Kdaj vsebuje kalcij in beljakovine?
Medtem ko sladoled vsebuje škodljiv sladkor in nasičene maščobe, ima lahko po drugi strani v primeru, da je narejen iz dobrega mleka, tudi vsa dobrodejna hranila, ki jih to vsebuje, od beljakovin pa do kalcija, ki utrjuje kosti ter tako preprečuje nastanek osteoporoze. Študije so pokazale še, da naj bi ta mineral zmanjševal tveganje za pojav raka in previsokega krvnega pritiska; ker zavira širjenje maščobnih celic, naj bi pripomogel k ohranjanju lepe postave. A Cepuševa opozarja, da so takšne blagodejne lastnosti pri sladoledu, ki je pridelan industrijsko, prej izjema kot pravilo. "To bi veljalo, če bi sladoled vseboval najboljše mleko, ne pa tisto, ki je homogenizirano ali so ga dale krave, ki nikoli niso videle sončne svetlobe in imajo ostanke hormonov, pesticidov in antibiotikov." Poleg tega ima sladoled, ki ga nismo zmešali sami, največkrat še vrsto drugih neželenih dodatkov. "Če ga kupimo, ima več ali manj vedno dodane aditive, umetna barvila, arome, konzervanse, emulgatorje. Če bi bil sladoled vrhunski, pa bi bila pravzaprav slaba samo nasičena maščoba in sladkor."
Kako je lahko bolj zdrav?
Učinek sladoleda na naše zdravje je odvisen od kakovosti sestavin, ki jih vsebuje. "Če bi sladoled naredili doma, bi mu lahko dodali tudi surov kakav ali agavin sirup ali kaj podobnega," ponazori to nutricistka. Medtem ko nikoli ne vemo, kaj se skriva v hrani, ki si je nismo pripravili sami, bi sladoled, ki bi nastal v naši kuhinji, lahko izdelali iz bolj zdravega manj mastnega mleka, dodali bi mu lahko oreške ali sadje. "Telesu naredimo manjšo škodo, če sladoled kot obrok malo uravnotežimo," pojasnjuje Cepuševa. "Mleko sicer ni priporočljivo kombinirati s sadjem, ker se različno prebavljata, je pa vseeno bolje, če sladoledu recimo primešamo jagode, saj te vsebujejo določene vitamine in minerale, ki jih v sladoledu ni." Na ta način torej morda ravno ne zmanjšamo škode, dodamo pa zato vsaj nekaj koristi.
Nas res lahko začne boleti grlo?
Obstaja mit, da nas lahko zaradi mrzlega sladoleda boli grlo ter da moramo zaradi tega najprej nekaj časa počakati, da se ta na sobni temperaturi vsaj malo stopi. Toda tega se resnično ni treba bati. Sladoled se namreč, ko ga zaužijemo, zelo hitro segreje. Ob stiku z našo telesno temperaturo postane topel že v sami ustni votlini, še preden sploh steče po grlu.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV