Vizita.si
Alergija na mleko - 2

Zdravje

Mleko zdravju prej škodi kot koristi

K.B.
29. 10. 2014 15.51
38

Dolgoletno prepričanje, da mleko koristi našemu zdravju, so švedski strokovnjaki s svojo zadnjo raziskavo postavili pod vprašaj. V njej se je pokazalo, da vsakodnevno uživanje večje količine mleka lahko vodi do zdravstvenih težav.

Alergija na mleko - 2
Alergija na mleko - 2FOTO: iStockphoto
Desetletja smo verjeli, da je mleko dobro za naše zdravje in da ga je zato priporočljivo spiti veliko. Prehrana, bogata z mlečnimi izdelki, naj bi pomagala izgraditi in ohraniti močne kosti in zmanjšala tveganje zlomov pri tistih, ki so jim zaradi starosti bolj izpostavljeni. Poleg tega je kalcij pomemben tudi za druge funkcije telesa, saj pomaga pri uravnavanju srčnega ritma in strjevanju krvi. Prav zato so zdravniki svetujejo, da vsak dan uživamo mleko in mlečne izdelke, ki so bogati s kalcijem.
Mleko poleg kalcija vsebuje še dve vrsti sladkorja - lakotzo in galaktozo, ki pospešujeta proces staranja pri živalih, saj spodbujata oksidativni stres in kronična vnetja.
Mleko poleg kalcija vsebuje še dve vrsti sladkorja - lakotzo in galaktozo, ki pospešujeta proces staranja pri živalih, saj spodbujata oksidativni stres in kronična vnetja. FOTO: Profimedia

A zadnja raziskava švedskih strokovnjakov iz Uppsala univerze je pokazala, da vsakodnevno pitje mleka ne zmanjša posameznikovega tveganja za zlome kosti, saj telo poleg kalcija za absorbcijo tega minerala potrebuje še vitamin D, poleg tega tudi, da lahko prispeva k povečanemu tveganju za smrt. Mleko poleg kalcija vsebuje še dve vrsti sladkorja – laktozo in galaktozo, ki pospešujeta proces staranja pri živalih, saj spodbujata oksidativni stres in kronična vnetja.

Cilj zadnje raziskave pa je bilo odkriti ali imajo ti sladkorji enak učinek tudi na ljudi. V študiji so analizirali podatke 61.433 žensk starih od 39 do 74 let in 45.339 moških starih od 45 do 79 let. Redno so izpolnjevali vprašalnik, kjer je strokovnjake zanimalo, kako pogosto uživajo 96 najpogostejših živil na priloženem seznamu, kjer so bili tudi mleko, jogurt in sir. Ženske so spremljali v poprečju 20 let, moške pa 11 let in opazovali število smrt in zlomov v različnih skupinah. ''Res smo odkrili višji oksidacijski stres in vnetja pri ženskah in moških, ki so vsak dan zaužili nekaj kozarcev mleka v primerjavi s tistimi, ki so spili manj mleka,'' je za Yahoo Health pojasnil vodja raziskave Karl Michaëlsson. ''Nismo pa zaznali manj zlomov pri ljudeh, ki so spili več mleka. Poleg tega je bilo tveganje za smrt pri ženskah, ki so spile več kot tri kozarce mleka na dan (v povprečju 680 ml) večje v primerjavi s tistimi, ki so spile manj kot kozarec mleka na dan (v povprečju 60 ml).''

Michaëlsson je pojasnil, da odkritja kažejo le povezavo med mlekom in povečanim tveganjem za umrljivost in ne dokaza, ki bi kazal na odnos vzrok – učinek. To pomeni, da oksidativni stres, do katerega pride, ko kisik v našem telesu reagira z molekulami imenovanimi prosti radikali, ne povzroča smrti, a povečuje tveganje za razvoj bolezni, kot so sladkorna bolezen, rak, bolezni srca in izguba kostne mase. Kronična vnetja pa so povezana s celo vrsto drugih bolezni, vključno s kapjo, depresijo, rakom in boleznimi srca.

Kljub rezultatom študije Michaëlsson pravi, da tako otroci kot odrasli s svojega jedilnika ne bi smeli izključiti mleka ali drugih mlečnih izdelkov. ''Prezgodaj je še, da bi iz teh raziskav povlekli zaključke, na podlagi katerih bi dali ljudem določena priporočila. Na to študijo ne bi smeli gledati kot na ključno, a le kot na delček sestavljanke, ki bo pokazala bolj konkretne rezultate.''

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650