Antioksidanti varujejo našo kožo, ker delujejo podobno kot sončne kreme, pove nutricistka. V koži namreč ustvarijo zaščitno pregrado in ultravijolični žarki udarijo ob nje, namesto, da bi poškodovali kožo. Tako predlaga, da v poletnem času uživamo naslednja živila:
Krompir
Krompir zmanjšuje negativne učinke ultravijoličnih žarkov, saj vsebuje veliko betakeratena in vitamina C. Poleg tega ga lahko uporabite kot pripomoček za blaženje opeklin. Skuhan in olupljen krompir položite na opečeno kožo, kjer bo zmanjšal bolečino in pospešil celjenje.
Zeleni čaj
Več študij je pokazalo, da zeleni čaj vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati prezgodnje staranje kože. Hkrati kožo naredijo bolj odporno na ultravijolično sevanje. Antioksidanti v zelenem čaju uničujejo proste radikale in blažijo vnetja. Kot kaže študija, lahko z dvema skodelicami zelenega čaja na dan zmanjšate tveganje za razvoj melanoma.
Ovseni kosmiči
Ko se koža stara, celice v njej izgubljajo sposobnost obnove. Delno je za to kriv tudi nizek nivo antioksidantov v telesu, poleg tega tudi povečana količina prostih radikalov, ki poškodujejo kožo. Ovseni kosmiči pa vsebujejo antioksidante imenovane avenantramidi, ki so izjemno učinkoviti pri uničevanju prostih radikalov. Teh antioksidantov ne morete najti v drugih živilih. Skodelica ovsenih kosmičev za zajtrk bo dovolj za dnevni vnos teh izjemnih antioksidatov. Iz ovsenih kosmičev pa si lahko pripravite tudi masko za obraz ali kopel, ki bo ublažila posledice opeklin.
Jagode
Jagode so bogate s fitonutrienti, ki delujejo kot naravna zaščita pred sončnimi žarki. Hkrati vsebujejo močne antioksidante, kot je vitamin C, ki pomaga preprečiti opekline.
Kumare
Kumare večinoma vsebujejo vodo, kar pomaga koži, da ostane navlažena. Ta zelena zelenjava prav tako pomaga pri proizvodnji kolagena – beljakovine, ki koži daje sijoč in zdrav videz. Kumare lahko polagate tudi na opečeno področje, s čimer boste nekoliko ublažili bolečino ter zmanjšali vnetje kože.
Paradižnik
Paradižnik je bogat z vitaminom C in likopenom. Vsebuje tudi veliko vode in pomaga vzdrževati vlažnost kože. Hkrati je odličen v boju s prostimi radikali. Kuhani paradižnik vsebuje celo več likopena kot svež paradižnik.
Lubenica
Lubenica deluje podobno kot krompir. Bogata je z antioksidanti, kar zmanjšuje negativni vpliv UV žarkov, poleg tega vsebuje veliko vode in skrbi za hidracijo telesa v vročih poletnih mesecih. Kljub vsemu pa vsebuje tudi kar nekaj naravnega sladkorja, zaradi česar poviša nivo krvnega sladkorja. Z njo tako ne gre pretiravati.
Korenje
Korenje je še ena vrsta zelenjave, ki varuje našo kožo. Betakaroten v korenju, se v telesu spremeni v vitamin A, ki je dokazano povezan z zmanjšanjem reakcije po sončni opeklini. A s korenjem ne gre pretiravati, saj se ob preveliki količini naša koža lahko obarva oranžno.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV