Bananin olupek navado pristane v smeteh, a nutricisti se strinjajo, da je to prava škoda, saj je bogat s številnimi zdravilnimi snovmi. Kljub vsemu je primerna le uporaba olupka pri organskih bananah, ki niso škropljene s pesticidi. Ne glede na to, ali je olupek še zelen, rumen ali že rjav, je pa je bogat s snovmi, ki so zdrave za naše telo. Pri nas je že sama misel na to, da bi pojedli bananin olupek nenavadna, a v resnici ni tako nenavadno, saj v številnih državah po svetu z bananinim olupkom izboljšujejo okus številnih jedi. Še posebej to velja za indijsko kuhinjo, priljubljen pa je tudi na Karibskem otočju.
''Čeprav se bananin olupek zdi nenavadna izbira za uživanje, je izjemno bogat z vlakninami, kar pomaga uravnati prebavo. Poleg tega vsebuje magnezij, kalij, vitamin C in B6,'' je za britanski Mail Online pojasnila nutricistka Ella Allred. Prehranska strokovnjakinja Laura Flores iz San Diega se strinja. Za Live Science je dejala: ''Vsebuje veliko količino vitamina B6 in B12, hkrati pa tudi magnezij, kalij, vlaknine in beljakovine.''
Olupek vsebuje tudi številne bioaktivne snovi, kot so polifenoli, karotenoidi in druge, so zapisali v znanstveni reviji Applied Biochemistry and Biotechnology leta 2011. Bogat je z vitamini A, ki skrbijo za zdrave zobe, kosti in mehko tkivo. Medtem ko vitamin B6 izboljšuje imunski sistem telesa, skrbi za zdrave možgane in srce. Poleg tega uravnava nivo krvnega sladkorja in lahko celo izboljša razpoloženje. Vitamin B12 pa pomaga pri delovanju možganov in živčnega sistema. Poleg tega vitamin B in antioksidanti v olupku izboljšujejo presnovo in pomagajo pri hujšanju. Bananin olupek je primeren za tiste, ki želijo shujšati tudi zato, ker ne vsebuje veliko kalorij, a hkrati ima hranil.
Vitamin C v bananinem olupku pomaga telesu pri celjenju in samozdravljenju in pri rasti novega tkiva, medtem ko vlaknine povečujejo občutek sitosti in zmanjšujejo apetit. Raziskave so pokazale tudi, da vlaknine znižujejo slab holesterol v krvi in telo varujejo pred boleznimi srca in ožilja, infarktom in kapjo.
Bananin olupek vsebuje tudi visok nivo triptofana, ki se v telesu pretvori v hormon sreče imenovan serotonin. Ta izboljšuje razpoloženje in ga pogosto predpisujejo ob težavah z nespečnostjo. Visok nivo luteina v njem varuje zdravje vaših oči. Ščiti pred nočno slepoto, sivo mreno in degeneracijo makule – enega izmed glavnih razlogov za slepoto.
Nutricistka Ella Allred pravi, da je bananin olupek 'povsem užiten', a je žal pogosto močno škropljen s pesticidi: ''Če boste uživali bananin olupek, pazite, da kupujete samo organske banane in jih dobro operite pred uporabo. Kljub vsemu pa si niti sama ne predstavljam, da bi jedla surov bananin olupek, to ne more biti preveč prijetno in tudi ne bi bilo lahko prebavljivo. Bananin olupek najpogosteje strežemo kuhanega, prevretega ali ocvrtega.'' Lahko pa ga tudi zmiksate v mikserju in dodate smoothieju ali celo fermentirate (kisate), kar je še posebej uporabno za lepotne namene, saj lahko na ta način bananin olupek uporabite za beljenje zob, pa tudi za pomirjanje kože ob piku insektov ali ose.
Nutricistka pravi, da bi načeloma lahko uživali tudi olupke drugih sadežev organskega izvora, a v manjši količini: ''Olupka sadja, kot so pomaranče ali limone, ne bi bilo lahko prebaviti, a bi tudi lahko imeli pozitiven vpliv na naše telo. Lahko pa jih nastrgamo v jedi in če ga pojemo v manjših količinah, bomo prejeli le pozitivne učinke.''
Sicer pa veliko pogosteje uživamo kožo jabolk in hrušk, kjer teh sadežev nikar ne olupite. ''Če boste kožo odstranili, boste zavrgli veliko hranilnih snovi. Škoda pa je tudi, da ljudje ne jedo kože kivija. Bogata je namreč z vlakninami in številnimi hranilnimi snovmi. A prepričajte se, da jeste organski kivi, saj se lahko v majhnih laskih na kiviju ujame veliko pesticidov. Veliko lažje je tudi kivi pojesti v celoti, kot pa le dolbsti njegovo sredino,'' še doda.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV