Vizita.si
Odrasli naj ne bi zaužili več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan in ne več kot 500 gramov na teden.

Zdravje

Koliko rdečega mesa lahko pojemo?

K.B.
21. 02. 2011 10.43
1

Čeprav je rdeče meso bogat vir železa, pa lahko prekomerno uživanje vodi do bolezni srca in ožilja ter raka, opozarjajo britanski nutricionisti. Koliko rdečega mesa torej lahko zaužijemo?

Odrasli naj ne bi zaužili več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan in ne več kot 500 gramov na teden.
Odrasli naj ne bi zaužili več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan in ne več kot 500 gramov na teden.FOTO: iStockphoto
Po priporočilih britanskih nutricionistov naj odrasli ne bi zaužili več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan in ne več kot 500 gramov na teden. Zadnje britanske raziskave so namreč končno dokazale predvidevanja številnih zdravnikov, in sicer da rdeče meso poveča tveganje za kolorektalnega raka (rak debelega črevesja in danke), srčna obolenja, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatere druge oblike raka, kot so rak dojke, prostate in pljuč. Do zdaj so nutricionisti namreč priporočali, da zaužijemo na dan od 90 do 140 gramov tega mesa, a 17 britanskih znanstvenikov, ki so opravili zadnjo raziskavo, je prepričanih, da so te vrednosti previsoke.
Rdeče meso poveča tveganje za raka na debelem črevesju in danki.
Rdeče meso poveča tveganje za raka na debelem črevesju in danki. FOTO: iStockphoto

Odrasla oseba namreč v povprečju zaužije več kot 100 gramov rdečega mesa na dan in raziskovalci so prepričani, da je to preveč in da se na ta način izpostavljamo številnim boleznim. Tako priporočajo, naj dnevni vnos rdečega mesa zmanjšamo na 70 gramov. Ne samo uživanje rdečega mesa, škodljivo je tudi predelano meso, kot so salame, hrenovke, prekajene klobase in podobno. Že lanskoletna raziskava je pokazala, da lahko dva kosa slanine ali ena klobasa na dan za petdeset odstotkov poveča možnosti za srčna obolenja.

Kljub vsemu pa tudi popolno izključevanje rdečega mesa iz jedilnika ni priporočljivo. Železo, ki je v temnem mesu, telo absorbira veliko bolje in prej kot tisto iz zelenjave in žitaric. Prav zato tega mesa ne smemo popolnoma izključevati iz jedilnika otrok, ki jim pogosto primanjkuje železa v krvi. Ker pa odraslim le redko primanjkuje železa, ga ti z leti potrebujejo vse manj in morajo zato zmanjševati količino tega mesa. Prevelika količina železa v krvi namreč povzroči prehitro staranje, kar so ugotovili ameriški strokovnjaki: "Preveč železa je lahko nevarno, saj pospešuje poškodbe, ki jih na celicah povzročajo prosti radikali. Pomaga tudi pri spremembah, ki benigni LDL holesterol spremeni v toksičnega, da ta uničuje žile in srce."

Novo priporočilo so pozdravili tudi britanski splošni zdravniki. ''Že več kot deset let v medicinski stroki sumimo, da je uživanje rdečega mesa povezano s kolorektalnim rakom. A ker je to izjemno težko dokazati, sem izjemno vesel, da je britansko združenje nutricionistov končno le dokazalo povezavo,'' pove splošni zdravnik dr. Martin Scurr, ki dodaja, naj uživamo čim več sadja in zelenjave, ki so bogati vir vlaknin in izboljšujejo prebavo. ''Rdeče meso izjemno podaljša čas prebave. Če užijete obrok bogat z beljakovinami in veliko rdečega mesa, ga boste prebavljali skoraj 24 ur, medtem ko boste zelenjavni obrok prebavljali le okrog šest ur. To pomeni, da substance, ki povzročajo raka, ostajajo v prebavni poti veliko dlje časa kot zelenjava, ki ga preprečuje.'' Kot kaže, pa ima rdeče meso pomembno vlogo tudi pri povečanju možnosti za raka dojke, meni dr. Martin Scurr. ''Mlada dekleta, ki uživajo prekomerno količino rdečega mesa, dobijo menstruacijo zgodaj, zaradi česar imajo več možnosti za raka dojke.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650