Rdeča pesa pa tudi stebelna in gomoljna zelena, rukola, špinača, peteršilj. Vrh tega pa še oreški, meso, mleko in mlečni izdelki, čokolada, rozine. To je hrana, iz katere lahko naše telo proizvede dušikov oksid. Vse več študij kaže, da ga nujno potrebujemo, če želimo ohraniti zdravo srce. Poleg tega naj bi izboljšal spanec in odgnal infekcije.
Zaradi dušikovega oksida se krvne žilice razširijo, to pa zniža pritisk, razlaga dr. Jonathan Stamler z medicinske fakultete univerze v Clevelandu, kjer so delovanje dušikovega oksida preučili. "Odkrili smo, da kisik ne pride do krvnih celic, če zraven ni dušikovega oksida. Kardiologi so se dolgo spraševali, kako je mogoče, da je v krvi dovolj kisika, v celicah pa ne. Sedaj smo pomanjkanje tega plina povezali s težavami s srcem, slabo prekrvavitvijo, tudi poškodbami ledvic." Sumijo, da je lahko povezano tudi s pojavom Alzheimerjeve bolezni in rakom.
Raziskave na univerzi v Edinburghu pa so povsem nepričakovano pokazale, da je, da se dušikov oksid v telesu sprosti, potrebno nekaj izpostavljenosti UVA žarkom. "Jaz sem dermatolog," pove dr. Richard Weller, vodja ekipe. "Svoje dneve preživljam tako, da vidim muke ljudi s kožnim rakom, da ljudem pridigam o škodljivosti sonca. Toda novi izsledki so me prepričali, da je malo izpostavljenosti nujne, saj zniža krvni pritisk, nas ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Zato sedaj govorim ljudem, naj uživajo na soncu, a naj se ne sončijo namerno in prekomerno; še vedno je treba paziti, da preprečimo opekline." Če vidite kaj sončka, se mu torej le nastavite; raziskave pa so poleg tega pokazale, da sproščanje dušikovega oksida spodbudi tudi telovadba.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV