Vizita.si
Strokovnjaki svetujejo, da uživate devet majhnih oborkov na dan. Tako boste manj izpostavljeni srčno-žilnim boleznim in boste lažje ohranjali normalno telesno težo.

Zdravje

Moramo res uživati kar 9 obrokov dnevno?

K.B.
28. 09. 2012 07.12
7

Zadnja raziskava britanskih strokovnjakov je pokazala, da trije obroki dnevno niso dovolj. Zaužiti bi jih morali kar devet. Na ta način se namreč zmanjša količina slabega holesterola in zniža krvni tlak.

Strokovnjaki svetujejo, da uživate devet majhnih oborkov na dan. Tako boste manj izpostavljeni srčno-žilnim boleznim in boste lažje ohranjali normalno telesno težo.
Strokovnjaki svetujejo, da uživate devet majhnih oborkov na dan. Tako boste manj izpostavljeni srčno-žilnim boleznim in boste lažje ohranjali normalno telesno težo.FOTO: iStockphoto

Nutricionisti že dolgo pravijo, da zdrav način prehranjevanja vključuje več obrokov na dan. A sedaj so strokovnjaki iz londonskega Imperial Collegea ugotovili, da je najbolj priporočljiva količina kar devet obrokov na dan. Takšen pristop bi lahko pomagal zmanjšati krvni tlak, stopnjo holesterola in uravnati telesno težo.

Strokovnjaki so primerjali prehranske navade več kot 2000 ljudi iz Velike Britanije, ZDA, Japonske in Kitajske. Vsi sodelujoči so zaužili enako količino kalorij, pri čemer je polovica udeležencev raziskave uživala manj kot šest obrokov dnevno, druga polovica pa več kot šest obrokov. Rezultati so pokazali, da je imela prva skupina občutno višji sistolični krvni pritisk in da so bili debelejši. Druga skupina je imela nižjo količina inzulina, glukoze in mastnih kislin v krvi. Sicer ni še natančno znano, zakaj pride do takšne razlike, strokovnjaki pa predvidevajo, da je vzrok v tem, da pogosti obroki preprečujejo hiter porast maščobnih kislin v krvi. ’’Raziskave kažejo, da stopnja maščobnih kislin v krvi ostaja stabilnejša, če posameznik večkrat uživa manjše količine hrane. Visoki vzpon in padec maščobnih kislin je povezan z večjim tveganjem za srčno-žilna obolenja,’’ pojasni dr. Vasant Hirani iz londonske univerze.

A pri tem je ključno, da devet obrokov na dan ni izgovor, da pojeste več. Količina vnosa kalorij mora ostati enaka, te pa se morajo razporediti na več obrokov. ’’Več obrokov na dan ne pomeni, da je dovoljeno zaužiti več kalorij ali več maščobe, sladkorja in soli, saj to popolnoma izniči učinke pogostih obrokov,’’ opozarja dr. Susan Jebb iz britanskega medicinskega raziskovalnega centra za nutricionizem. Tako priporoča enostavno strategijo: glavni obrok razdelite v dva manjša, sladico pa prihranite za malico med obroki.

Edini negativni učinek tega koncepta je vpliv na zdravje zob, ki so pogosteje izpostavljeni kislinam. Še posebno nevarna je v tem primeru sladka hrana.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602