gledanjem televizije, spanjem … Pomembno pa je tudi vedeti, da mišice celega telesa pomagajo porabljati maščobe s celega telesa. To pomeni, da tudi mišice na ramenih in nogah pomagajo topiti maščobne obloge okoli trebuha.
Izjemno pomembna pa je tudi uravnotežena prehrana, ki mora biti sestavljena iz pravilnega razmerja med beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami in mora biti razdeljena na pet manjših obrokov. Tako bodo vaše mišice ostale krepke in aktivne ter bodo porabljale nakopičene maščobe.
Ob vsem tem pa morate paziti, da ne boste storili katere od dveh najpogostejših napak. Ena je ta, da sploh ne bi jedli ali pa bi jedli premalo, saj bi se telo v tem primeru odzvalo 'varčevalno'. Začelo bi hraniti dragocene rezerve maščob in uničevati vitko tkivo, torej mišice. Druga napaka pa je, da bi poskušali z jedilnika izločiti ali zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Samo hidrati namreč dajejo proteinom dostop do ključnih presnovnih procesov izgorevanja. Premalo ogljikovih hidratov tako pomeni manj stopljenih maščob.
Zajtrk – obrok, ki požene metabolizem
Preskakovanje zajtrka je nekaj najslabšega, kar lahko storite. Zajtrk namreč pospeši metabolizem in zato velja za najpomembnejši obrok v dnevu. Primer odličnega zajtrka je 250 mililitrov posnetega mleka z ječmenovo kavo, 5 gramov proteinov iz sirotke, rezina polnozrnatega kruha z dvema žlicama javorjevega sirupa, medom ali marmelado ter sezonski sadež. Tisti, ki ne smejo piti mleka oziroma ga njihov organizem ne prenaša, naj zaužijejo mandljevo ali riževo mleko, proteine pa naj zaužijejo z jajčnim beljakom.
Malica pomaga porabljati maščobe
Za malico si privoščite jogurt in sezonski sadež. Jogurt zagotavlja beljakovine, sadje pa vitamine in minerale, kot je na primer kalij, ki krepi mišice. Poleg tega pa vlaknine pomagajo ohranjati aktiven metabolizem.
Kosilo – prevladujeta naj integralni riž ali testenine z zelenjavo in mesom
Poleg integralnih testenin in riža si lahko privoščite tudi polento ali ječmen. Zadostuje 80-gramska porcija, ki naj jo spremljajo sezonska zelenjava, kuhana ali surova, in beljakovine kot na primer 120 gramov mesa ali 150 gramov mastne ali 200 gramov nemastne ribe. Namesto mesa in rib lahko uživate tudi stročnice, približno 4 žlice fižola ali leče ali 2 jajci ali pa od 150 do 200 gramov tofuja.
Popoldanska malica sprošča in krepi
Ko pride do pomanjkanja serotonina, približno okoli 17. ure in tik pred spanjem, je najbolje zaužiti kozarec mleka, ki organizmu zagotavlja beljakovine za dodajanje tonusa mišicam, in ogljikove hidrate, ki sprostijo in dajejo občutek polnosti oziroma sitosti.
Večerja – pretiravajte z zelenjavo, zmanjšajte beljakovine
Pri večerji je priporočljivo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Zadostovalo bo 60 gramov riža ali 50 gramov polnozrnatega kruha. Zaužijte vsaj 250 gramov kuhane zelenjave, kar se tiče beljakovin, pa jih zaužijte v drugačni obliki kakor za kosilo. Če si zvečer zaželite sladico, si pripravite pečene hruške ali jabolka s cimetom, saj uravnavajo glikemični indeks.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV