Vizita.si
Zgago lahko ublažite z mandljevim mlekom, ki nevtralizira želodčno kislino, ki se dviga proti ustom.

Zdravje

Vas peče zgaga? Tu je rešitev

K.B.
14. 01. 2016 11.57
7

Vas po obroku pogosto peče zgaga? Če pri roki nimate zdravila proti zgagi, si lahko pomagate z živili v hladnilniku. Tu je nekaj naravnih metod za lajšanje zgage.

Zgago lahko ublažite z mandljevim mlekom, ki nevtralizira želodčno kislino, ki se dviga proti ustom.
Zgago lahko ublažite z mandljevim mlekom, ki nevtralizira želodčno kislino, ki se dviga proti ustom.FOTO: Thinkstock
Ingverjev čaj

Ingver je odlično naravno zdravilo za težave s prebavo, tudi za odpravo zgage. Lahko ga uporabljate kot čaj, tako da koren naribate ali narežete in ga položite v vročo vodo. Pustite nekaj minut in odcedite. Koncentracijo ingverja prilagodite okusu, nato pa spijte prijeten napitek. Ta bo ublažil zgago, izboljšal prebavo, hkrati pa okrepil vašo imunsko odpornost.

Banane imajo zelo nizko kislost, zato so odlične proti zgagi.
Banane imajo zelo nizko kislost, zato so odlične proti zgagi. FOTO: Thinkstock

Banane

Banane imajo zelo nizko kislost, zato so odlične proti zgagi. Poleg tega se nekoliko prilepijo na požiralnik in s tem ščitijo tkivo pred kislino, ki se dviga iz želodca. Na ta način tudi nekoliko ublažijo vnetje požiralnika. 

Mandljevo mleko

Če si za zajtrk radi pripravite sadni ali zelenjavni napitek z mandljevim mlekom, ste naredili pravi korak v smer blaženja težav z zgago. Mandljevo mleko namreč nevtralizira želodčno kislino, zato ga lahko spijete tudi po obroku, če vas peče zgaga. 

Ovsena kaša

Ovsena kaša bo nevtralizirala kislino v želodcu in podaljšala občutek sitosti. Bogata je z zdravimi vlakninami, zato vas bo nasitila za dolgo, telesu pa podarila hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje.

Zelena zelenjava

Solata brez kisa dela čudeže pri odpravljanju zgage. V večji meri pa si lahko privoščite tudi vso drugo zeleno zelenjavo, saj je najbolj nevtralna hrana, ki ne bo povzročila vračanje kisline v želodec. Še posebej kuhana ali poparjena zelenjava z malo olivnega olja je odličen izbor, če se pogosto spopadate z zgago. Začinite jo lahko še z baziliko in origanom, izogibajte pa se čiliju in popru.

Zmašajte čajno žličko soka aloje vere z žlico kefirja. Mešanica bo zmanjšala pekoč občutek v žlički ali za prsnico.
Zmašajte čajno žličko soka aloje vere z žlico kefirja. Mešanica bo zmanjšala pekoč občutek v žlički ali za prsnico.FOTO: Thinkstock

Sladki koren

Sladki koren blagodejno deluje na požiralnik, saj se podobno kot banana nanj nekoliko prilepi ter ga varuje pred kislino in blaži vnetja. 

Kefir in aloja

Zmešajte čajno žličko soka aloje vere z žlico kefirja. Mešanica bo zmanjšala pekoč občutek v žlički ali za prsnico. A ne pretiravajte s sokom aloje vere, da ne bi prišlo do driske. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662