Medtem ko sladoled vsebuje škodljiv rafiniran sladkor in nezdrave trans in hidrogenizirane maščobe, lahko po drugi strani, če je narejen iz dobrega mleka, našemu telesu postreže tudi z vsemi njegovimi dobrodejnimi hranili. Tako lahko zaužijemo beljakovine in pa kalcij, ki utrjuje kosti ter preprečuje nastanek osteoporoze. Študije so pokazale, da ta mineral zmanjšuje tveganje za pojav raka in znižuje previsok krvni pritisk. Ker zavira širjenje maščobnih celic, naj bi pripomogel k ohranjanju lepe postave. A Cepuševa opozarja, da so takšne blagodejne lastnosti pri sladoledu, ki je pridelan industrijsko, prej izjema kot pravilo. "To bi veljalo, če bi sladoled vseboval najboljše mleko, ne pa tisto, ki je homogenizirano ali so ga dale krave, ki nikoli niso videle sončne svetlobe in imajo ostanke hormonov, pesticidov in antibiotikov." Poleg tega ima sladoled, ki ga nismo zmešali sami, največkrat še vrsto drugih neželenih dodatkov. "Če ga kupimo, ima več ali manj vedno dodane aditive, umetna barvila, arome, konzervanse, emulgatorje. Če bi bil sladoled vrhunski, pa bi bil pravzaprav slab samo sladkor."
Kako je lahko bolj zdrav?
Učinek sladoleda na naše zdravje je odvisen od kakovosti sestavin, ki jih vsebuje. "Če bi sladoled naredili doma, bi mu lahko dodali tudi surov kakav ali agavin sirup ali kaj podobnega," ponazori to nutricistka. Medtem ko nikoli ne vemo, kaj se skriva v hrani, ki si je nismo pripravili sami, bi sladoled, ki bi nastal v naši kuhinji, lahko izdelali iz bolj zdravega mleka, dodali bi mu lahko tudi oreške in sadje. "Telesu naredimo manjšo škodo, če sladoled kot obrok malo uravnotežimo," pojasnjuje Cepuševa. "Mleko sicer ni priporočljivo kombinirati s sadjem, ker se različno prebavljata, je pa vseeno bolje, če sladoledu recimo primešamo jagode, saj te vsebujejo določene vitamine in minerale, ki jih v sladoledu ni." Na ta način torej morda ravno ne zmanjšate škode, dodate pa vsaj nekaj koristi.
Nas res lahko začne boleti grlo?
Obstaja mit, da nas lahko zaradi mrzlega sladoleda boli grlo ter da moramo zaradi tega, preden si ga privoščimo, najprej nekaj časa počakati, da se na sobni temperaturi vsaj malo stopi. Toda to, da je sladoled mrzel, nam v resnici ne more škodovati, ker se ob stiku z našo telesno temperaturo segreje že v sami ustni votlini, še preden sploh steče po grlu.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV