

1. Skrivna sestavina: les
Ste vedeli, da se v številnih živilih uporablja celuloza? Kot piše The Wall Street Journal, je ta vse bolj priljubljena, saj jo proizvajalci hrane uporabljajo za zgostitev, stabiliziranje hrane in predvsem za to, da z njo nadomestijo veliko dražjo moko in olje. Celuloza je namreč 30 odstotkov cenejša od moke in olja in ni strupena, zato ameriška administracija za hrano in zdravila nima interesa (FDA), da bi omejila njeno uporabo ali določila največje količine celuloze, ki se lahko uporablja.
Celuloza se nahaja v skoraj vsakem izdelku, izjema ni niti ekološka hrana. Konec koncev je bila celuloza pred tem les in jo lahko razumemo kot organsko sestavino. Težava pa je predvsem v tem, da je za razliko od običajne hrane za človeka neprebavljiva in brez hranljive vrednosti. Če živilo vsebuje veliko celuloze, je prehranska vrednost tega živila skoraj nična. ''Celuloza daje hrani 'več vode, zraka, kremni občutek v ustih' in za to potrebujemo le majhno količino,'' je za The Wall Street Journal povedal Niels Thestrup, podpredsednik podjetja Danisco AS, ki ustvarja sestavine in encime za živila in druge proizvode.
Celulozo najpogosteje uporabljajo v omakah, sladoledih, zmrznjenih jogurtih in živilih z nizko vsebnostjo maščob, ki imajo še vedno kremno teksturo. Najpogosteje se uporablja celuloza v prahu, če pogledate deklaracijo, pa jo prepoznate pod različnimi imeni, kot so celulozni gel in celulozna guma, najdete jo tudi pod imenom carboxymethyl cellulose, microcrystalline cellulose ali MCC.
2. 'Naravni' pomarančni sok
Čeprav mnogi trdijo, da je pomarančni sok eden izmed najbolj zdravih napitkov, ki jih lahko kupite v trgovini, je resnica drugačna. Številni pomarančni sokovi so pakirani v embalaži, na kateri piše 100 odstotno naravno, brez koncentrata ali dodanega sladkorja. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj imajo ti naravni sokovi pogosto podoben okus kot koncentrati pomarančnega soka.
Alissa Hamilton, avtorica knjige Stisnjeno: Česa ne veste o pomarančnem soku (Squeezed: What You Don't Know About Orange Juice), ki jo je leta 2009 izdala Yale Univerza, trdi, da je edini naravni proces pri izdelavi 'naravnega' pomarančnega soka, prvi proizvodni proces, kjer pričnejo s stiskanjem pomaranče. Za tem sok prelijejo v velike posode in iz njega iztisnejo molekule zraka (deaeratacija), kar omogoča, da se pridobljena tekočina ne pokvari kar leto dni. A hkrati na ta način soku odstranijo tudi kemikalije, ki dajejo soku okus. Da pomarančni sok ne bi bil brez okusa, mu dodajajo kemikalije za izboljšanje okusa, ki jih proizvajajo podjetja, ki izdelujejo parfume. Dodani okusi pa niso označeni na deklaraciji, saj tehnično izvirajo iz izvlečka pomaranče. A kot trdi Alissa Hamilton, so ti okusi vse prej kot naravni.
Tako so v naravnih pomarančnih sokovih, ki so namenjeni severnoameriškem trgu odkrili visoke vrednosti etil butirata, v sokovih proizvedenih za mehiški in brazilski trg pa terpene spojine.

3. Hamburger z amonijakom
V vsaki restavraciji, kjer ponujajo hamburgerje, vas bodo skušali prepričati, da so njihovi hamburgerji narejeni iz popolnoma naravnega mesa. Razen redkih primerov, kjer je prisotna bakterija E.coli, je to meso čisto, celo preveč čisto in tu nastane problem. Pri čiščenju mesa so iznašli proces, pri katerem uporabljajo amonijak, močno sestavino, ki jo uporabljamo tudi za čiščenje štedilnika ali za gorivo. Kemikalija namreč učinkovito uničuje bakterijo E. Coli in salmonelo. pri procesu gre meso skozi cevi kontaminirane z amoniakom. Proces je izumilo ameriško podjetje Beef Products Inc., ki je na ta način razvil sistem, kako izkoristiti najcenejše dele mesa.
Leta 2009 je The New York Times poročal, da so se leta 2003 otroci, ki so hamburgerje prejemali za šolsko malico, pritoževali, da ti 'smrdijo' po amonijaku, zaradi česar se je podjetje kasneje odločilo, da uporabijo manj razredčeno verzijo amoniaka. Kasneje pa so celo ugotovili, da sistem le ni tako učinkovit pri preprečevanju okužb z nevarnimi bakterijami, zaradi škandala junija leta 2011, ko so v Nemčiji izbruh bakterije E. Coli povezali z uvoženimi izdelki podjetja Beef Product Inc., pa so njihovo delovanje vzeli pod drobnogled. Leta 2012 so podjetje zaprli. Kljub vsemu pa je zaskrbljujoč podatek, da je bilo prav to podjetje leta 2008 glavni dobavitelj predelanega mesa za McDonalds, Burger King in celo za šolsko prehrano v ZDA.
Neresnice o zdravi prehrani
Oreščki, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, jogurti, ki izboljšajo prebavo in vas ščitijo pred boleznimi, otroška hrana, ki otroke ščiti pred atopijskim dermatitisom – taki in podobni proizvodi pogosto polnijo police v naših trgovinah in pogosto se jim je težko upreti. Če uživamo jogurt, zakaj ne bi torej izbrali tistega, ki je bolj 'zdrav'.
A takšni in drugačni 'čudežni' proizvodi so običajno le posledica dobrega marketinga, k sreči pa so pred kratkim takšne oznake pri nas omejili.
KOMENTARJI (19)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV