Vizita.si
Za spodbujanje delovanja ledvic so pečke lubenice uporabljali tudi v tradicionalni kitajski medicini.

Zdravje

Lahko pečke lubenice pojeste?

K.B.
24. 06. 2015 08.06
19

Eden od razlogov, zakaj imamo radi tople mesece je zagotovo tudi bogata ponudba svežega sadja in zelenjave. V vročih dneh je za hidracijo telesa odlična sočna in sladka lubenica, pri kateri pa se navadno izogibamo njenim rjavo, črnim pečkam. A sem ter tja lahko kakšno tudi pojeste. Preverite, zakaj.

Pečke lubenice so bogate z beljakovinami, vitaminom B, magnezijem in zdravimi maščobnimi kislinami. Prav zato ne bo nič narobe, če kakšno izmed pečk pojeste.
Pečke lubenice so bogate z beljakovinami, vitaminom B, magnezijem in zdravimi maščobnimi kislinami. Prav zato ne bo nič narobe, če kakšno izmed pečk pojeste.FOTO: Thinkstock
Če ste velik ljubitelj lubenice, lahko povsem brez slabe vesti pojeste tudi kakšno izmed njenih semen. Ta so namreč bogata z beljakovinami, vitaminom B, magnezijem in zdravi maščobnimi kislinami.
Za spodbujanje delovanja ledvic so pečke lubenice uporabljali tudi v tradicionalni kitajski medicini.
Za spodbujanje delovanja ledvic so pečke lubenice uporabljali tudi v tradicionalni kitajski medicini. FOTO: Thinkstock

V približno 28-ih gramih semen lubenice je okoli 10 gramov beljakovin, 11 gramov zdravih maščob in 4 grami ogljikovih hidratov. 28 gramov semen vsebuje okoli 160 kalorij ali 670 kJ energije. Beljakovine v lubenici pomagajo zniževati nivo slabega holesterola in delujejo protivnetno ter varujejo srce in ožilje.

Ker semena iz lubenice ne kalijo, ohranjajo več hranilnih snovi, piše The Huffington Post. Med kaljenjem semen namreč pričnejo nastajati spojine, ki zavirajo absorbcijo hranilnih snovi v telesu. Da bi prejeli čim več pozitivnih učinkov semen, pa je ta treba pregrizniti.

Sicer pa so pečke lubenice uporabljali že v tradicionalni kitajski medicini za spodbujanje delovanja ledvic. Iz njih so pripavili čaj, ki so ga pili dvakrat na dan, trikrat tedensko. Čaj pripravite iz svežih zmetih pečk, ki jih prelijete z vrelo vodo. Zmlete pečke v vodi pustite nekaj minut, čaj pa spijete najkasneje pol ure po pripravi. Na ta način boste izboljšali delovanje ledvic, ki so pomemben organ za čiščenje telesa.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650