Vizita.si
Tofu - živilo iz soje, ki je odličen vir beljakovin.

Zdravje

Kako zdrav je tofu?

L.E.
19. 11. 2015 08.19
1

Tofu je eno redkih rastlinskih živil, ki vsebuje čisto vse beljakovine, ki jih telo potrebuje. Vrh tega ima veliko antioksidantov, mineralov ter dobrih maščob. A zdrav je samo, če z uživanjem le-tega ne pretiravamo.

Tofu - živilo iz soje, ki je odličen vir beljakovin.
Tofu - živilo iz soje, ki je odličen vir beljakovin.FOTO: Thinkstock

Tofu izvira iz Kitajske, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postal priljubljen tudi v Evropi in ZDA, in sicer hkrati s hipijevskim gibanjem, zaradi katerega so se ljudje začeli zanimati tako za bolj zdrava kot eksotična živila. Danes prav zelo eksotičen tofu ni več, je pa po vrsti študij postalo jasno, da gre za hrano, ki spada med dobrodejne. Iz sojinega mleka se pridobi na podoben način, kot se iz običajnega sir. Še posebej zanimivo živilo pa je, ker je eden redkih rastlinskih virov beljakovin, ki vsebuje čisto vse esencialne aminokisline. To so aminokisline, ki jih telo za delovanje nujno potrebuje, ne more pa jih proizvesti samo.

Za četrtino zmanjša tveganje za raka dojk

10 miligramov soje na dan, tudi v obliki tofuja, dokazano zmanjša tveganje za nastanek raka dojk kar za četrtino. Tako moč ima zaradi antioksidantov izoflavonov, ki jih vsebuje. Ti imajo podobno strukturo kot ženski hormon estrogen in lahko zato, kadar tega v telesu začne primanjkovati, do neke mere njegovo delovanje nadomestijo. A pozor, zaradi tega delovanja z uživanjem tofuja, razen če nam ga priporoči po pregledu hormonov nutricist, ne smemo pretiravati.

Za zdravo srce ter lepo kožo in lase

Poleg beljakovin in antioksidantov je tofu dober vir zdravih nenasičenih maščob, vitamina B1 oziroma tianina ter vrste mineralov, še posebej veliko ima kalcija in železa. Zaradi tega se lahko pohvali z vrsto pozitivnih učinkov. Pomaga zniževati slab holesterol in previsok krvni tlak, ohranja žile zdrave in prožne, preprečuje pojav osteoporoze, poskrbi za lepše lase, nohte, kožo, tudi za bolj raven trebuh. Pomaga ohranjati zdrava jetra, lajša migrene, preprečuje nastanek bolezni možganov, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

Pozor, pretiravanje ni zdravo

V svojo prehrano torej vsekakor vključite tofu, a si hkrati zapomnite, da z njim ni zdravo pretiravati, kakor pravzaprav ni zdravo pretiravati z nobeno hrano. Tako imenovani mehkejši oziroma svilnat tofu lahko vmešate v smoothieje, juhe, omake in enolončnice, tršega lahko narežete na kocke, začinite in popražite kot meso. Nato ga lahko postrežete v rižotah, solatah, s testeninami.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662