Vizita.si
Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.
Zdravje

Mečete ga stran, a ne veste, kako dragocen je

K.B.
30. 07. 2014 08.09
8

Mnogi od nas sadje olupimo, pojemo notranjost in olupek zavržemo v smeti. A ameriška nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da s tem delamo veliko škodo, saj so prav olupki tisti, ki vsebujejo veliko zdravilnih vitaminov in antioksidantov.

Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.
Nutricistka Kimberly Snyder je prepričana, da delamo veliko škodo, ko olupke sadja in zelenjave zavržemo stran, saj so bogati z vitamini in minerali.FOTO: Profimedia
''Olupek lahko vsebuje tri- do štirikrat več vlaknin kot plod, vlaknine pa so tiste, ki so potrebne za čiščenje toksinov iz telesa. Poleg tega se v olupku nahaja mnogo vitaminov in mineralov, ki so učinkoviti v boju zoper prezgodnje staranje. Hkrati vsebujejo malo kalorij, maščob in sladkorja,'' je povedala nutricistka Kimberly Snyder.
Če uporabite olupek sadja in zelenjave, naj bo ta organskega izvora, da ne bi vseboval pesticidov.
Če uporabite olupek sadja in zelenjave, naj bo ta organskega izvora, da ne bi vseboval pesticidov. FOTO: Profimedia

Olupek agrumov, kot je pomaranča, vsebuje več vitamina C kot sok in vsebuje vitamine A in B, ter minerale, kot so cink, kalcij, selen in mangan. Nutricistka svetuje, da uporabljate sadje in zelenjavo organskega izvora, da bi se s tem izognili pesticidom, ki se zadržujejo v olupku. Svetuje pa, da ga zaužijete tako, da ga naribate na solato ali v sladico.

Kot še pojasnjuje, olupek banane poveča nivo serotonina v telesu in prinaša boljše razpoloženje. Ker je banana dober vir kalija, ga je veliko tudi v olupku. Ta vsebuje še veliko več topnih vlaknin, ki vam bodo dale daljši občutek sitosti in pomagale pri zniževanju slabega holesterola. Netopne vlaknine so odlične tudi za zdravje prebavnega trakta. V nekaterih delih sveta, kot je na primer Indija in Azija, je kuhanje in praženje olupka banan običajni del prehrane in se uporablja predvsem kot dodatek k sladicam. Nariban olupek lahko dodate tudi v smoothie ali v maso za kolače. Bolj kot je zrela banana, bolj okusen je olupek.

Ne le banana, tudi skorja lubenice je bogata z vitamini in vsebuje vitamin C, B6 in citrolinom – aminokislino, ki varuje krvne žile in izboljšuje pretok krvi. Snyderjeva tako svetuje, da olupite zeleni del lubenice, beli del pa vstavite v sokovnik skupaj z rožnatim delom lubenice in si pripravite zdravilen in okusen poletni napitek.
 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ja organskega izvora. Kak izvor pa še je drugačn? Si kr grem po banano na vrt, da jo požrem z olupom vred. Prinas lahko edin hrastovo lubje žreš
Nutricistka svetuje, da uporabljate sadje in zelenjavo organskega izvora, da bi se s tem izognili pesticidom,
Ne mores verjeti! mijam75 in Slovenec-slovencu=pes: vajna sposobnost koncentracije in funckionalna pismenost je ocitno nekje na nivoju zlate ribice. Preberita si predzadnji stavek drugega odstava.
Olupke od banan daš na vrt kjer so rdeči polžki...jih bo čez eno uro polno na olupku.
Ravno olupki banan in agrumov vsebujejo največ pesticidov in kemikalij, ki ohranjajo svežino skladiščenega sadja. Povsod opozarjajo, da se teh olupkov ne sme niti kompostirati, če uporabljamo kompost za gnojenje zelenjavnega vrta, vi pa celo predlagate, da naj si olupke kar naribamo v hrano.....
...Nutricistka svetuje, da uporabljate sadje in zelenjavo organskega izvora, da bi se s tem izognili pesticidom, ki se zadržujejo v olupku... ??!!
Slovenec-slovencu=pes 30. 07. 2014 08.31
A je ta baba že slišala za pesticide v olupkih?
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080