Vizita.si
Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca.
Prehrana

Se želite zaščititi pred rakom in kapjo? Potem te dve živili uživajte skupaj

L.E.
13. 05. 2016 08.05
20

Določena živila si je bolj zdravo privoščiti skupaj, saj imamo tako od njih več koristi. Telo lahko bolje absorbira hranila, ki jih vsebujejo. In ko jih zaužijemo skupaj, močneje ščitijo pred rakom, kapjo, osteroporozo in še številnimi drugimi tegobami in boleznimi, ki nas ogrožajo.

Jajca kombinirajte s solato iz različne zelenjave.
Jajca kombinirajte s solato iz različne zelenjave.FOTO: Thinkstock

Jogurt in losos

Vitamin D v mastnih ribah omogoči, da lahko telo bolj izkoristi kalcij v jogurtu. S tem boste poskrbeli za močnejše kosti. Zbornik JAMA Internal Medicine pa je objavil tudi študijo, ki kaže, da vitamin D in kalcij skupaj zmanjšujeta možnost za pojav PMS-a za 40 odstotkov.

Brokoli in paradižnik sta močnejša proti raku.
Brokoli in paradižnik sta močnejša proti raku. FOTO: Thinkstock

Jajce in solata

V solato narežite trdo kuhano jajce. Maščoba, ki jo vsebuje, omogoči telesu, da bolje izkoristi karotenoide v solati, je pokazala študija univerze Purdue. Karotenoidi so antioksidanti, ki poskrbijo za bolj zdravo srce in oči.

Brokoli in paradižnikova omaka

Brokoli in paradižnik sta zelo bogata s snovmi, ki zavirajo raka. Študija univerze v Illinoisu pa je pokazala, da je bilo njuno protirakavo delovanje močnejše, ko so ju ljudje zaužili skupaj. Menijo, da zato, ker vsebujeta različne snovi, ki na različne načine delujejo proti raku. Ko sta zaužita skupaj, zato poteka napad proti raku z več različnimi mehanizmi, kar skupaj nato očitno deluje močneje. Najlažje je brokoli vmešati v paradižnikovo omako.

Cvetača in piščanec

Britanski Institute of Food Research je ugotovil, da sta dve hranili proti raku mnogo bolj močni, če ju užijemo skupaj. Gre za sulforafan in selen. Skupaj sta kar 13-krat močnejša. In cvetača je zelo bogat vir prvega, piščanec pa drugega.

Paradižnik zaužijte skupaj z olivnim oljem.
Paradižnik zaužijte skupaj z olivnim oljem.FOTO: Thinkstock

Čili in ohrovt

Vitamin C telesu omogoči, da bolje izkoristi železo. Če nam tega hranila primanjkuje, smo hitro utrujeni, imamo manj energije. Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko železa – recimo ohrovt ali špinača. Poskusite najti recept, s katerim jih boste lahko postregli s sesekljanim čilijem, ki pa je zelo bogat z vitaminom C. Sicer jih vsaj poškropite z limoninim sokom.

Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca.
Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca. FOTO: Thinkstock

Olivno olje in paradižnik

Paradižnik ima ogromno vitaminov in vlaknin. Vsebuje veliko karotenoidov, kot je likopen. To so hranila, ki zmanjšajo tveganje za raka in bolezni srca. In študije so pokazale, da lahko telo karotenoide veliko bolj izkoristi, če paradižnik zaužijemo z zdravimi maščobami, kot je olivno olje.

Avokado in solata

To je kombinacija za čim dlje zdrave oči. Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko luteina, ki zmanjšuje tveganje za makularno degeneracijo in sivo mreno. Se pravi - poskrbi, da dolgo dobro vidite in nimate bolezni oči. Telo pa ga lahko bolje izkoristi, če ga zaužijete z nekaj zdrave nenasičene maščobe – denimo z avokadom.

Črn poper in kurkuma

Ko hrano začinite, ne pozabite na kurkumo. Ima izjemne protivnetne lastnosti, ki recimo olajšajo bolečine pri artritisu. Kurkuma nas tudi ščiti pred rakom, povišanim holesterolom, sladkorno in Alzheimerjevo boleznijo. In študije so pokazale, da jo telo bolje izkoristi, če hrano obenem začinite še z nekaj črnega popra.

Uporabljate kurkumo kot začimbo? Potem dodajte še malo črnega popra.
Uporabljate kurkumo kot začimbo? Potem dodajte še malo črnega popra.FOTO: Thinkstock

Špinača in čičerika

Špinača je odličen vir magnezija. Tega potrebuje telo za zdrave kosti, mišice, srce. Zmanjša tudi tveganje za diabetes. In pomaga telesu hrano predelati v gorivo za njegovo energijo. A če zraven zaužijemo še vitamin B6, ga telo bolje izkoristi. In odličen vir tega B vitamina je čičerika.

Zeleni čaj si privoščite z limoninim sokom.
Zeleni čaj si privoščite z limoninim sokom. FOTO: Thinkstock

Limona in zeleni čaj

Zeleni čaj je odličen vir zdravih antioksidantov – katehinov. Povezujejo jih z boljšim zdravjem srca in nižjim holesterolom. Študija, ki je bila objavljena v zborniku Molecular Nutrition & Food Research, je pokazala, da nekaj žlic limoninega soka na skodelico čaja izboljša stabilnost teh katehinov, saj se boljše počutijo v kislem okolju. Zato jih lahko nato zaužijete več. Kar petkrat več, so ugotovili znanstveniki.

Banana in jogurt

Bakterije v probiotičnem jogurtu ohranjajo zdrav prebavni sistem. Te bakterije pa potrebujejo za boljše delovanje določeno topno vlaknino. In njen dober vir so denimo banane.

Maline in jabolko

Študija v zborniku Journal of Nutrition je pokazala, da en antioksidant, ki ga vsebujejo maline, izboljša zmožnost drugega antioksidanta, ki ga vsebujejo jabolka, da uničuje rakave celice. Zato si pripravite sadno solato iz obeh.

Banane izboljšajo delovanje probiotičnega jogurta.
Banane izboljšajo delovanje probiotičnega jogurta.FOTO: Thinkstock

To so nasveti, ki jih ni težko upoštevati, povečajo pa moč hrane, ki jo uživate, da ohranja oziroma izboljšuje vaše zdravje, videz in počutje.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
kundalinigirl 15. 05. 2016 12.52
Če imaš stresno življenje in da te nekdo skoz sekira,sploh v službi ali doma, te nobena zdrava prehrana ne more zavarovati pred rakom. ;)
Damir Secki 13. 05. 2016 21.21
TE DVE zivili???
Ira Sanctus 13. 05. 2016 20.51
Jejte, da ne boste lačni...
Tinito Castro 13. 05. 2016 19.52
Losos? Ja, sploh gojeni je poln: svinjarije, antibiotikov in masti....Kje vi najdete te nutricioniste..al pa sploh ne zante prepisati člankov, ki so itak iz tujih revij...
dokler bom jedel zelje, repo in krompir bo v telesu zdravje in mir
Zaradi zdravega načina življenja je rak izginil tudi iz našega bližnjega potoka in reke.
Smolapataaka 13. 05. 2016 17.38
Zadnje čase, po "novih raziskavah" že skoraj čisto vsako živilo varuje in zdravi raka..... Se čudim da rak še sploh obstaja....
Top komentar. Še posebej nas ščitijo pred rakom škropiva in vsa ostala kemija v sadju in zelenjavi
Ne trapajte s kurkumo, terapevtske količine so precej višje od tistih ,ki so normalne za začimbo. Bi bilo fajn, če si kaj prej preberete preden kvasite o čudežih. Treba je živeti čim bolj zdravo, a je le manjša verjetnost, da te to reši pred težavo za katero si dedno disponiran. Skrb za zdravje te ne reši pred nezdravim okoljem, nezdravo družbo in nezdravim delom, nezdravim partnerstvom itd.... Človeka uničuje miljon reči, ne samo to, da ga ves čas nažira čas in je že staranje samo po sebi napor.
Kot onkološki bolnik, ki se z boleznijo spopadam že tri leta mora reagirat na tako bedastočo, kot ste jo objavili, čeprav vem, da boste to takoj brisali. Nihče ne ve, kaj povzroča raka. Niti za cigarete niso sigurni., najbolj pa se sumi stres. Ker sedaj živimo bolj stresno, kot smo živeli prej, je tudi te nadloge vse več. Res pa je, da tudi zdravstvo napreduje in je rak ozdravljiva bolezen. Če se ne ve, kaj ga povzroča, potem tudi ne moremo vedeti, kaj ga preprečuje. Zato prosim, da ne objavljate takih bedarij, kt je ta, kaj jesti, da ne boste dobili te zoprne, vendar ozdravljive bolezni.
Prav imaš, toliko da nekaj pišejo... Želim ti čimprejšnje okrevanje!
User1095732 14. 05. 2016 07.33
Hvala za lepe želje. So vedno dobrodošle.
Po obrazu se mažite s kravjekom pa ne boste dobili raka!
Če te ne bo rak ali infarkt pobral te bo sistem celo življenje boš garal za tajkune...lenuhe in prisklednike....na koncu pa še za penzijon ne bo denarja...
Jejte petršil ob polni luni, ker le z veliko petršilja se lunini žarki pravilno absorbirajo v telo.
Vse več preventiv pred rakom in kapjo, število teh pa narašča. Čudno.
res je nakladanje, čisto brez veze...ampak eno sporočilo pa vendarle ima...jejte čimmanj mesa, al sploh nič....
če nič ne ješ, gotovo ne boš zbolel za rakom, lahko pa umrješ za lakoto
RealniOptimist 13. 05. 2016 10.07
Nakladanje
vse je lepo in prav,toda vsem tem študijam včasih ni potrebno slediti,ker tudi ni vse res
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1159