Vizita.si
Amonijev sulfat pogosto uporabljajo kot dodatek k številnim vrstam gnojila, a vsebuje ga tudi kruh.
Prehrana

Šokantno! Ne boste verjeli, kaj jeste vsak dan!

K.B.
12. 10. 2012 11.52
17

Veste, kaj jeste? Številna živila, ki so vsak dan na jedilniku, imajo potencialno nevarne sestavine. Čas je, da jih spoznate in ugotovite, kako vam lahko škodijo.

Amonijev sulfat pogosto uporabljajo kot dodatek k številnim vrstam gnojila, a vsebuje ga tudi kruh.
Amonijev sulfat pogosto uporabljajo kot dodatek k številnim vrstam gnojila, a vsebuje ga tudi kruh.FOTO: iStockphoto
Arzen v gomoljasti zelenjavi

Si lahko predstavljate, da jeste hrano, ki vsebuje strupe, kot je arzen? Ne glede na to, kakšen je vaš odgovor, resnica je, da se ta nahaja v živilih, ki jih uživamo. Težki kovini, kot sta svinec in arzen, se lahko namreč iz zemlje prenašata na zelenjavo, ki je gojena v njej. ’’Tako lahko korenina ingverja vsebuje sledove arzena ali drugih kovin, medtem ko teh v koruzi ne boste našli,’’ pojasnjuje Clifford Coles, strokovnjak za varnost hrane in predsednik kalifornijskega društva za mikrobiologijo. K sreči so količine sledi v zelenjavi tako majhne, da ni potrebe za paniko.

Korenina ingverja lahko vsebuje sledove arzena ali drugih kovin.
Korenina ingverja lahko vsebuje sledove arzena ali drugih kovin. FOTO: iStockphoto

Rakotvorne snovi v cvrti hrani

Ste že slišali za akrilamid? Gre za kemijsko snov, ki jo najpogosteje najdemo v škrobnih živilih po cvrtju ali pečenju. Našli so jo v pokovki, pripravljeni v mikrovalovni pečici, pa tudi v krompirjevem čipsu. Nekatere raziskave ga celo povezujejo z razvojem rakavih obolenj. Kljub vsemu pa je te snovi malo, a ker je v živilih, ki niso zdrava, svetujemo, da z njimi ne pretiravate.

Rdeča živila iz žuželk

Bi jedli hrano, če bi vedeli, da vsebuje delce žuželk? Če se vam je obrnilo v želodcu le ob tem, ko ste prebrali vprašanje, vam naslednji podatek ne bo všeč. Nekaterim proizvodom, ki so rdeče barve, namreč dodajajo barvo, ki jo pridobivajo iz žuželk, natančneje iz nekaterih vrst uši. A proizvajalci so se za to odločili, ker se je izkazalo, da je ta metoda bolj zdrava od uporabe umetnih barvil. Najpogosteje jih uporabljajo za sokove rdeče barve ali za jogurte.

Sol v konzervah ananasa

Da bi ananas v konzervi ohranil lepo rumeno barvo, mu proizvajalci dodajajo sol, čeprav se ta običajno ne uporablja za konzerviranje zelenjave. ’’Večina ljudi ve, da sol ni pretirano zdrava, a v taki kombinaciji je lahko še posebej nevarna, saj ljudje tu soli ne pričakujejo in tako ne vedo, da so jo zaužili,’’ pojasni Clifford Coles. Če spadate v skupino ljudi, ki mora še posebej paziti na količino zaužite soli, tako imejte v mislih, da ste jo s konzerviranim sadjem že nekaj vnesli v telo.

Amonijev sulfat v kruhu

Amonijev sulfat pogosto uporabljajo kot dodatek k številnim vrstam gnojila, a vsebuje ga tudi kruh, ki mu ga dodajajo za lepšo barvo. Seveda so uporabljene količine majhne in ne morejo ogrožati vašega zdravja, a kljub vsemu ni prijetno spoznanje, da to snov pogosto držimo v rokah ali še huje, jo s kruhom tudi pojemo.

Natrijev benzoat je snov, ki jo pogosto lahko najdemo v marmeladah, omakah, solatnih prelivih, sadnih nadevih, pivu in gaziranih brezalkoholnih pijačah.
Natrijev benzoat je snov, ki jo pogosto lahko najdemo v marmeladah, omakah, solatnih prelivih, sadnih nadevih, pivu in gaziranih brezalkoholnih pijačah.FOTO: iStockphoto

Rakotvorna snov v marmeladi

Natrijev benzoat je snov, ki jo pogosto lahko najdemo v marmeladah, omakah, solatnih prelivih, sadnih nadevih, pivu in gaziranih brezalkoholnih pijačah. Uporablja se tudi za konzerviranje kumaric ali za nekatere prelive. Njena naloga je namreč, da uravnava kislost hrane. A natrijev benzoat se je izkazal kot rakotvoren, zaradi česar se mu proizvajalci skušajo izogibati oziroma ga uporabljajo v izjemno majhnih količinah.

Nevarne začimbe

Čeprav lahko silicijev dioksid škodi našemu zdravju, pa smo pogosto v stiku z njim. Zlasti ga dodajajo suhim živilom, da bi preprečili absorcijo vlage in s tem neužitnost živila. Dodajajo ga začimbam, žitaricam, juham v vrečkah in podobno. A tudi uporabljajo le majhne količine.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA 14. 10. 2012 20.30
Kot so napovedali Maji ko se bo zacel konec clovestva bo nas svet zastrupljen in ga bo ozdravil nov dan stetja0000
Sploh mi ni jasno kako sem prifural skoraj do šestdesetega, pa jem kar mi paše in kolikor morem.....
najboljš da kr nehamo jest pa bo.
mal strupa ne škodi je dokazano...grem tud js v meka dans...
Hudo je, Hudo danes še kaj zdravopametnega pojesti , res :-(
mmm... zdej pičim u meca se nažret!!! :)
zdej k je kriza je pa vse škodljivo nč bat nam bo zmankal za hrano
Jemo kar imamo oziroma lahko kupimo. Zemlja na našem planetu je vsa že tako onesnažena od vseh kemičnih zadev, da tudi na svojem vrtičku nisi pridelal najboljšo hrano, samo cenejša in v veselje nam je. Tudi hrana mora biti sredstvo zmanjševanja populacuje na zemlji.
Včasih so jedli pa so prežvel. Tud mi bomo ne bojte se. Po vaši logiki ki jo mate v člankih nevem kaj lahko sploh jem oz.pijem da nebom dobil nevarnih snovi. Vodo ?
saj se najdejo taki, ki imajo preveč časa, jaz ga žal v 24 urah, zraven otroka nimam, da bom 3ure v trgovini, ker bom preučevala sestavine vsakega živila, ki ga bom kupila... upam pa, da doma nihče ne bo umrl zaradi tega.
...sej tako al tako ne smemo več nič jest...pol je najboljše da se človeštvo izkorenini če je že vse tak nevarno da ne moreš več nič...
Meni se bolj smilijo tisti ki nimajo kaj jesti! Kam bi pa prišli če bi na vse gledali, potem nam za jesti ne bi ostalo nič!
marmelado in kruh delamo sami, ananasevih pločevink ne kupujemo, mikrovalovke nimamo, sezonsko zelenjavo gojimo na vrtu, cvrtja se izogibam, najbolj se mi smili človek ki ga vidim na blagajni z svojo vrečo krompirja ki je kar zelen od vsega špricanja, pa tudi vsi tisti ki živijo nažalost v bloku, ki si ne morejo omogočit vrtička.
Glede na vsakodnevne novice ga ni več živila, ki bi ga lahko z veseljem pojedel. Najboljše bi bilo živet od prane. Še za to bi pogruntali, da je onesnažena ali pa gensko spremenjena.
Zakaj nas strašite s temi šokantnimi zadevami. Prijavite uradu za varsvo potrošnikov.
resnica je skrita očem in ne sme priti v javnost
Klobasa. To so lahko sproduciral samo amiji ker imajo tko al tko največ umetne hrane v svetu. Sam še plastike ne goltajo.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106