Vizita.si
Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca.

Prehrana

Se želite zaščititi pred rakom in kapjo? Potem te dve živili uživajte skupaj

L.E.
13. 05. 2016 08.05
20

Določena živila si je bolj zdravo privoščiti skupaj, saj imamo tako od njih več koristi. Telo lahko bolje absorbira hranila, ki jih vsebujejo. In ko jih zaužijemo skupaj, močneje ščitijo pred rakom, kapjo, osteroporozo in še številnimi drugimi tegobami in boleznimi, ki nas ogrožajo.

Jajca kombinirajte s solato iz različne zelenjave.
Jajca kombinirajte s solato iz različne zelenjave.FOTO: Thinkstock

Jogurt in losos

Vitamin D v mastnih ribah omogoči, da lahko telo bolj izkoristi kalcij v jogurtu. S tem boste poskrbeli za močnejše kosti. Zbornik JAMA Internal Medicine pa je objavil tudi študijo, ki kaže, da vitamin D in kalcij skupaj zmanjšujeta možnost za pojav PMS-a za 40 odstotkov.

Brokoli in paradižnik sta močnejša proti raku.
Brokoli in paradižnik sta močnejša proti raku. FOTO: Thinkstock

Jajce in solata

V solato narežite trdo kuhano jajce. Maščoba, ki jo vsebuje, omogoči telesu, da bolje izkoristi karotenoide v solati, je pokazala študija univerze Purdue. Karotenoidi so antioksidanti, ki poskrbijo za bolj zdravo srce in oči.

Brokoli in paradižnikova omaka

Brokoli in paradižnik sta zelo bogata s snovmi, ki zavirajo raka. Študija univerze v Illinoisu pa je pokazala, da je bilo njuno protirakavo delovanje močnejše, ko so ju ljudje zaužili skupaj. Menijo, da zato, ker vsebujeta različne snovi, ki na različne načine delujejo proti raku. Ko sta zaužita skupaj, zato poteka napad proti raku z več različnimi mehanizmi, kar skupaj nato očitno deluje močneje. Najlažje je brokoli vmešati v paradižnikovo omako.

Cvetača in piščanec

Britanski Institute of Food Research je ugotovil, da sta dve hranili proti raku mnogo bolj močni, če ju užijemo skupaj. Gre za sulforafan in selen. Skupaj sta kar 13-krat močnejša. In cvetača je zelo bogat vir prvega, piščanec pa drugega.

Paradižnik zaužijte skupaj z olivnim oljem.
Paradižnik zaužijte skupaj z olivnim oljem.FOTO: Thinkstock

Čili in ohrovt

Vitamin C telesu omogoči, da bolje izkoristi železo. Če nam tega hranila primanjkuje, smo hitro utrujeni, imamo manj energije. Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko železa – recimo ohrovt ali špinača. Poskusite najti recept, s katerim jih boste lahko postregli s sesekljanim čilijem, ki pa je zelo bogat z vitaminom C. Sicer jih vsaj poškropite z limoninim sokom.

Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca.
Skupaj z nekaj zdrave maščobe bo paradižnik bolj zmanjšal tveganje za raka in bolezni srca. FOTO: Thinkstock

Olivno olje in paradižnik

Paradižnik ima ogromno vitaminov in vlaknin. Vsebuje veliko karotenoidov, kot je likopen. To so hranila, ki zmanjšajo tveganje za raka in bolezni srca. In študije so pokazale, da lahko telo karotenoide veliko bolj izkoristi, če paradižnik zaužijemo z zdravimi maščobami, kot je olivno olje.

Avokado in solata

To je kombinacija za čim dlje zdrave oči. Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko luteina, ki zmanjšuje tveganje za makularno degeneracijo in sivo mreno. Se pravi - poskrbi, da dolgo dobro vidite in nimate bolezni oči. Telo pa ga lahko bolje izkoristi, če ga zaužijete z nekaj zdrave nenasičene maščobe – denimo z avokadom.

Črn poper in kurkuma

Ko hrano začinite, ne pozabite na kurkumo. Ima izjemne protivnetne lastnosti, ki recimo olajšajo bolečine pri artritisu. Kurkuma nas tudi ščiti pred rakom, povišanim holesterolom, sladkorno in Alzheimerjevo boleznijo. In študije so pokazale, da jo telo bolje izkoristi, če hrano obenem začinite še z nekaj črnega popra.

Uporabljate kurkumo kot začimbo? Potem dodajte še malo črnega popra.
Uporabljate kurkumo kot začimbo? Potem dodajte še malo črnega popra.FOTO: Thinkstock

Špinača in čičerika

Špinača je odličen vir magnezija. Tega potrebuje telo za zdrave kosti, mišice, srce. Zmanjša tudi tveganje za diabetes. In pomaga telesu hrano predelati v gorivo za njegovo energijo. A če zraven zaužijemo še vitamin B6, ga telo bolje izkoristi. In odličen vir tega B vitamina je čičerika.

Zeleni čaj si privoščite z limoninim sokom.
Zeleni čaj si privoščite z limoninim sokom. FOTO: Thinkstock

Limona in zeleni čaj

Zeleni čaj je odličen vir zdravih antioksidantov – katehinov. Povezujejo jih z boljšim zdravjem srca in nižjim holesterolom. Študija, ki je bila objavljena v zborniku Molecular Nutrition & Food Research, je pokazala, da nekaj žlic limoninega soka na skodelico čaja izboljša stabilnost teh katehinov, saj se boljše počutijo v kislem okolju. Zato jih lahko nato zaužijete več. Kar petkrat več, so ugotovili znanstveniki.

Banana in jogurt

Bakterije v probiotičnem jogurtu ohranjajo zdrav prebavni sistem. Te bakterije pa potrebujejo za boljše delovanje določeno topno vlaknino. In njen dober vir so denimo banane.

Maline in jabolko

Študija v zborniku Journal of Nutrition je pokazala, da en antioksidant, ki ga vsebujejo maline, izboljša zmožnost drugega antioksidanta, ki ga vsebujejo jabolka, da uničuje rakave celice. Zato si pripravite sadno solato iz obeh.

Banane izboljšajo delovanje probiotičnega jogurta.
Banane izboljšajo delovanje probiotičnega jogurta.FOTO: Thinkstock

To so nasveti, ki jih ni težko upoštevati, povečajo pa moč hrane, ki jo uživate, da ohranja oziroma izboljšuje vaše zdravje, videz in počutje.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650