Vizita.si
Sončne opekline lahko delno preprečimo tudi z uživanjem prave hrane.

Prehrana

Lahko krompir prepreči sončne opekline?

K.B.
02. 07. 2015 15.08
7

Ste vedeli, da lahko tudi s pomočjo hrane ublažite sončne opekline ali zaščitite kožo pred nevarnimi sončnimi žarki? Preverite, katera živila, ki jih imamo na dosegu roke, pomagajo varovati zdravje naše kože.

Sončne opekline lahko delno preprečimo tudi z uživanjem prave hrane.
Sončne opekline lahko delno preprečimo tudi z uživanjem prave hrane.FOTO: You Tube
Hrana, ki jo jeste, lahko varuje ali obnovi vašo kožo. Če ste pretiravali s sončenjem, vam bo pri obnovi in celjenju kože pomagala zelenjava, ki je bogata s karotenoidi – pigmentom, ki daje sadju in zelenjavi oranžno, rumeno ali zeleno barvo. Hkrati pa tudi nekatera živila, ki delujejo kot naravna sončna krema. Britanska nutricistka Geeta Sidhu-Robb je pojasnila: ''Uživajte hrano, ki je bogata s karotenoidi. Živila bogata z njimi so korenje, melona, krompir, zeleni ohrovt. Betakaroten, likopen in lutein so različne vrste karotenoidov, ki delujejo kot antioksidanti. Poleg tega zelenjava, ki je bogata z njimi, deluje kot naravna sončna krema.''

Antioksidanti varujejo našo kožo, ker delujejo podobno kot sončne kreme, pove nutricistka. V koži namreč ustvarijo zaščitno pregrado in ultravijolični žarki udarijo ob nje, namesto, da bi poškodovali kožo. Tako predlaga, da v poletnem času uživamo naslednja živila:

Krompir pomaga zmanjševati negativne učinke ultravijoličnih žarkov, saj vsebuje veliko betakeratena in vitamina C, ki varujejo našo kožo.
Krompir pomaga zmanjševati negativne učinke ultravijoličnih žarkov, saj vsebuje veliko betakeratena in vitamina C, ki varujejo našo kožo. FOTO: Profimedia

Krompir

Krompir zmanjšuje negativne učinke ultravijoličnih žarkov, saj vsebuje veliko betakeratena in vitamina C. Poleg tega ga lahko uporabite kot pripomoček za blaženje opeklin. Skuhan in olupljen krompir položite na opečeno kožo, kjer bo zmanjšal bolečino in pospešil celjenje.

Zeleni čaj

Več študij je pokazalo, da zeleni čaj vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati prezgodnje staranje kože. Hkrati kožo naredijo bolj odporno na ultravijolično sevanje. Antioksidanti v zelenem čaju uničujejo proste radikale in blažijo vnetja. Kot kaže študija, lahko z dvema skodelicami zelenega čaja na dan zmanjšate tveganje za razvoj melanoma.

Ovseni kosmiči

Ko se koža stara, celice v njej izgubljajo sposobnost obnove. Delno je za to kriv tudi nizek nivo antioksidantov v telesu, poleg tega tudi povečana količina prostih radikalov, ki poškodujejo kožo. Ovseni kosmiči pa vsebujejo antioksidante imenovane avenantramidi, ki so izjemno učinkoviti pri uničevanju prostih radikalov. Teh antioksidantov ne morete najti v drugih živilih. Skodelica ovsenih kosmičev za zajtrk bo dovolj za dnevni vnos teh izjemnih antioksidatov. Iz ovsenih kosmičev pa si lahko pripravite tudi masko za obraz ali kopel, ki bo ublažila posledice opeklin.

Ovseni kosmiči vsebujejo antioksidante imenovane avenantramidi, ki so odlični v boju zoper prote radikale. Tako varujejo vašo kožo in ji pomagajo pri obnovi.
Ovseni kosmiči vsebujejo antioksidante imenovane avenantramidi, ki so odlični v boju zoper prote radikale. Tako varujejo vašo kožo in ji pomagajo pri obnovi.FOTO: iStockphoto

Jagode

Jagode so bogate s fitonutrienti, ki delujejo kot naravna zaščita pred sončnimi žarki. Hkrati vsebujejo močne antioksidante, kot je vitamin C, ki pomaga preprečiti opekline.

Kumare

Kumare večinoma vsebujejo vodo, kar pomaga koži, da ostane navlažena. Ta zelena zelenjava prav tako pomaga pri proizvodnji kolagena – beljakovine, ki koži daje sijoč in zdrav videz. Kumare lahko polagate tudi na opečeno področje, s čimer boste nekoliko ublažili bolečino ter zmanjšali vnetje kože.

Kumare večinoma vsebujejo vodo, kar pomaga koži, da ostane navlažena. Zelenjava prav tako pomaga pri proizvodnji kolagena – beljakovine, ki koži daje sijoč in zdrav videz.
Kumare večinoma vsebujejo vodo, kar pomaga koži, da ostane navlažena. Zelenjava prav tako pomaga pri proizvodnji kolagena – beljakovine, ki koži daje sijoč in zdrav videz. FOTO: Thinkstock

Paradižnik

Paradižnik je bogat z vitaminom C in likopenom. Vsebuje tudi veliko vode in pomaga vzdrževati vlažnost kože. Hkrati je odličen v boju s prostimi radikali. Kuhani paradižnik vsebuje celo več likopena kot svež paradižnik.

Lubenica

Lubenica deluje podobno kot krompir. Bogata je z antioksidanti, kar zmanjšuje negativni vpliv UV žarkov, poleg tega vsebuje veliko vode in skrbi za hidracijo telesa v vročih poletnih mesecih. Kljub vsemu pa vsebuje tudi kar nekaj naravnega sladkorja, zaradi česar poviša nivo krvnega sladkorja. Z njo tako ne gre pretiravati.

Korenje

Korenje je še ena vrsta zelenjave, ki varuje našo kožo. Betakaroten v korenju, se v telesu spremeni v vitamin A, ki je dokazano povezan z zmanjšanjem reakcije po sončni opeklini. A s korenjem ne gre pretiravati, saj se ob preveliki količini naša koža lahko obarva oranžno.
 

Korenje je še ena vrsta zelenjave, ki varuje našo kožo. Betakaroten v korenju, se v telesu spremeni v vitamin A, ki je dokazano povezan z zmanjšanjem reakcije po sončni opeklini.
Korenje je še ena vrsta zelenjave, ki varuje našo kožo. Betakaroten v korenju, se v telesu spremeni v vitamin A, ki je dokazano povezan z zmanjšanjem reakcije po sončni opeklini.FOTO: Damjan Žibert

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631