Vizita.si
image (28)

Zdravje

S koprivo nad utrujenost

M.K.
13. 05. 2009 18.06
0

Če ste utrujeni, si pripravite sok iz svežih kopriv. Ta vam bo pomagal vrniti izgubljeno energijo. Kopriva pa ne vrača le izgubljene energije, pač pa pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah.

Čaj iz kopriv je odličen pri obolenjih dihal, kožnih boleznih, izpuščajih in hemoroidih. Koprive morate pred uporabo popariti. Nato na obolela mesta s kosom vate nanesite koprivni poparek.

Z grgranjem čaja pa si lahko pomagate pri angini, pomirjevalno pa vpliva pri revmi. Čaj je bogat z vitamini in je zelo zdravilen. Pripravite ga tako, da koprive naberete pred in med cvetenjem, liste posušite ter iz njih pripravite čaj. Več o tem, kako pripravite koprive, v nadaljevanju.

Korenina koprive

Je zelo koristna, nabirate jo maja, junija in julija. Prekuhate jo lahko v vinskem kisu in tekočino uporabite, če imate težave z izpadanjem las in prhljajem.

Sok iz kopriv

Sok iz svežih kopriv si pripravite tako, da dve pesti svežih rastlin prelijete s sto mililitrov vode in dobro zmešate v mešalniku. Za preganjanje utrujenosti si štirikrat na dan med jedjo privoščite eno jedilno žlico odcejenega soka.

Uporaba svežih kopriv

Sveže koprive se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo pri srbečici, bolečinah v sklepih, revmi in protinu, pa tudi pri pljučnih boleznih. Koprivo, ki jo naberemo zgodaj spomladi, lahko skupaj z regratom jemo tudi v solati. Takšna solata pomaga tudi pri čiščenju krvi.

Zakaj vse je še koristna kopriva?

Spodbuja presnovo, pospešuje odvajanje blata in pomaga pri izločanju nezaželenih snovi iz organizma. Koristna je pri boleznih sečil, vnetju ledvic in celo pri preprečevanju ledvičnih kamnov. Zaustavlja krvavitve, znižuje količino sladkorja v krvi in povečuje odpornost organizma.

Uporabljate jo lahko tudi v kulinariki, kjer so najbolj uporabni mladi poganjki. Koprivo lahko uporabite v špinači ali špinačni juhi, različnih prikuhah in nadevih, lahko pa tudi kot dodatek k sirnim namazom.

Kako pripravimo koprive?

Nabirajte jih z rokavicami ali brez. Najbolje je, da jih naberete kar na zalogo. Koprive posušite. Sušite vršičke kopriv s po nekaj pari listov. Suhe shranite v dobro zaprtih steklenih kozarcih. Uporabljate jih za pripravo krepčilnih zeliščnih in čajnih poparkov in seveda v jedeh, zlasti v juhah.

Lahko koprive nabiramo goloroki in jih jemo surove?

To naredimo tako, da vršiček z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. Nekajkrat ponovimo, nato koprivo pomanemo med dlanema. Malenkost vas bo zapeklo, potem bo pekoč občutek minil. Koprivo lahko potem pojemo ali večje vršičke narežemo v solato.
Če niste prepričani, da bi se koprive lotili "surove", jo rajši kuhajte.

Bogat vir zdravilnih snovi

Kopriva naj bi vsebovala vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, petkrat več kalcija kot ga ima kravje mleko, veliko magnezija, železa, beta karotena, vitamina C, karotenoide, flavonoide, organske kisline, fitosterole, lektine in klorofil.

Pomembno je vedeti, da je koprive treba uživati zmerno, saj delujejo odvajalno.

Koprive naj bi pekle zaradi histamina, ki ga vsebujejo laski. Ti pa izgubijo pekoč učinek, če liste skuhamo ali jih daljši čas stiskamo v rokah (z rokavicami).

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587