Vizita.si
Olje ogrščice ali repično olje lahko uporabite za kuhanje, pečenje in cvrtje, saj ima bolj nevtralen okus, lahko pa ga tudi segrevate.

Zdravje

To je olje, ki je najbolj zdravo za kuhanje

K.B.
01. 04. 2015 09.21
3

Obilica različnih olj prinaša tudi manjšo zmedo glede tega, katero olje je primerno za različne oblike priprave. Je za kuhanje bolj zdravo olivno ali kokosovo olje? Katero olje naj izberem za cvrtje? Kaj pa za solato?

Olivno olje je bogato z mononenasičenimi maščobami, ki so zdravilne za srce in ožlje. A olivno olje ni najboljše za segrevanje, saj na ta način uničujemo njegove pozitivne učinke.
Olivno olje je bogato z mononenasičenimi maščobami, ki so zdravilne za srce in ožlje. A olivno olje ni najboljše za segrevanje, saj na ta način uničujemo njegove pozitivne učinke.FOTO: iStockphoto
Britanska dietetičarka dr. Sarah Schenker pojasnjuje, da se zmeda glede uporabe olj pojavlja, ker poznamo tako veliko različnih olj in ker ima vsako izmed njih nekatere pozitivne in negativne lastnosti glede na pripravo. Če ste tudi vi nekoliko zmedeni in ne veste natanko, katero olje uporabiti, potem vam bodo njena pojasnila prišla prav.
Olje ogrščice ali repično olje lahko uporabite za kuhanje, pečenje in cvrtje, saj ima bolj nevtralen okus, lahko pa ga tudi segrevate.
Olje ogrščice ali repično olje lahko uporabite za kuhanje, pečenje in cvrtje, saj ima bolj nevtralen okus, lahko pa ga tudi segrevate. FOTO: Profimedia

''Olivno olje je najpogostejša izbira, ko izbiramo zdravo olje, saj je bogato z mononenasičenimi maščobami, ki so zdravilne za srce in ožilje. A hkrati ima nizko stopnjo Omega-3 maščobnih kislin, ki bi jih morali zaužiti več,'' je pojasnila za britanski Mail Online Health. Tako je priporočljivo, da olivno olje redno vključujemo v svoj jedilnik, kjer si ga lahko prelijete preko solate ali dodate k že pripravljenim jedem. Olivno olje je del mediteranske prehrane, ki se je že večkrat izkazala za eno najbolj zdravih oblik prehrane. A olivnega olja ni dobro segrevati na previsoki temperaturi, saj lahko izničimo njegove pozitivne učinke.

Bolj primerno za pečenje in kuhanje pa je olje ogrščice ali repično olje, poleg tega tudi kokosovo olje. ''Ogrščično olje ima manj nenasičenih maščob, a več omega-3 maščobnih kislin, poleg tega nima okusa olivnega olja, zato je bolj primeren za pripravo jedi, ker ima bolj nevtralen okus. Torej jedi ne bo dodal arome in okusa olivnega olja. A pomembno je, da izberemo organsko ogrščično olje, saj lahko oljne ogrščice gensko spremenijo in trenutno še ne poznamo vseh posledic tega,'' je pojasnila dr. Schenker in dodala:

''Še eno olje, ki je primerno za segrevanje je kokosovo olje. Kokosovo olje je na sobni temperaturi v trdnem stanju in postane tekoče šele pri kuhanju. A doda jedem lepo aromo in teksturo in je še posebej primeren za peko. Lahko je tudi veliko bolj zdrava izbira za ljudi, ki so občutljivi na mlečne izdelke in lahko z njim pri peki nadomestijo maslo. Druga zdravilna olja, ki jih lahko še uporabite pri že pripravljenih jedeh, torej jih ne segrevamo na visoki tempreturi, ampak samo prelijemo preko jedi ali solate, pa so bolj občutljiva olja. Tista, ki se bodo uničila na visoki tempreturi. To so olje pistacije, mandljevo olje, sezamovo olje. Z njimi lahko jedem dodamo nekaj okusa in arome, a jih ne smemo segrevati, saj bomo s tem zmanjšali kvaliteto olja,'' še dodaja.

Kokosovo olje lahko uporabimo za kuhanje, cvrtje in peko. Vsebuje nasičene maščobe, a je veliko bolj zdrava izbira kot sončnično olje.
Kokosovo olje lahko uporabimo za kuhanje, cvrtje in peko. Vsebuje nasičene maščobe, a je veliko bolj zdrava izbira kot sončnično olje.FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631