Pastinak je gomoljasta zelenjava, ki je odlična zamenjava za krompir. Vsebuje dvakrat več vlaknin kot krompir, vsebuje tudi trikrat več folne kisline kot korenje. Ta sladka, škrobnata zimska korenovka je še bogat vir vitaminov in mineralov ter vsebuje malo kalorij. Pastinak olupite in operite, nato pa narežete na kose, tako kot bi pripravljali pomfri. Naložite ga na papir za peko, dodajte sesekljan česen in prelijte z olivnim oljem. Dodajte še nekaj soli in popra. V pečici pecite okoli 20 minut na 200 stopinj Celzija. Pastinak lahko uporabite kot prilogo poleg mesa in zelenjave. Odličen pa je tudi kot samostojna jed.
Zelena
Zelena je zelenjava, ki se uvršča na lestvico najbolj zdravih živil. Uvrščamo jo v družino kobulnic, poznamo pa več vrst in podvrst te zelenjave. Stebelna in belušna zelena ne naredi gomoljev, njeno steblo pa je krepkejše. Lahko jo uživate surovo, ali si iz nje pripravite juhe in omake. Gomoljna zelena pa ima okusne in aromatične gomolje in je prav tako odlična za v juhe in omake. Zelena sicer predstavlja idealno kombinacijo vitaminov skupine B, ki varujejo naš živčni sistem. Vsebuje tudi veliko vitamina C in E, ki v zimskih dneh pomagata krepiti imunsko odpornost.
Blitva
Blitva je dostopna skozi vse leto in je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Poleg tega, da ima veliko hranil, je prednost ta, da vsebuje malo kalorij, zato si je lahko privoščite veliko. Vsebuje tudi veliko folne kisline, zato je nepogrešljiva v času nosečnosti. Blitva je odlična kot priloga, lahko pa jo dodate tudi v solato.
Kislo zelje
Kislo zelje je bogat vir vitamina C, ki je ključnega pomena v zimskih dneh za krepitev imunske odpornosti. Poleg tega vsebuje tudi veliko drugih zdravilnih snovi, kot je vitamin K, železo in probiotične bakterije. Kislo zelje namreč pridobivajo s procesom fermentacije, med katerim nastanejo probiotične bakterije. To so zdrave bakterije, ki bodo okrepile delovanje našega črevesa in pomagale pri absorpciji hranil, ki potujejo preko prebavil. Kislo zelje vsebuje tudi topne vlaknine, zaradi česar pripomore pri vzdrževanju zdrave teže ter preprečuje povišan holesterol v krvi.
Repa
Sveža ali kisla repa je zelenjava z nizko kalorično vrednostjo, a izjemnimi hranilnimi učinkovinami. Je bogat vir vitamina C in številnih drugih vitaminov, s katerimi organizem varuje pred okužbami. Vsebuje tudi veliko balastnih snovi in z njimi čisti telo ter krepi zdravje. Poleg tega vsebuje še ogljikove hidrate in beljakovine in je bogat vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa, fosforja ter vitaminov B1, B2, B3 in C. Vsebuje tudi folno kislino in antioksidante, ki zavirajo procese staranja.
Znana je po tem, da deluje protivirusno, protibakterijsko in antikancerogeno. Iz nje si lahko pripravite solate, juhe, enolončnice in prikuhe. Dandanes veliko slišimo o različnih prečiščevalnih dietah, a tega naši predniki niso potrebovali, saj so z rednim uživanjem kisle repe čistili svoj organizem in krepili zdravje.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV