Vizita.si
Nezdravi hrani se ne odrekajte, toda hkrati si določite, v kakšnih količinah si jo lahko privoščite.

Zdravje

Naučite se zaustaviti še pravočasno!

Lina Eržen
04. 02. 2013 08.05
0

Vsak dan nas obkroža toliko dobre hrane, da se nemalokrat zgodi, da po zaužitem obroku ne občutimo več zadovoljstva, ker smo se najedli, temveč nas boli trebuh, ker smo pojedli preveč. Naučite se, da se boste prej zaustavili.

Lažje boste čez dan pojedli manj, če si boste določili urnik, ki se ga boste morali držati.
Lažje boste čez dan pojedli manj, če si boste določili urnik, ki se ga boste morali držati.FOTO: Profimedia

Držite se urnika

Veliko lažje boste vsak dan pojedli manj, če si boste določili urnik prehranjevanja. To deluje, ker se jasno odločite, koliko obrokov boste imeli čez dan in ob kateri uri si jih boste privoščili, zato posledično v vmesnem času ne morete grešiti, temveč ste prisiljeni počakati. Takšen način prehranjevanja vas ščiti pred prenajedanjem na še en način. Ker imate obroke enakomerno razporejene skozi cel dan, nikoli niste lačni toliko časa, da bi bili prav sestradani. Takrat namreč naše telo že tako obupano potrebuje nekaj energije, da se bo zelo težko zgodilo, da boste pustili kar koli na krožniku. Še posebej je pomembno, da ne izpuščate zajtrka. Študija, objavljena v britanskem zborniku o nutricionistiki, je pokazala, da ljudje, ki zajtrkujejo, pozneje čez dan pojedo manj.

Nezdravi hrani se ne odrekajte, toda hkrati si določite, v kakšnih količinah si jo lahko privoščite.
Nezdravi hrani se ne odrekajte, toda hkrati si določite, v kakšnih količinah si jo lahko privoščite. FOTO: Profimedia

Zmanjšajte količine

Hrano vedno postrezite na krožnike, saj boste tako lažje določili porcije. Če boste brez veliko razmišljanja segali v vrečko, se zagotovo ne boste zaustavili pravočasno. Da si ne bi nalagali prevelikih porcij, si omislite krožnike, ki so manjši, saj nanje ne boste mogli naložiti preveč, vendar boste imeli kljub temu občutek, da ste pojedli zvrhano porcijo. Da ne bi preveč že skuhali, se za povrh opremite z manjšimi lonci in ponvami. Preden se najeste, je normalno, da imate velike oči, toda poskušajte vedno skuhati ali si naložiti manj, kot v tistem trenutku mislite, da potrebujete, in videli boste, da se bo po navadi vseeno izkazalo, da ste pojedli dovolj. Če se boste ušteli, boste lakoto pozneje še vedno lahko potešili z nekaj sadja, zelenjave, oreškov, sira ali oliv.

Izberite pravo hrano

Izbirajte živila, ki jih lahko pojeste več, ne da bi vas potem bolel trebuh. Z zelenjavo se boste prenajedli veliko težje kot z ocvrtim krompirčkom. Poleg tega v svoje obroke vključite živila, ki jih je zelo težko pojesti preveč. To so živila, ki vsebujejo veliko vlaknin – od polnozrnatih izdelkov do stročnic, sadja in zelenjave. Raziskovalci Univerze Purdue so poleg tega ugotovili, da čez dan manj hrane pojedo tisti ljudje, ki v svoje obroke vključujejo dovolj beljakovin. Te je seveda najbolj zdravo zaužiti v obliki manj mastnih mlečnih izdelkov in pustega mesa. Veliko beljakovin imajo tudi stročnice, ki so resnično zelo zdravo živilo.

Obrok zaužijte umirjeno

Nikoli se ne prehranjujte na poti, temveč vsak obrok zaužijte tako, da sedete v posebej za to namenjen prostor. Preden začnete jesti, se tudi malo umirite. Nekoliko postanite, si oglejte, kaj imate na krožniku, začutite vse arome, ki jih jed oddaja. Nato v vsakem grižljaju uživajte zavestno. Tako ne boste imeli potrebe, da bi pojedli preveč. Že nekaj grižljajev bo dovolj, da boste potešili tako svojo potrebo po energiji, ki jo hrana zagotavlja, kot tudi po užitku, ki si ga vsi želimo. Če se boste naučili tako prehranjevati, si boste lahko privoščili tudi kaj nezdravega, saj boste tega pojedli tako malo, da vam ne bo moglo preveč škodovati. Če hrano pospravite zelo hitro, ne da bi jo sploh dobro okusili, možgani tudi ne zaznajo takoj, da ste kaj sploh užili, in vas torej veliko prepozno opozorijo, da je čas, da nehate.

Določene hrane je težje pojesti preveč.
Določene hrane je težje pojesti preveč.FOTO: Profimedia

Omejite nezdrave prigrizke

Prigrizkov in posladkov s svojega jedilnika ni treba popolnoma črtati. Vseeno je življenje kratko, zato si je treba kdaj privoščiti tudi kakšno dobroto. Težava nastane, kadar takšne hrane, ker je tako dobra, pojemo preveč, saj se preprosto ne znamo zaustaviti. To bo lažje, če si natančno določite, koliko nezdrave hrane lahko pojeste v enem dnevu. Če imate radi čokolado, se prepričajte, da lahko na dan pojeste le en košček. Toda v tem resnično uživajte. Sladka, slana in mastna hrana resda ustvarja nekakšen občutek odvisnosti, ki ga je težko nadzorovati. Da bi to premagali, si najdite še čim več drugih užitkov, ki niso povezani s hrano. Ti vam bodo pomagali lažje prebroditi željo, da si privoščite še drug košček. Prav tako pazite, da si privoščite samo nezdravo hrano, ki si je res želite. Ne vzemite kar vsakega piškota, ki vam ga kdo ponudi. Pomembno ni le, da uživate čim bolj zdravo hrano, temveč da hkrati ne občutite nenehnega stresa, ker se vam zdi, da se nečemu le stežka odrekate.

Prilagodite se najpočasnejšemu

Kadar obrok uživate v družbi, se prenajedanju izognite tako, da si določite pravilo, da pribor v roke vedno primete zadnji. Nato se prilagodite tempu jedca, ki je najpočasnejši. Prav v družbi največkrat pojemo preveč, zato preizkusite še naslednji nasvet. Prenehajte jesti, ko prvi odloži pribor. Zelo mogoče je, da ste v tem času že pojedli, kolikor vaše telo dejansko potrebuje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587