Stres in nervoza pospešijo proizvodnjo stresnega hormona kortizola, ki telesu pomaga hraniti maščobo, še posebej na predelu trebuha. Da se boste pomirili, globoko dihajte, se podajte v naravo, lotite priljubljene športne aktivnosti ali druge dejavnosti. Čas za sprostitev si vzemite vsakič, ko je to možno.
Hrano pojejte v miru
Res je, da je danes tempo življenja vse hitrejši, a skušajte si delo organizirati tako, da boste imeli vsak dan med službo vsaj pol ure časa, da se v miru usedete in pojeste svoj obrok. Najslabše je, če se prehranjujete v avtu, za računalnikom in podobno, saj takrat pogosto posežemo po visoko kalorični hrani in jo v svoje telo zbašemo brez, da bi v njen uživali. Prehranjevanje naj bo obred, od katerem vsaj za trenutek pozabite na skrbi, ko napolnite svoje telo z zdravimi snovmi, ki jih boste potrebovali za delo in ko ste z mislimi pri hrani in ne povsod drugod.
Redna kardio vadba
Ko imamo že uravnano telesno težo in je na koncu treba le še pridobiti popoln videz trebuha, je pomembna kardio vadba, s katero kurite maščobe. Trenutno najbolj priljubljena vadba med strokovnjaki za hujšanje in osebnimi trenerji je visoko intenzivna vadba v intervalih, s katero lahko porabite več kalorij v krajšem času. Gre za vadbo, kjer je trening sestavljen iz visokointenzivnega intervala, kjer srčni utrip dvignete na visoko raven in iz intervala, kjer srčni utrip pade. Ob koncu vadbe naredite še vaje za trebušne mišice, da boste okrepili svoj srednji del telesa.
Uživajte polnozrnate žitarice
Raziskava ameriške univerze Penn State in Tufts je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več polnozrnatih žitaric in manj rafiniranih ogljikovih hidratov, manj maščobe na trebuhu. Tako bele žitarice zamenjajte za polnozrnate in si jih privoščite predvsem v prvem delu dneva, proti večeru pa se izogibajte vnosu ogljikovih hidratov.
Pijte zeleni čaj
Številne raziskave kažejo, da antioksidanti iz zelenega čaja spodbudijo presnovo in zmanjšujejo nalaganje maščob na predelu trebuha. Dobro pa na prebavo delujejo tudi poprova meta, kamilica in ingver, ki zmanjšujejo napihnjenosti in blagodejno vplivajo na celotni prebavni trakt. Če ne marate zeliščnih napitkov, pa je dobra alternativna rešitev tudi ananas, ki vsebuje bromelin – encim, ki ima enak učinek na prebavo kot zgoraj našteta zelišča.
Zmanjšajte vnos sladkorja
V sodobnem svetu zaužijemo veliko preveč sladkorja. Najbolj nevaren pa je sladkor, ki se ga ne zavedamo. Ta se nahaja v sadnih jogurtih, omakah za solato, sladkih pijačah, zmrznejni hrani in še bi lahko naštevali. Sladkor povečuje proizvodnjo inzulina, ta pa upočasnjuje presnovo, poleg tega gre za snovi z visoko energijsko vrednostjo, ki jo ob povečani količini težko porabimo. Prav zato bodite pozorni na to, koliko si sladkate jutranjo kavo, koliko sladkih pijač ste spili, koliko sladkorja ste zaužili z drugimi izdelki in skušajte zmanjšati količino zaužitega sladkorja na minimum.
Enostavne večerje
Ob večerih se izogibajte težki hrani in ogljikovim hidratom. Namesto tega raje posezite po beljakovina in zeleni zelenjavi. Vsekakor pa iz svojega jedilnika izključite visokokalorične prigrizke. Če je ta naloga za vas izjemno težka, jih lahko sprva nadomestite z nekaj sladkega sadja, kot so jagode, borovnice, maline, lubenica, ananas ... A nikar ne pretiravajte z njim, saj prav tako vsebuje sladkorje.
Izogibajte se cvrti hrani
Pravzaprav bi to pravilo moralo biti na prvem mestu. Tako za svoje zdravje kot za znižano telesno težo se izognite uživanju cvrte prehrane. Če je to vaša priljubljena jed, si jo privoščite enkrat mesečno, sicer pa postopoma spremenite svoj okus in se privadite na okus bolj zdravih živil.
In ne pozabite se smejati. S smehom ne boste le okrepili svojih mišic, ampak boste pripomogli tudi k proizvodnji hormona sreče in odpravi stresa. Zdrav duh v zdravem telesu pa je rek, ki ga vsi že dolgo poznamo.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV