Vizita.si
Debeluška

Zdravje

Znebite se prazničnih kilogramov z Montignacom

M.K.
04. 01. 2010 15.13
0

Ste med prazniki pridobili kilograme in se zaobljubili, da boste letos pa res shujšali? Če ste, potem nikar ne hujšajte z dietami, ampak preizkusite recept francoskega strokovnjaka za zdravo prehrano Michaela Montignaca.

Zdrava kombinacija: jogurt in sadje.
Zdrava kombinacija: jogurt in sadje.FOTO: iStockphoto

"Nikar ne hujšajte z dietami. Če resnično želite shujšati, začnite jesti pravilno in kilogrami bodo izpuhteli skupaj s problemi," pravi legendarni francoski strokovnjak za zdravo prehrano Michael Montignac. Po metodi, ki uči, kako jesti in hkrati hujšati, se prehranjuje več tisoč Slovencev in ljudi po svetu. Po mnenju prehranskega guruja Michaela Montignaca s prehranjevanjem ob dietah padete v začaran krog, iz katerega se zlahka ne rešite. Montignac to utemeljuje s t. i. jojo učinkom čudežnih diet, s katerimi sicer lahko hitro shujšate, a se v kratkem času kilogrami tudi vrnejo. Ključ do uspeha je pravilna izbira in kombinacija živil ter tradicionalna priprava hrane. Takšen način prehranjevanja vas bo hkrati zavaroval pred mnogimi obolenji zahodnega sveta.

Eno izmed glavnih načel prehranjevanja po Montignacu je: "Jejte, da boste shujšali“. To pa ni vse. Čim prej nehajte preštevati zaužite kalorije, pojejte vsaj tri obroke na dan in pravilno kombinirajte hrano. Pomembno je tudi, da ne spuščate obrokov, saj se v organizmu sproži neke vrste alarm in telo začne vse zaloge pretvarjati v maščobne blazinice namesto v energijo.

Prava kombinacija živil

Michael Montignac
Michael MontignacFOTO: POP TV
Pod drobnogled morate vzeti glikemični indeks, na katerem temelji prehranjevanje po Montignacu. Živila delimo na tista, zaradi katerih hitro zraste raven sladkorja v krvi, in tista, ki ohranjajo normalno raven sladkorja. Iz svojega jedilnika morate zato črtati pečen krompir, sladkarije in sladke gazirane napitke ter vsa druga živila, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Te lahko nadomestite s polnozrnatim kruhom, rjavim rižem in veliko količino sadja ter zelenjave, ki jih lahko poljubno kombinirate. Predvsem ne smete kombinirati krompirja, riža in testenin z mesom oziroma beljakovin z ogljikovimi hidrati.

Sladkor – naš sovražnik

Pomembno je, da se izognete vsem živilom, ki imajo visoko vsebnost sladkorja, saj ima ta izredno visok glikemični indeks. Ta namreč postopoma uničuje organizem. Začaran krog kopičenja maščob lahko prekinete le z vztrajanjem pri zmerni in zdravi prehrani ter s pravilno kombinacijo živil.

Za konec pa še ideja za preprosto, a zdravo jed po Montignacu:

Peresniki s kaprami in olivami

Izvirni recept za to osvežujočo in aromatično jed prihaja iz sončne francoske Provanse.

Za organizem najbolj škodljiva kombinacija so ogljikovi hidrati in beljakovine.
Za organizem najbolj škodljiva kombinacija so ogljikovi hidrati in beljakovine.FOTO: iStockphoto

Sestavine:
– sok 2 limon
– 250 ml olivnega olja
– 300 g polnovrednih testenin (peresnikov)
– 60 g zdrobljenih na soncu posušenih paradižnikov
– 5 drobno sesekljanih strokov česna
– 20 razkoščičenih črnih oliv
– 20 razkoščičenih zelenih oliv
– 3–4 žlice kaper v slanici, ki jih oplaknemo, odcedimo in ožmemo
– pol šopka sesekljanega peteršilja
– ščepec posušenih zdrobljenih feferonov

Priprava:
V skledi zmešate omako iz limoninega soka, ščepca soli in olivnega olja. V veliki kozici zavrete osoljeno vodo, dodate testenine in kuhate 6–8 minut, da so na ugriz še čvrste – 'al dente'. Testenine odcedite, nekaj odcejene vode zlijete nazaj v posodo. Odcejene testenine stresete nazaj v kozico s prestreženo tekočino ter jih začinite s soljo in sveže zmletim črnim poprom. Vmešate omako ter dodate posušene paradižnike, česen, olive, kapre, peteršilj in feferone.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662