In kako se je vse skupaj začelo?
Pred več kot 25 leti sta ameriška zdravnika Orian C. Truss in pozneje William Crook menila, da sta "odkrila" novo bolezen, ki sta jo imenovala kandida preobčutljivostni sindrom (KPS). Ugotovila sta, da naj bi se pri določenih ljudeh razvila preobčutljivost na kandido (gre za eno izmed oblik glivic iz candide), ki se kaže z zelo pestrimi težavami, kot so vsesplošno slabo počutje, ki ga spremljajo utrujenost, težave s prebavili (zaprtje, driska, napenjanje itd.), bolečine v mišicah in sklepih, predmenstrualne težave, motnje koncentracije, nihanje razpoloženja, depresija, želja po uživanju sladkorja in alkohola itd. Zdravnika sta šla celo korak naprej in "dokazovala", da kandida sproži bolezni, kot so multipla skleroza, luskavica, revmatoidni artritis, shizofrenija, kronična utrujenost in druge. V ZDA imata številne privržence.
Mi smo za mnenje povprašali Dr. Janeza Tomažiča iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Kliničnem centru v Ljubljani. "Večinoma zagovorniki KPS razvoj bolezni razlagajo s fenomenom preobčutljivosti na sestavine glive, obstajajo pa tudi teorije o delovanju toksina, ki naj bi ga sproščala gliva, vendar ga niso nikoli uspeli dokazati. Do danes ne poznamo nobene diagnostične metode, s katero bi dokazali bolezen. Dokaz bolezni je subjektiven," je pojasnil Tomažič.
Ena izmed zagovornic KPS Sanja Lončar, vodja projekta Za zdravje človeka in narave, pa pravi, da večina zdravnikov spregleda resnost razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene kvasovke kandide, ter vztrajajo pri trditvi, da gre le za »modno muho«.
Kaj torej? Zgolj vaginalna infekcija ali resnejša okužba?
Sanja Lončar kandido opisuje tako: "Če je vse v redu, v črevesju prevladujejo mlečno-kislinske bakterije, ki usmerjajo procese prebave. Prisotne so tudi kvasovke, vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi je tudi kvasovka kandida, ki je prisotna v manjšem številu v prebavnih organih in v vagini (pri ženskah). Razbohotena kvasovka kandida pa proizvaja toksine, ki poškodujejo oblogo v črevesju. Ko se kandida nekontrolirano razširi, lahko preraste v zelo resno bolezen."
Lončarjeva pravi, da se kandida razbohoti zaradi porušenega razmerja v črevesju. Porušimo ga lahko tudi sami, če kvasovke prehranjujemo s sladkorji in rafiniranimi ogljikovimi hidrati ter stradamo druge kvasovke in svoje mlečno-kislinske bakterije, ki si želijo celuloze in svežih mlečno kislinskih okrepitev. Dobro je vedeti, da tudi antibiotiki uničujejo »dobre« bakterije. Podobno učinkuje tudi daljše jemanje kontracepcijskih tablet (dlje kot dve leti) in tudi veliko število E-jev, ki so prisotni v industrijsko predelani hrani.
In kaj o kandidi meni ginekologija?
Po mnenju ginekologinje Mirjam Gradecki je kandida vrsta glivic, kandidiaza pa z glivicami povzročeno vnetje. Vaginalna kandidiaza pa je glivično vnetje nožnice in zunanjega spolovila.
Če verjamete zagovornikom KPS, berite dalje, sicer ne. Kakšni so znaki KPS?
"Če ste pogosto zelo izčrpani, če vam pozornost in spomin pešata, če včasih čutite, če ste otopeli, občasno čutite bolečine v želodcu, vam ni do seksa, vas popadata nerazložljiva žalost in jok, imate mrzle roke in noge, imate pogoste bolečine v mišicah in z vašim izločanjem blata ni vse v redu (če imate driske ali zaprtja), je vse to lahko zaradi kandide, ki je kolonizirala vaše telo. Če se vam simptomi poslabšajo od vlažnem vremenu, je to še en dokaz, da gre za nadležno kandido," razlaga Lončarjeva.
Kako si pomagati? Nehajte hraniti kvaskovke kandide.
Proti kandidi se boste najuspešnejše borili, če boste uživali zdravo hrano in nasploh spremenili svoj življenjski slog. Z jedilnika odstranite VSE sladkorje. V času te diete se morate izogibati tudi sadju in suhem sadju, vendar je škoda slednjih vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih sladkorjev. Slaba novica je, da se tudi ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, zato odstranite z jedilnika tudi belo moko in peciva iz nje. V majhni meri lahko uporabljate polnozrnata žita. Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo kvasovke. Sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis, vse,kar je vloženo v kisu, gobice, siri s plemenitimi plesnimi. Tudi pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila, ki je sicer zelo zdrav, naj bi v času zdravljenja kandidoze opustili.
Kaj torej sploh lahko jeste?
Lončarjeva svetuje veliko zelene zelenjave, izdelke iz soje, oreščke, olja, semena, jogurt, jajca, ribe in meso. Zavedajte pa se, da živalske beljakovine sicer ne hranijo kandide, vendar telo zakisajo, in da so odlično gojišče za patogene bakterije, ki so kandidini veliki prijatelji. Zato uživajte čim več balastnih snovi. Namesto mleka pa lahko uživate le fermentirane mlečne, žitne in sojine izdelke, privoščite si čim več sirotke, kislega zelja, kisle repe ali fermentirane soje v obliki tempeha in misoja.
Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV