Ni ga gospodinjstva brez hladilnika, kjer se skriva prava zakladnica dobrot in sestavin, ki jih uporabljamo za pripravo obrokov in priboljškov. Na videz nedolžni izdelki pa lahko predstavljajo pravo kalorično bombo in so velik sovražnik našemu zdravju.
Majoneza
Je nadvse okusna in priljubljena ter služi kot odličen namaz za sendviče, preliv za solate, lahko pa jo uporabljamo tudi kot dodatek k marsikateri jedi. Je pa tudi idealna za pridobivanje dodatnih kilogramov. Sicer v zmernih količinah, torej žlica na dan, majoneza ne škodi našemu organizmu, a večina ljudi pretirava z uživanjem. Ne samo da je prava bomba kalorij, vsebuje velik odstotek maščobe. Za oboževalce majoneze predlagamo bolj zdrave in manj mastne opcije, kot so gorčica ali čili omaka, obstaja pa tudi lahka majoneza, ki je veliko manj mastna in kalorična od običajne.
Maslo in margarina
Zaradi čvrste teksture je maslo težko razmazati, zato ljudje velikokrat pretiravajo s količino. Margarina je sicer bolj mehka, a sodobne različice vsebujejo visok odstotek nezdravih maščobnih kislin. Namesto masla ali margarine, kadar je le mogoče, uporabljajte za kuhanje in pečenje oljčno olje ali kokosovo maslo, ki ne samo da sta manj kalorična, vsebujeta tudi veliko zdravju koristnih snovi.
Narezek
Predelano meso, kamor prištevamo salame in šunke, je visoko na seznamu nezdravih živil, saj vsebuje velike količine konzervansov, natrija in maščob. Na ameriškem inštitutu za raziskovanje raka opozarjajo, da uživanje predelanega mesa povečuje tveganje za pojav raka debelega črevesja. Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da hrana, bogata z natrijem, poveča možnost za povišanje krvnega tlaka, ki pa je glavni razlog za bolezni srca in možgansko kap.
Hrenovke in klobase
Vse različice hrenovk in klobas prav tako štejemo med predelano meso. Zelo pogosto se znajdejo v hladilniku, saj so enostavne za pripravo in odličnega okusa. So pa prav tako kot salame prava zakladnica konzervansov, natrija in maščob. Že tako večina ljudi dnevno zaužije več kot dvakratno priporočeno količino natrija, tako da bi bilo pametno tudi hrenovke in klobase zamenjati za kaj manj slanega in mastnega, kot so recimo gobe ali rdeča paprika. Če pa se kljub temu hrenovkam ne morete odreči, izberite tiste z manj maščobami.
Solatni prelivi
Poleg kisa in olja mnogo ljudi solato začini z že vnaprej pripravljenimi kremastimi prelivi, kar naj bi ji izboljšali okus. Solata s takšnim prelivom pa je lahko celo bolj mastna in kalorična od ocvrtega zrezka ali pice, zato se samo slepite, če mislite, da boste s solatami izgubili nekaj kilogramov. Za preliv raje uporabljajte oljčno olje in balzamični kis, ki ga lahko nadomestite tudi s sokom limone, če pa res ne morete brez kremastih prelivov, bodite vsaj pri količini zmerni.
Izdelki iz polnomastnega mleka
Mlečni izdelki vsebujejo beljakovine, kalcij ter vitamina B12 in B2, ki so zelo koristni našemu zdravju, a tudi velik odstotek maščob in holesterola. Zato se raje odločite za posneto mleko in manj mastne mlečne izdelke, ki jih je na prodajnih policah malo morje, od sira, namazov, jogurta in še kaj bi se našlo.
Sokovi
Sladke in gazirane pijače so nam dostopne praktično povsod, pa tudi mediji jih v veliki meri oglašujejo. A za naše zdravje nimajo popolnoma nobenega pozitivnega učinka, saj ne vsebujejo koristnih hranilnih snovi, pač pa velik odstotek sladkorja. Celo voda z okusom je zdravju škodljiva, pollitrsko steklenico namreč lahko glede na količino sladkorja enačimo s tremi pustnimi krofi. Za naš organizem je najboljša navadna voda, lahko pa jo nadomestite z ohlajenim, nesladkanim čajem.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook ( 'http://www.facebook.com/vizita.si" ) strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (17)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV