Vizita.si
Moški išče hrano v hladilniku
Zdravje

Največji sovražniki iz našega hladilnika

S.C.
02. 01. 2012 08.39
17

V vsakem hladilniku je cela vrsta živil, ki na videz izgledajo čisto nedolžna, a lahko naredijo veliko škode našemu zdravju in pripomorejo h kopičenju odvečnih kilogramov.

Hladilnik skriva veliko priboljškov, ki pa so našemu zdravju nadvse škodljivi.
Hladilnik skriva veliko priboljškov, ki pa so našemu zdravju nadvse škodljivi.FOTO: iStockphoto

Ni ga gospodinjstva brez hladilnika, kjer se skriva prava zakladnica dobrot in sestavin, ki jih uporabljamo za pripravo obrokov in priboljškov. Na videz nedolžni izdelki pa lahko predstavljajo pravo kalorično bombo in so velik sovražnik našemu zdravju.

Mleko in mlečni izdelki sicer vsebujejo veliko kalcija in pomembne vitamine, a tudi nezdrave maščobe in holesterol.
Mleko in mlečni izdelki sicer vsebujejo veliko kalcija in pomembne vitamine, a tudi nezdrave maščobe in holesterol. FOTO: iStockphoto

Majoneza

Je nadvse okusna in priljubljena ter služi kot odličen namaz za sendviče, preliv za solate, lahko pa jo uporabljamo tudi kot dodatek k marsikateri jedi. Je pa tudi idealna za pridobivanje dodatnih kilogramov. Sicer v zmernih količinah, torej žlica na dan, majoneza ne škodi našemu organizmu, a večina ljudi pretirava z uživanjem. Ne samo da je prava bomba kalorij, vsebuje velik odstotek maščobe. Za oboževalce majoneze predlagamo bolj zdrave in manj mastne opcije, kot so gorčica ali čili omaka, obstaja pa tudi lahka majoneza, ki je veliko manj mastna in kalorična od običajne.

Maslo in margarina

Zaradi čvrste teksture je maslo težko razmazati, zato ljudje velikokrat pretiravajo s količino. Margarina je sicer bolj mehka, a sodobne različice vsebujejo visok odstotek nezdravih maščobnih kislin. Namesto masla ali margarine, kadar je le mogoče, uporabljajte za kuhanje in pečenje oljčno olje ali kokosovo maslo, ki ne samo da sta manj kalorična, vsebujeta tudi veliko zdravju koristnih snovi.

Predelano meso, kamor štejemo tudi salame in šunke, vsebuje veliko natrija, ki zadržuje vodo v telesu.
Predelano meso, kamor štejemo tudi salame in šunke, vsebuje veliko natrija, ki zadržuje vodo v telesu. FOTO: iStockphoto

Narezek

Predelano meso, kamor prištevamo salame in šunke, je visoko na seznamu nezdravih živil, saj vsebuje velike količine konzervansov, natrija in maščob. Na ameriškem inštitutu za raziskovanje raka opozarjajo, da uživanje predelanega mesa povečuje tveganje za pojav raka debelega črevesja. Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da hrana, bogata z natrijem, poveča možnost za povišanje krvnega tlaka, ki pa je glavni razlog za bolezni srca in možgansko kap.

Hrenovke in klobase

Vse različice hrenovk in klobas prav tako štejemo med predelano meso. Zelo pogosto se znajdejo v hladilniku, saj so enostavne za pripravo in odličnega okusa. So pa prav tako kot salame prava zakladnica konzervansov, natrija in maščob. Že tako večina ljudi dnevno zaužije več kot dvakratno priporočeno količino natrija, tako da bi bilo pametno tudi hrenovke in klobase zamenjati za kaj manj slanega in mastnega, kot so recimo gobe ali rdeča paprika. Če pa se kljub temu hrenovkam ne morete odreči, izberite tiste z manj maščobami.

Namesto kremnih solatnih prelivov raje uporabljajte oljčno olje in jabolčni kis.
Namesto kremnih solatnih prelivov raje uporabljajte oljčno olje in jabolčni kis. FOTO: iStockphoto

Solatni prelivi

Poleg kisa in olja mnogo ljudi solato začini z že vnaprej pripravljenimi kremastimi prelivi, kar naj bi ji izboljšali okus. Solata s takšnim prelivom pa je lahko celo bolj mastna in kalorična od ocvrtega zrezka ali pice, zato se samo slepite, če mislite, da boste s solatami izgubili nekaj kilogramov. Za preliv raje uporabljajte oljčno olje in balzamični kis, ki ga lahko nadomestite tudi s sokom limone, če pa res ne morete brez kremastih prelivov, bodite vsaj pri količini zmerni.

Izdelki iz polnomastnega mleka

Mlečni izdelki vsebujejo beljakovine, kalcij ter vitamina B12 in B2, ki so zelo koristni našemu zdravju, a tudi velik odstotek maščob in holesterola. Zato se raje odločite za posneto mleko in manj mastne mlečne izdelke, ki jih je na prodajnih policah malo morje, od sira, namazov, jogurta in še kaj bi se našlo.

Sokovi

Sladke in gazirane pijače so nam dostopne praktično povsod, pa tudi mediji jih v veliki meri oglašujejo. A za naše zdravje nimajo popolnoma nobenega pozitivnega učinka, saj ne vsebujejo koristnih hranilnih snovi, pač pa velik odstotek sladkorja. Celo voda z okusom je zdravju škodljiva, pollitrsko steklenico namreč lahko glede na količino sladkorja enačimo s tremi pustnimi krofi. Za naš organizem je najboljša navadna voda, lahko pa jo nadomestite z ohlajenim, nesladkanim čajem.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook ( 'http://www.facebook.com/vizita.si" ) strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
simpleeboran 03. 01. 2012 16.00
najbolj zdrava hrana je taka kakršno smo imeli v prazgodovini. MESO in ZELENJAVA! včasih tudi kakšno sadje in oreški. nič testenin, mleka, jogurtov blablabla. seveda občasno može jože ampak ne pa to ko sploh ne znamo več drugače. pa kruh pa vse skupaj. brezveze! meso nam priskrbi vse kar potrebujemo seveda v kombinaciji z zelenjavo. pa se vprašajte tako. kao koruzna olja itd.. kje ti vidiš kakšno olje ki bi prišlo iz stiskanja koruze??? malo morgen, vse je kemično. kaj to rabiš? če verjamete ali ne živalska mast je še vedno najbolj zdrava za naš organizem. JEJTE PREPROSTO. pomislite in kupite najmanj obdelana živila. sploh meso pa boste čist fajn prišli skoz ;)
Raje se odločite za posneto mleko in manj mastne mlečne izdelke, ki jih je na prodajnih policah malo morje- stem se jaz ne strinjam, saj so mleka ki jih kupiš v trgovini veliko bolj škodljiva, ker so tako predelana da jih naše telo ne zazna, zato jih ne predela in se to nsabira na naših žilah...kako zdravo je to? Sploh pa same maščobe ne redijo! Redijo v kombinaciji z ogljikovimi hidrati. Glavni krivec so oglj. hidrati z visokim glikemičnim indeksom
veste kaj...to tko al pa tko so marsikateri ubistvu pa vse isto kaj je zdravo pa kaj je slabo dejte nehat blefirat vse je treba jest važn da je zmerno in to je to. kako pa recimo tisti k jejo za en drek vredno hrano k je itak vse predelan pa prešprican z vsemi kamikalijami fuj. jst bi to vse ukinla hoferje pa lidle pa eurospine...k da jem plastiko ne pa hranilno hrano.
foter je trgovec in je rekel, da se npr. v hoferju dobi veliko stvari enako kvalitetnih kot drugod. so samo v drugi embalaži pod drugim imenom in zato tudi cenejše, če pa pogledaš proizvajalca pa je recimo isti kot proizvajalec nekega produkta v intersparu, le da je ta v sparu dražji in bolj ''fensi''. pa še npr. promoviranje slovenske prehrane mercatorja, ki tej hrani nabije ceno, ker je pač domače in slovensko. slovenski izdelki v hoferju pa niso promovirani in imajo manjšo ceno. kvaliteta pa je ista kot tista v mercatorju. samo da mercator mastno služi na ta račun. je pa v vseh trgovinah neka roba bolj kvalitetna, druga manj.
....dokler še imam kaj dat' na krožnik , ne bom prav nič izbirčen - ker še prehitro se nam bližajo časi , ko bo nastopila lakota in takrat bo vsakemu malo mar kaj je in ni zdravo , samo da bo !!! ...vse po malem po pameti in malo rekreacije pa je to TO !!! ....mislim pa , da v Sloveniji še vedno uživamo boljšo hrano , kot drugod po svetu - narod je vse bolj osveščen in že več prideluje doma ,od zelenjave do mesa,...
jaz prisegam na to, da kar se da doma pridelat naj se pridela doma
Lupus Manarus 02. 01. 2012 11.26
Ko se olivno olje uporablja za peko ali cvrtje se hitro uniči in postane še bolj škodljivo od rafiniranih, raznih zvjezd in cekinov, saj se maščobne kisline, antioksidanti, minerali in druge koristne snovi uničijo, ter spreminjajo v toksične molekule, ki degenerirajo celice.
Drži. Za peko in cvrtje posežite raje po kokosovi masti...
vsa hrana je zdrava in vsa hrana je strup. količina pa je tista tanka meja med tema dvema pojmoma ;)
lepo povedano :)
točno tako, tudi smrtno nevarni strupi so v promilih grama celo zdravi. Vso hrano je treba uživati svojim potrebam primernih količinah. Fizični delavci na solati bojo ko pajki suhi. ;)
strinjam se s tem, da je kolicina velikokrat meja... ni pa vedno... saj ni VSA hrana zdrava hrana!
primer: hamburger. če ga ješ 2x ali 3x na leto ti ne bo naredil niti malo škode. nič. če se boš nažiral vsak teden pa boš debel in bolj dovzeten za bolezni. in tako je pri vseh stvareh. hrano, ki ima visoko hranljivost ali pa ima not veliko ''E-jekov (dodatna sladila, kemikalije)'' ipd. ješ pač v zelo zmernih količinah in ti stoprocento garantiram, da zaradi te hrane ne boš zbolel. še enkrat: VSA HRANA JE ZDRAVA HRANA IN VSA HRANA JE STRUP!
pa še primer recimo vode, ki naj bi bila najbolj zdrava pijača. voda je v normalnih količinah ključna za življenje, premalo vode pa povzroča dehidracijo, preveč vode pa redčenje krvi, kar pa je spet zelo slabo. dejansko je vsepovsod samo količina tisti faktor
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080