Avokado
Čeprav avokado ni najbolj priljubljeno živilo, se izplača poiskati recept, ki ga bo za vas spremenil v bolj okusnega. Njegove koščke je mogoče vmešati v solato, iz njega je mogoče pripraviti omako za testenine. Je eno najbolj blagodejnih živil, ki ima za telo kopico neverjetnih učinkov. Preprečuje vnetne procese in tako ustavlja razvoj bolezni, in sicer od artritisa do raka. Raziskave so pokazale, da ima avokado sposobnost, da rakave celice uničuje, medtem ko zdrave krepi. Vsebuje veliko število antioksidantov, med njimi vitamin C in celo množico kartenoidov, od beta karotena do luteina. Z njimi je ravno tako bogat kot rdeča in oranžna zelenjava, s katerimi jih običajno povezujemo. Tudi njegove maščobe so povsem zdrave. Vsebuje mononenasičeno oleinsko kislino, ki izboljšuje prebavo, ter omega-3 maščobno alfa-linolensko kislino, ki ščiti srce. Poleg tega je bogat vir vlaknin. Naj vas ne skrbi niti, ker je malo bolj kaloričen. Ker ima zelo nizek glikemični indeks, raven krvnega sladkorja komaj dvigne.
Mandlji
Če želite storiti nekaj izjemnega za svoje srce, si morate privoščiti pest mandljev. To je lahko odličen prigrizek ali prijeten posladek. Ameriška študija, ki je leta 1976 izbrala vrsto medicinskih sester, ki jih spremlja še zdaj, je denimo ugotovila, da je uživanje oreškov namesto iste količine preprostih ogljikovih hidratov tveganje za bolezni srca zmanjšalo za 30 odstotkov, medtem ko je uživanje oreškov namesto iste količine živil, ki vsebujejo nezdrave nasičene maščobe, tveganje za bolezni srca zmanjšalo za neverjetnih 45 odstotkov. Mandlji imajo dejansko sposobnost, da v telesu zmanjšujejo količino slabega holesterola, ki lahko sicer sčasoma zamaši žile in povzroči celo kap. Poleg tega so bogat vir vitamina E, ki deluje antioksidantno, ter magnezija, ki sprošča žile, zaradi česar se izboljša krvni obtok. Če je bilo ob infarktu v telesu pomanjkanje magnezija, so zdravniki celo opazili, da je bila srčna mišica bolj poškodovana. Za povrh mandlji vsebujejo kalij, ki skrbi za pravilno krčenje mišic, med drugim tudi srčne.
Losos
Medtem ko blagodejno vpliva uživanje vsake ribe, je losos med vsemi še vedno najbolj zdrav. Ima idealno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, zaradi česar je še eno živilo, ki najpomembnejšo mišico v našem telesu ohranja zdravo. Z rednim uživanjem lososa zmanjšujemo tveganje, da nas preseneti poapnenje žil, previsok krvni pritisk, neenakomerno bitje srca, celo infarkt. Uživanje omega-3 maščobnih kislin je poleg tega izjemnega pomena za nemoteno delovanje možganov. Zadostne količine zavirajo slabšanje kognitivnih sposobnosti, ki se lahko pojavi zaradi staranja, izboljšajo lahko celo uspešnost zdravljenja depresije. Poleg tega te blagodejne maščobe ščitijo oči. Manjkrat se borimo z njihovo suhostjo, manjša je verjetnost, da začnemo izgubljati vid. Koristne učinke omega-3 maščobnih kislin za povrh poveča izdatna količina selena, ki pomaga pri zmanjševanju tveganja, da se pojavi vnetje sklepov ali kakršno koli rakavo obolenje.
Olive
Medtem ko je olivno olje prejemnik pravih hvalospevov, so olive, iz katerih je olje sploh iztisnjeno, prevečkrat povsem nezasluženo spregledane. V resnici so izjemen sadež, ki vsebuje pravo izobilje za zdravje blagodejnih snovi. Njihovo uživanje izboljša delovanje prav vseh sistemov v telesu: od srčno-žilnega, dihalnega, imunskega in prebavnega do mišično-skeletnega in živčnega. Večji del oliv resda sestavljajo maščobe, toda te so zdrave, mononenasičene. To pomeni, da vašemu srcu ne škodijo, temveč nasprotno znižujejo raven slabega holesterola ter previsok krvni tlak. Ker delujejo antioksidantno in protivnetno, za povrh zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Celice postanejo rakave ravno zaradi tega, ker se borijo s kroničnimi vnetji in nenehnimi napadi prostih radikalov oziroma oksidantov. Uživanje oliv poleg tega preprečuje izgubljanje kostne mase, zaradi česar je tako imenovana mediteranska prehrana tudi eden izmed načinov zmanjšanja tveganja za pojav osteoporoze. Poleg tega imajo olive zmožnost, da delujejo protialergijsko.
Laneno seme
Čeprav je tako majhno, ga ne bi smeli podcenjevati. Ne samo, da vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, gre za eno najbolj antioksidantnih živil. Marsikdo bo presenečen, vendar je res. Zaradi vsega tega tudi laneno seme ščiti srce in ožilje, še posebej je učinkovito pri zmanjševanju odpornosti na delovanje inzulina, hormona, ki znižuje raven krvnega sladkorja. Učinkovito torej pomaga pri preprečevanju pojava sladkorne bolezni. Poleg tega vsebuje obilico vlaknin, med drugim tudi takšne, ki so še posebej učinkovite pri spodbujanju delovanja prebavnega sistema. Zaradi njihove konsistence poleg tega omogočajo daljšo prebavo hrane v želodcu, kar pomeni, da so hranila, ki jih vsebujejo, lahko bolj izkoriščena. Laneno seme je, še posebej mleto, v svojo prehrano zelo enostavno vključiti. Ker nima zelo močnega okusa, ga v manjših količinah v svojih jutranjih kosmičih ne boste niti opazili. Poleg tega lahko z njim svoje pekovsko pecivo spremenite v bolj zdravo. Visoka temperatura njihovega učinkovanja ne uniči. Dodate ga lahko tudi v enolončnice.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV