Gosja ali račja pečenka
Vsako meso je dober vir beljakovin, gosje ima za povrh veliko kalcija, kalija in fosforja, račje pa železa ter vitaminov B-kompleksa. Ne gos ne raca pri nas nista pogosto na mizi (bolj priljubljena hrana sta v severni Evropi), zato je martinovo ravno pravi čas, da ju preizkusite. Njuno meso ima močnejši okus kot piščančje ali puranje, saj je tudi bolj mastno. Zaradi tega je sočno tudi brez uporabe marinade ali omake, vendar pa je treba pečenko pripraviti tako, da nekaj masti tudi izloči. Pred pečenjem meso prešpikajte in nekaj minut blanširajte ali pa ga pustite teden dni v hladilniku. Za lepši vonj v pekač dodajte še jabolka, zeleno, pomarančo ali limono. Ker ima gosje in račje meso več nezdravih nasičenih maščob, se mu vsi, ki se borite s previsokim holesterolom, raje odrecite. Sicer pa obrok sestavite tako, da je čim bolj uravnotežen. Dodajte zelenjavo – denimo tradicionalno dušeno rdeče zelje.
Rdeče zelje
Četudi morda ne marate zelenjave, preizkusite rdeče zelje. Vsebuje veliko vitamina A, C in K ter kalcija, magnezija in fosforja. Ker ima močnejši okus, velikokrat zadovolji celo najbolj izbirčne. Ni pa le okusno – dejansko je bolj zdravo kot zeleno. Vsebuje več fitohranil, ki delujejo antioksidantno in protivnetno. Rdeče zelje ima šest- do osemkrat več antioksidantov kot zeleno; študije pa kažejo, da zmanjša tveganje za pojav raka, posebno raka pljuč. Telo tudi razstruplja in s tem krepi imunski sistem.
Polnozrnat kruh, mlinci ali krompir
Namesto belega kruha gos postrezite s polnozrnatim pšeničnim ali rženim kruhom. Če boste mesili tradicionalne mlince, pa jih pripravite iz polnozrnate pšenične ali koruzne moke. Ker vsebujejo le še mleko in jajca, bodo okusni in popolnoma zdravi. Namesto kruha ali mlincev lahko izberete tudi krompir, ki ga popražite s čebulo.
Dobro vino
Zaradi močnejšega okusa se gosje ali račje meso odlično poda s kapljico rujnega. To je lahko povsem zdravo, če izberemo kakovostno znamko in z njim ne pretiravamo. Občasen kozarec vina ščiti srce in ožilje, saj preprečuje vnetje krvnih žilic in pojav krvnih strdkov. Privoščijo si ga lahko tudi vsi, ki se bojujejo s povišanim holesterolom, saj dvigne raven dobrega holesterola. Občasen požirek pri ženskah presenetljivo celo preprečuje izgubljanje kostne mase, ker v telesu dvigne raven estrogena. Študija je pokazala, da lahko že majhna količina vina obvaruje pred zastrupitvijo s hrano, druga pa, da ob občasnem uživanju celo izboljša spomin.
Toda pozor! Preveč alkohola na telo deluje tako uničevalno, da povsem izniči kakršne koli dobre učinke.
Martinova pojedina naj bi bila bogata in obilna, kar pa ne pomeni, da moramo pretiravati. V nasprotju z našimi predniki je nam večino hrane dostopne prav vsak dan v letu, zato martinovo ne more biti več razlog za prenajedanje. Ker je praznik, pa je seveda prav, da se malo pregrešite – toda samo toliko, da vas kasneje ne bo bolel trebuh (ali celo glava).
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV