Če želite ostati zdravi, je vsekakor priporočljivo, da omejite količino sladkorja, ki jo v enem dnevu zaužijete. Vendar po drugi strani zaradi občasnega posladka še ne boste zboleli. Življenje je vsekakor prekratko, da si ne bi kdaj privoščili dobrega kosa torte ali bajnega rebrca čokolade. Najti je treba le pravilno ravnotežje med razvajanjem in pretiravanjem. Kdaj si je torej najbolj zdravo postreči kaj sladkega?
Po zdravem zajtrku
Če ste zjutraj pojedli polnovreden zajtrk – denimo ovseno kašo z rezinami banane ali kos polnozrnatega kruha s sirom, si lahko privoščite še sladko nagrado. Zjutraj namreč prebava začne delovati s polno paro, telo potrebuje energijo za čez dan, zato lažje prenese dvig krvnega sladkorja in inzulina, poleg tega ima še dovolj časa, da pokuri vse odvečne kalorije, zato jih ne pretvori takoj v nadležne maščobne blazinice. Prej kot v dnevu pojemo nekaj nezdravega, manjša je možnost, da nam bo to škodovalo. Najbolj nezdravo si je slaščice privoščiti pred spanjem, ko telo njihovih kalorij sploh ne more porabiti.
Po intenzivni telesni vadbi
Še učinkoviteje si je sladkarije privoščiti po telovadbi, še posebno, če je bila ta intenzivna. Po telovadbi telo obnavlja svoje zaloge energije, ki jo med drugim dobi tako, da presnavlja ogljikove hidrate, tudi sladkor, ki ga najde v krvi. Če se boste s priboljškom nagradili po obisku telovadnice, bo torej veliko večja možnost, da ga telo ne bo spremenilo v maščobne blazinice, temveč ga bo shranilo kot vir energije. Seveda bi se bilo sladkorju bolje enostavno odreči – toda če bi radi obiskali svojo najljubšo slaščičarno, je prav po telovadbi zagotovo najboljši čas za to. A pozor: po samo nekaj gibanja ne morete pojesti cele gore sladkorja. Telo ga lahko v energijo pretvori samo omejeno količino, zato je pomembno tudi, da nikoli ne pretiravate.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV