Strokovnjaki iz Univerze zahodne Škotske in Ameriškega inštituta za zdravje srca v Kansasu sedaj pravijo, da so bili nasveti nutricionistov iz leta 1983 osnovani na pomanjkljivi podlagi dokazov, ki bi podprli njihove trditve. S svojo zadnjo večjo študijo so znova pregledali vse razsikave, na podlagi katerih so bila takrat podana priporočila in odkrili, da ni nikakršnih trdnih dokazov, ki bi kazali na to, da so maščobe glavni krivec za porast debelosti in z njo povezanimi boleznimi. Še več, nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da je ta nasvet v resnici še pripomogel k epidemiji debelosti, saj je bila ena od smernic tudi, naj ljudje povečajo vnos ogljikovih hidratov v prehrani.
Eden večjih kritikov priporočil je profesor Iain Broom z Univerze Robert Gordon v Aberdeenu, ki pravi, da se morajo ti nesmisli čim prej končati: ''Čas je, da se vlada Britanije s to problematiko spopade bolj pogumno in da prenehajo z nenadzorovanim eksperimentom, ki je postal globalen in bo vodil do slabih izzidov na področju epidemije debelosti tudi drugod po svetu. Trenutno prepričanje o 'zdravem prehranjevanju' lahko vodi v ustvarjanje še več nezdravih nacij.'' Prepričan je celo, da je nasvet, naj povečamo količino zaužitih ogljikovih hidratov za 50 odstotkov glavni vzrok za povečanje epidemije debelosti in sladkorne bolezni tipa 2.
Uradna priporočila iz leta 1983 se namreč vse do danes niso spremenila, čeprav so nove študije vse bolj opozarjale na to, da ni povezave med srčno-žilnimi boleznimi in temi maščobami. Lansko leto pa je priznani ameriški znanstvenik ustanovil kampanjo, s katero je ljudem želel sporočiti, da se že desetletja držijo napačnih prehranskih nasvetov, ki zapovedujejo, naj se izogibajo nasičenim maščobam, hkrati pa jih ni nihče opozoril na nevarnosti prekomernega uživanja ogljikovih hidratov in sladkorjev.
Idejo je podprl tudi kardiolog dr. Rahul Bahl iz britanske nacionalne zdravstvene organizacije (NHS), ki pravi, da kljub vsemu ne smemo znova prenesti celotne krivde za epidemijo debelosti na drugo skupino živil: ''Obstajajo močni dokazi, da je prenašanje krivde na nasičene maščobe kot na ključnega krivca za srčno-žilne bolezni napačno, saj s tem zmanjšamo vpliv tudi nekaterih drugih skupin hrane, kot so ogljikovi hidrati. Kljub vsemu pa ne smemo znova vse krivde prenesti na ogljikove hidrate, saj to ne bi bila pametna rešitev.''
Da je bilo v 80. letih priporočilo, naj ljudje zaužijejo manj maščob, kljub vsemu učinkovito, pa je prepričan profersor Tom Sanders iz King's univerze v Londonu: ''Takrat je šlo za izbiro, ali ne naredimo nič in gledamo, kako se bodo stvari razvile, ali pa sledimo priporočilom, ki so bila podana, torej zmanjšanju količine zaužitih maščob, da bi zmanjšali stopnjo debelosti ter zmanjšanju količine zaužitih nasičenih maščob, da bi znižali holesterol v krvi. Vseeno se je na koncu priporočilo kar dobro izšlo … med letoma 1997 in 2007/8 se je umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni pri mlajših od 75 let zmanjšala za 55 odstotkov.''
KOMENTARJI (20)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV