Vizita.si
Če ste se odločili za hujšanje, uživajte zelenjavo, ki ne le, da vsebuje malo kalorij, temveč je tudi izjemno koristna za vaše zdravje.

Zdravje

S čim si pomagati, da boste hitreje shujšali?

Ni.J.
12. 06. 2011 08.24
0

Pri hujšanju je zelenjava skorajda nepogrešljiva. Vsebuje namreč veliko vitaminov in mineralov ter ima razmeroma malo kalorij. Predstavljamo vam zelenjavo, s pomočjo katere ne boste le vitki, temveč tudi zdravi, priprava takšnih obrokov pa vam bo vzela le malo časa.

Če ste se odločili za hujšanje, uživajte zelenjavo, ki ne le, da vsebuje malo kalorij, temveč je tudi izjemno koristna za vaše zdravje.
Če ste se odločili za hujšanje, uživajte zelenjavo, ki ne le, da vsebuje malo kalorij, temveč je tudi izjemno koristna za vaše zdravje.FOTO: iStockphoto
V boju proti odvečnim kilogramom bi morala biti zelenjava vaš najboljši zaveznik. Pa ne le zato, ker vsebuje malo kalorij, temveč tudi zato, ker je odlična za vaše zdravje. Preverite, katera zelenjava je najbolj zdrava, istočasno vsebuje zelo malo kalorij in vam za pripravo ne bo vzela veliko časa?

Cvetača

Če želite shujšati ali ohraniti vitko linijo in pri tem poskrbeti za svoje zdravje, je cvetača prav gotovo živilo, ki se mu ne smete izogibati. Ne vsebuje maščobe, vsebuje malo ogljikovih hidratov, poleg tega pa ima nizko energetsko vrednost. Če smo bolj natančni, 100 gramov cvetače vsebuje približno 22 kCal oziroma 92 kJ. Je bogat vir fitonutrientov, ki zmanjšujejo tveganje za rakava obolenja, bolezni srca in ožilja, sivo mreno, krepijo imunski sistem in ščitijo tkivo. Cvetačo je priporočljivo uživati vsaj trikrat tedensko, pripravite pa jo lahko na najrazličnejše načine – skuhate na pari, naredite juho, solato ali pa si jo privoščite kot prilogo.

Uživajte vse vrste zelene zelenjave - od brokolija in cvetače do blitve!
Uživajte vse vrste zelene zelenjave - od brokolija in cvetače do blitve! FOTO: iStockphoto
Brokoli

Brokoli je bogat vir beljakovin, dietnih vlaken in mineralnih snovi, kot so kalij, kalcij, fosfor in železo, vsebuje pa tudi ogromno vitaminov (provitamin A, vitamine skupine B in vitamin C). Vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov in je izvrstno živilo, ki preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja ter pomaga v boju proti razvoju rakavih bolezni, predvsem zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Je še veliko bolj zdrav kot cvetača, 100 gramov brokolija pa vsebuje 33 kCal oziroma 138 kJ. Tako kot cvetačo lahko tudi brokoli pripravite na najrazličnejše načine, a je najbolj zdrav, če ga boste skuhali na pari, saj bo tako ohranil največ hranilnih snovi.

Beluši

Beluši imajo sicer zelo nizko energetsko vrednost, saj vsebujejo zgolj 20 kCal oziroma 83 kJ, vendar pa so bogat vir zdravilnih učinkovin in hranilnih snovi. So bogat vir mineralov in vitaminov, ter vsebujejo zelo malo maščob in ogljikovih hidratov. Beluši pa niso učinkoviti zgolj pri hujšanju, temveč so zelo koristni za osebe s prebavnimi težavami, so odlični za nosečnice, ker vsebujejo veliko folne kisiline, ter doječe matere, saj spodbujajo proizvajanje mleka, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, pomagajo pri menstrualnih težavah in povečujejo plodnost. Pomagajo tudi pri zdravljenju depresije, povečujejo uspešnost kemoterapije, delujejo kot diuretik in zaradi protivnetnega delovanja ugodno vplivajo na osebe z artritisom. Beluši so učinkoviti pri razstrupljanju telesa, preprečevanju vnetij sečil in so koristni za ledvice, ker odvajajo odvečno vodo in toksine iz telesa, znižujejo holesterol, krepijo oslabljene kapilare in znižujejo krvni pritisk. Beluše si privoščite večkrat tedensko, najbolje skuhane.

Zelenjavo kombinirajte z drugimi živili. Privoščite si na žaru pečeno ribo s kuhano blitvo.
Zelenjavo kombinirajte z drugimi živili. Privoščite si na žaru pečeno ribo s kuhano blitvo.FOTO: iStockphoto

Blitva

Blitva je po okusu podobna špinači, le da je nekoliko močnejšega okusa, vsebuje pa zgolj 14 kCal oziroma 58 kJ na 100 gramov in je idealna zelenjava za vse, ki si želijo izgubiti odvečne kilograme. Je izjemno lahka in istočasno tudi nasitna, ker ostaja dolgo v prebavnem traktu. Je bogat vir kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline, vitaminov B1, B2, beta karotina in vsebuje tudi veliko vitamina C. Poleg tega je bogata z bioaktivnimi snovmi, ki učinkujejo zdravilno. Balastne snovi v blitvi delujejo blagodejno na črevesje in izboljšujejo prebavo. Pri kuhanju pazite, da ne boste blitve kuhali predolgo, saj bo v tem primeru izgubila svoje hranilne sestavine. Zadostuje že od pet do sedem minut kuhanja.

Seveda med hujšanjem ne smete jesti zgolj teh živil, saj je organizmu treba zagotoviti dovolj kalorij za normalno delovanje. Našteto zelenjavo kombinirajte z ribami, puranom ali piščancem na žaru, rižem in drugimi jedmi. Predvsem pa se veliko gibajte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587