Vizita.si
Iz špinače si lahko pripravite tudi smoothie. Špinača pa vas varuje pred najpogostejšim vzrokom za starostno slepoto - očesno mreno.

Zdravje

Ne boste verjeli, kaj preprečuje

K.B.
26. 05. 2015 08.08
4

Strokovnjaki so odkrili, da lahko špinača pomaga preprečevati razvoj bolezni oči, kot je očesna mrena. Po njihovih raziskavah uživanje živil, ki so bogata z vitaminom E, kot je špinača, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj očesne mrene za kar 27 odstotkov.

Iz špinače si lahko pripravite tudi smoothie. Špinača pa vas varuje pred najpogostejšim vzrokom za starostno slepoto - očesno mreno.
Iz špinače si lahko pripravite tudi smoothie. Špinača pa vas varuje pred najpogostejšim vzrokom za starostno slepoto - očesno mreno.FOTO: osebni arhiv
Če boste uživali več zelenjave bogate z vitaminom E, kot so špinača, brokoli, poleg tega pa še semena in oreščki, lahko zmanjšate možnosti za razvoj očesne mrene, je pokazala zadnja raziskava kitajske medicinske univerze Qingdao, ki je bila objavljena v medicinskem žurnalu Public Health Nutrition.
Če želite zaužiti več v svojo prehrano vključite špinačo, brokoli, oreščke, semena, školjke, rastlinska olja in avokado.
Če želite zaužiti več v svojo prehrano vključite špinačo, brokoli, oreščke, semena, školjke, rastlinska olja in avokado. FOTO: Profimedia

Strokovnjaki so analizirali več raziskav, ki skupaj vključujejo populacijo četrtine milijona ljudi, in odkrili, da so imeli posamezniki, ki so zaužili več vitamina E, manjše tveganje za razvoj bolezni oči, še posebej očesne mrene, ki je ena najpogostejših vzrokov za slabovidnost v starosti. Za preprečevanje slepote, ki jo povzroča mrena, je potrebna operacija, zadnja raziskava pa kaže, da lahko to preprečite že z uživanjem prehrane bogate z vitaminom E. ''Pokazalo se je pomembno zmanjšanje tveganja za razvoj starostne očesne mrene glede na vnos vitamina E v telo, pa naj gre za kombinacijo prehranskih dodatkov ali le uživanje tega vitamina s prehrano,'' je pojasnil vodja raziskave dr. Yufei Zhang. ''Statistično pomembno zmanjšanje tveganja se je pokazalo, če so posamezniki zaužili več kot 7 mg vitamina E na dan,'' je še dodal.

Kljub temu je dnevno priporočena količina vnosa vitamina E višja, in sicer 12 mg na dan, je 'zahodna kuhinja' pogosto tako osiromašena vitaminov in mineralov, da na primer povprečni Britanec zaužije le okoli 10 mg vitamina E na dan. Da bi zaužili več tega pomembnega vitamina, v svojo prehrano vključite špinačo, brokoli, oreščke, semena, školjke, rastlinska olja in avokado.

Z izsledki raziskave se strinja tudi britanska prehranska strokovnjakinja dr. Carrie Ruxton: ''Vitamin E je močan antioksidant, ki je prisoten v leči v očesu. Oksidativni stres v leči očesa, ki ga povzročijo zunanji dejavniki, kot je ultravijolična svetloba, onesnaženo okolje lahko povzročijo zmanjšanje količine antioksidantov v očesu, s tem pa se poveča tveganje za razvoj katarakte ali očesne mrene. Najboljša zaščita za vse nas, ki se radi predajamo toplim sončnim žarkom, so tako dobra sončna očala in prehrana bogata z vitaminom E.''

Poleg tega pa še dodaja, da nismo nikoli prestari, da ne bi pričeli paziti na zdravo prehrano: ''Nikoli ni prepozno, da zaužijemo več vitamina E in prejmemo njegove pozitivne učinke. A bolj zgodaj kot pričnemo, bolje je.''
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631