Vizita.si
Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.

Zdravje

Mečete ga stran, a ne veste, kako dragocen je

K.B.
30. 07. 2014 08.09
8

Mnogi od nas sadje olupimo, pojemo notranjost in olupek zavržemo v smeti. A ameriška nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da s tem delamo veliko škodo, saj so prav olupki tisti, ki vsebujejo veliko zdravilnih vitaminov in antioksidantov.

Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.
Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.FOTO: Profimedia
''Olupek lahko vsebuje tri- do štirikrat več vlaknin kot plod, vlaknine pa so tiste, ki so potrebne za čiščenje toksinov iz telesa. Poleg tega se v olupku nahaja mnogo vitaminov in mineralov, ki so učinkoviti v boju zoper prezgodnje staranje. Hkrati vsebujejo malo kalorij, maščob in sladkorja,'' je povedala nutricistka Kimberly Snyder.
Če uporabite olupek sadja in zelenjave, naj bo ta organskega izvora, da ne bi vseboval pesticidov.
Če uporabite olupek sadja in zelenjave, naj bo ta organskega izvora, da ne bi vseboval pesticidov. FOTO: Profimedia

Olupek agrumov, kot je pomaranča, vsebuje več vitamina C kot sok in vsebuje vitamine A in B, ter minerale, kot so cink, kalcij, selen in mangan. Nutricistka svetuje, da uporabljate sadje in zelenjavo organskega izvora, da bi se s tem izognili pesticidom, ki se zadržujejo v olupku. Svetuje pa, da ga zaužijete tako, da ga naribate na solato ali v sladico.

Kot še pojasnjuje, olupek banane poveča nivo serotonina v telesu in prinaša boljše razpoloženje. Ker je banana dober vir kalija, ga je veliko tudi v olupku. Ta vsebuje še veliko več topnih vlaknin, ki vam bodo dale daljši občutek sitosti in pomagale pri zniževanju slabega holesterola. Netopne vlaknine so odlične tudi za zdravje prebavnega trakta. V nekaterih delih sveta, kot je na primer Indija in Azija, je kuhanje in praženje olupka banan običajni del prehrane in se uporablja predvsem kot dodatek k sladicam. Nariban olupek lahko dodate tudi v smoothie ali v maso za kolače. Bolj kot je zrela banana, bolj okusen je olupek.

Ne le banana, tudi skorja lubenice je bogata z vitamini in vsebuje vitamin C, B6 in citrolinom – aminokislino, ki varuje krvne žile in izboljšuje pretok krvi. Snyderjeva tako svetuje, da olupite zeleni del lubenice, beli del pa vstavite v sokovnik skupaj z rožnatim delom lubenice in si pripravite zdravilen in okusen poletni napitek.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650