"Nikar ne hujšajte z dietami. Če resnično želite shujšati, začnite jesti pravilno in kilogrami bodo izpuhteli skupaj s problemi," pravi legendarni francoski strokovnjak za zdravo prehrano Michael Montignac. Po metodi, ki uči, kako jesti in hkrati hujšati, se prehranjuje več tisoč Slovencev in ljudi po svetu. Po mnenju prehranskega guruja Michaela Montignaca s prehranjevanjem ob dietah padete v začaran krog, iz katerega se zlahka ne rešite. Montignac to utemeljuje s t. i. jojo učinkom čudežnih diet, s katerimi sicer lahko hitro shujšate, a se v kratkem času kilogrami tudi vrnejo. Ključ do uspeha je pravilna izbira in kombinacija živil ter tradicionalna priprava hrane. Takšen način prehranjevanja vas bo hkrati zavaroval pred mnogimi obolenji zahodnega sveta.
Eno izmed glavnih načel prehranjevanja po Montignacu je: "Jejte, da boste shujšali“. To pa ni vse. Čim prej nehajte preštevati zaužite kalorije, pojejte vsaj tri obroke na dan in pravilno kombinirajte hrano. Pomembno je tudi, da ne spuščate obrokov, saj se v organizmu sproži neke vrste alarm in telo začne vse zaloge pretvarjati v maščobne blazinice namesto v energijo.
Prava kombinacija živil
Sladkor – naš sovražnik
Pomembno je, da se izognete vsem živilom, ki imajo visoko vsebnost sladkorja, saj ima ta izredno visok glikemični indeks. Ta namreč postopoma uničuje organizem. Začaran krog kopičenja maščob lahko prekinete le z vztrajanjem pri zmerni in zdravi prehrani ter s pravilno kombinacijo živil.
Za konec pa še ideja za preprosto, a zdravo jed po Montignacu:
Peresniki s kaprami in olivami
Izvirni recept za to osvežujočo in aromatično jed prihaja iz sončne francoske Provanse.
Sestavine:
– sok 2 limon
– 250 ml olivnega olja
– 300 g polnovrednih testenin (peresnikov)
– 60 g zdrobljenih na soncu posušenih paradižnikov
– 5 drobno sesekljanih strokov česna
– 20 razkoščičenih črnih oliv
– 20 razkoščičenih zelenih oliv
– 3–4 žlice kaper v slanici, ki jih oplaknemo, odcedimo in ožmemo
– pol šopka sesekljanega peteršilja
– ščepec posušenih zdrobljenih feferonov
Priprava:
V skledi zmešate omako iz limoninega soka, ščepca soli in olivnega olja. V veliki kozici zavrete osoljeno vodo, dodate testenine in kuhate 6–8 minut, da so na ugriz še čvrste – 'al dente'. Testenine odcedite, nekaj odcejene vode zlijete nazaj v posodo. Odcejene testenine stresete nazaj v kozico s prestreženo tekočino ter jih začinite s soljo in sveže zmletim črnim poprom. Vmešate omako ter dodate posušene paradižnike, česen, olive, kapre, peteršilj in feferone.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV