7 zelišč, živil in trikov za takojšnjo pomiritev
ZDRAVJE

7 zelišč, živil in trikov za takojšnjo pomiritev

Morda se z občutki anksioznosti borite nenehno ali le občasno potrebujete način, da bi se čimprej pomirili. Pomagate si lahko z določenimi zelišči pa tudi s telovadbo ter uživanjem živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline.

1. Kamilica

Pomirila vas bo skodelica kamiličnega čaja. Kamilice vsebujejo snovi, ki se v možganih povežejo z istimi receptorji kot zdravila, ki pomirjajo. V študiji medicinske fakultete univerze v Pensilvaniji so imeli bolniki z anksioznimi motnjami, ki so kamilice uživali osem tednov, v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo, manj simptomov anksioznosti.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj nas zbudi, hkrati pa nas ohranja sproščene. Razlog naj bi bila aminokislina, ki jo vsebuje. Raziskave so pokazale, da lahko zmanjša razbijanje srca in previsok krvni tlak, hkrati pa zmanjša anksioznost. Slednje je dokazala japonska študija univerze Šiga. Toda da bi užili dovolj te aminokisline, bi morali spiti pet skodelic zelenega čaja na dan.

Baldrijan pomiri in uspava, zato ga ni priporočljivo uživati pred delom.
Baldrijan pomiri in uspava, zato ga ni priporočljivo uživati pred delom. / FOTO: Thinkstock

3. Baldrijan

Določena zelišča te pomirijo, ne da bi te naredila zaspanega. Baldrijan pa tudi uspava. Je pomagalo, če imate težave s spanjem. Ni torej nekaj, kar bi bilo priporočljivo uživati pred delom.

4. Melisa

Za zmanjševanje stresa in anksioznosti se uporablja že od srednjega veka. Pomaga tudi zaspati, zato se jo včasih kombinira z baldrijanom. Študija univerze v Northumbriji je pokazala, da so bili zdravi posamezniki, ki so redno jemali izvleček melise, bolj zbujeni in hkrati mirnejši v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo. Lahko pa pretiravanje povzroči nasproten učinek – postanemo anksiozni.

Losos vsebuje omega-3 maščobne kisline in tudi te pomirjajo.
Losos vsebuje omega-3 maščobne kisline in tudi te pomirjajo. / FOTO: Thinkstock

5. Sivka

Vonj sivke pomirja. V študiji univerze v Londonu so bili zobozdravstveni bolniki mirnejši, ko so čakali v čakalnici, ki je bila odišavljena s sivko.

6. Telovadba

Telovadba vpliva ne le na mišice, temveč tudi na možgane in tako pomaga pri depresiji in anksioznosti. Učinek je takojšen pa tudi dolgoročen. Če boste redno telovadili, boste manj depresivni in anksiozni. Če potrebujete takojšen učinek, pa morate telovaditi 21 minut, da bi se pokazal. Izberite aktivnost, ki pospeši delovanje srca – lahko je tudi hitrejši sprehod.

Pomirja vonj sivke.
Pomirja vonj sivke. / FOTO: Thinkstock

7. Omega-3 maščobne kisline

V študiji univerze Ohio State so ugotovili, da so študentje, ki so 12 tednov jemali prehransko dopolnilo omega-3 maščob, v primerjavi s študenti, ki so jemali placebo, čutili pred izpiti manj stresa. Omega-3 maščobne kisline lahko zaužijete tudi s hrano. Najboljši vir so ribe, kot so losos, sardine in sardoni, in školjke.