Olupek agrumov, kot je pomaranča, vsebuje več vitamina C kot sok in vsebuje vitamine A in B, ter minerale, kot so cink, kalcij, selen in mangan. Nutricistka svetuje, da uporabljate sadje in zelenjavo organskega izvora, da bi se s tem izognili pesticidom, ki se zadržujejo v olupku. Svetuje pa, da ga zaužijete tako, da ga naribate na solato ali v sladico.
Kot še pojasnjuje, olupek banane poveča nivo serotonina v telesu in prinaša boljše razpoloženje. Ker je banana dober vir kalija, ga je veliko tudi v olupku. Ta vsebuje še veliko več topnih vlaknin, ki vam bodo dale daljši občutek sitosti in pomagale pri zniževanju slabega holesterola. Netopne vlaknine so odlične tudi za zdravje prebavnega trakta. V nekaterih delih sveta, kot je na primer Indija in Azija, je kuhanje in praženje olupka banan običajni del prehrane in se uporablja predvsem kot dodatek k sladicam. Nariban olupek lahko dodate tudi v smoothie ali v maso za kolače. Bolj kot je zrela banana, bolj okusen je olupek.
Ne le banana, tudi skorja lubenice je bogata z vitamini in vsebuje vitamin C, B6 in citrolinom – aminokislino, ki varuje krvne žile in izboljšuje pretok krvi. Snyderjeva tako svetuje, da olupite zeleni del lubenice, beli del pa vstavite v sokovnik skupaj z rožnatim delom lubenice in si pripravite zdravilen in okusen poletni napitek.
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV