Nikakor ne drži, da nobena maščoba ni zdrava. Nekaj je nujno potrebujemo, saj samo tako lahko naše telo uporabi določena hranila, ki smo jih že zaužili, vendar se lahko raztopijo le v maščobi. Samo na takšen način lahko celice vsrkajo beta karoten ter vitamina D in E. Nekatera mastna živila v svojo prehrano torej moramo vključiti. Mi vam predlagamo naslednja.
Olivno olje
Solato vsekakor prelijte s hladno stiskanim ekstra deviškim olivnim oljem. Med vsemi jedilnimi olji vsebuje največ zdravih mononenasičenih maščob (75 odstotkov). Sončnično jih denimo vsebuje le 15 odstotkov. Vrsta študij si je že ogledala, kaj se zgodi, če v prehrano, ki ji mononenasičenih maščob primanjkuje, vključimo olivno olje: zniža se raven slabega holesterola, zniža se previsok krvni tlak, telo lažje uravnava krvni sladkor. Olivno olje pa je bogato tudi z beljakovinskim hormonom adiponektinom. Zanj morda še niste slišali, vendar ima zelo pomembno vlogo: v telesu topi odvečne maščobne celice. Študije kažejo, da imajo ljudje z nižjim indeksom telesne mase v telesu več tega hormona.
Avokado
Namesto olivnega olja lahko obrokom dodate avokado, saj prav tako vsebuje ogromno mononenasičene oleinske kisline ter poleg tega zelo malo nekoristnih nasičenih maščob. Avokado je sicer zelenjava, toda ker je tako mastna, z njenim uživanjem ne smemo pretiravati – jedem je lahko le dodatek. Poveča zmožnost telesa, da izkoristi vse hranilne snovi, ki jih dobi, njegove maščobe vsebujejo snovi, ki zelo učinkovito delujejo protivnetno, bogat je celo s snovjo, ki je sicer prisotna le v rastlinah, ki rastejo v morju.
Losos
Ne samo losos – vse mastne ribe (skuše, postrvi, sardele ...) so zdrave, saj vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki jih uvrščamo med v primernih količinah izredno dobrodejne polinenasičene maščobe. Toda kot je odkrila študija, objavljena v reviji Metabolism, je najbolj učinkovit pri preprečevanju pridobivanja odvečnih kilogramov, predvsem tistih okoli pasu, prav losos. Avstralski raziskovalci so ugotovili celo, da ljudje, ki telovadijo z enako zagnanostjo, izgubijo več odvečne teže, kadar hkrati uživajo omega-3 maščobne kisline v obliki mastnih rib. Vsi so trikrat tedensko telovadili po 45 minut, toda tisti, ki so uživali prave maščobe, so porabili več energije.
Mandlji
V študiji, ki jo je objavil International Journal of Obesity, so šest mesecev primerjali učinke dveh različnih diet. Obe sta vsebovali enako omejeno količino energije, le da je bila ena bolj mastna – toda samo tako, da so udeleženci eksperimenta uživali več mandljev. Presenetljivo je ta skupina izgubila kar za 62 odstotkov več kilogramov, kar za 50 odstotkov bolj se je zmanjšal njihov obseg trebuha. Raziskovalci so tako lahko zaključili samo, da je tudi med hujšanjem priporočljivo vključiti živila, ki so bogata z mononenasičenimi maščobami, čeprav seveda v omejenih količinah. Oreški so bili zaradi svoje energijske vrednosti vedno na slabem glasu, toda 28 mesecev trajajoča španska študija, ki je bila objavljena v časopisu Obesity, je ugotovila, da so imeli ljudje, ki so oreške uživali dvakrat tedensko, v primerjavi s tistimi, ki jih niso, kar za 30 odstotkov manjše tveganje, da se zredijo. Mandlji poleg tega vsebujejo snov, ki telesu omogoči, da nekaj škodljive maščobe skozi telo potisne, ne da bi jo vsrkalo.
Toda količine morajo biti omejene!
Pozor! Predstavljena živila so res zdrava, vendar le, kadar jih naši prehrani dodajamo v majhnih količinah. Tako zdrava kot nezdrava mastna živila vsebujejo veliko energijsko vrednost, zredimo pa se samo zato, ker zaužijemo več kot porabimo.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV