Strokovnjaki za prehrano so razkrili seznam, na katerem so nanizali najbolj nezdrave prigrizke. Na listi boste morda odkrili tudi vaše najljubše zalogajčke.
Gazirane pijače
Osebe, ki vsakodnevno popijejo najmanj eno dietno gazirano pijačo imajo enake možnosti za nastanek bolezni srca kot osebe, ki pijejo navadne gazirane pijače s sladkorjem.
Rezultati raziskave so presenetili ameriške znanstvenike z univerze v Bostonu. Po njihovem mnenju obstaja možnost, da imajo nizkokalorične gazirane pijače tak učinek zaradi povečane želje pivca gaziranih pijač po vnosu sladkorja preko drugih živil.
Znanstveniki so še povedali, da osebe, ki pijejo gazirane pijače, tudi dietne, najverjetneje uživajo tudi nezdravo hrano. Rezultati študije, ki so jo izvedli na 9000 prostovoljcih so pokazali, da uživanje vseh gaziranih pijač poveča možnosti za nastanek različnih simptomov, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, holesterol in drugih simptomov, ki so povezani s kardiovaskularnimi boleznimi. V štirih letih, kar je trajala raziskava, je prišlo pri prostovoljcih do 44 odstotnega povečanja možnosti za nastanek omenjenih simptomov. Sladkane gazirane pijače so namreč narejene tako, da spodbujajo žejo. Vsak kozarec vsebuje ogromno sladkorja; ob kozarcu kole na primer zaužijete tudi okoli pet žlic sladkorja.
Sladkarije
Sladka hrana povzroča skokovit porast krvnega sladkorja, nato pa silovit padec, kar telo dojame kot znak za ponovno lakoto, pa če hrano potrebuje ali ne. Čokoladne ploščice in podobne slaščice so leglo sladkorja in različnih dodatkov. Še več, visokokalorične pregrehe v bistvu spodbujajo tek in nas spodbujajo, da pojemo čimveč nezdrave hrane.
Čips
Čips, ki je v bistvu mešanica ogljikovih hidratov, maščob in umetnih dodatkov za boljši okus, je čisti strup. Posebej škodljiv je čips, narejen iz pire krompirja. Čips namreč vsebuje veliko akrilamidov. Znanstveniki pa so odkrili povezavo med akrilamidi iz hrane in povečanim tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni. Potem ko so sodelujoči v poljski študiji v obdobju štirih tednov jedli določeno količino čipsa, ki je vsebovala akrilamid, so znanstveniki pri njih opazili povišanje ravni slabega holesterola in znižanje ravni antioksidantov, ki pomagajo pri odstranjevanju akrilamidov iz telesa. Vse to pa so znaki povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni in raka.
Hrenovke, klobase, paštete in meso
Hrenovke, klobase, paštete in drugi narezki vsebujejo tako imenovano skrito maščobo. V bistvu mislite, da jeste meso, vendar pa zaužijete ogromno svinjske masti. Prevara je uspešna zaradi dodatkov, ki hrano naredijo kar se da zapeljivo.
Tudi meso z veliko maščobe je še posebej nezdravo, če ga cvremo.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV