Vizita.si
Bučke znižujejo tlak, zmanjšujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor.

Zdravje

Ne boste verjeli, kaj vse vsebujejo

L.E.
30. 07. 2015 08.30
5

Beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Pa vitamine B-kompleksa, vitamin C, kalij, mangan, vlaknine, omega-3 maščobe. Vse to se znajde na vašem krožniku, ko si privoščite bučke. Najbolj zdrave so dušene.

Bučke znižujejo tlak, zmanjšujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor.
Bučke znižujejo tlak, zmanjšujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor.FOTO: Thinkstock
Odličen vir beta karotena

Ne le korenček – da boste še dolgo dobro videli, poskrbijo tudi bučke. Če mislite, da vsebujejo veliko beta karotena le živila močne oranžne ali rdečkaste barve, se motite. Tudi bučke se lahko pohvalijo z njim, imajo pa tudi precej luteina in zeaksantina, dveh manj pogostih beta karotenov, ki sta ravno tako zelo dobrodejna.

Zmanjšajo tveganje za srčno kap, ohranjajo zdravo srce in ožilje.
Zmanjšajo tveganje za srčno kap, ohranjajo zdravo srce in ožilje. FOTO: iStockphoto

Dušenje jim ne škodi

Raziskave so pokazale, da je najboljši način za pripravo bučk dušenje, saj tako izgubijo najmanj vitaminov in mineralov. Teh je zelo veliko v lupini, zato te ne odstranjujte; če je le mogoče, izberite takšne, ki so bile pridelane čim bolj ekološko, da na njih ni strupov. Raziskave so pokazale še, da jim ne škodi niti zamrzovanje.

Zelo antioksidantne in blagodejne za srce

Poleg karotenov bučke vsebujejo vitamine B-kompleksa ter vitamin C pa dva minerala – mangan in kalij. Zaradi slednjega pomagajo uravnavati krvni tlak, kar zmanjša tveganje za bolezni srca. K temu pripomore tudi vitamin C, saj preprečuje, da bi se vaše žile zamašile. B-kompleks pa uravnava krvni sladkor, zaradi česar imate manjšo možnost, da vas preseneti sladkorna bolezen.

Še vlaknine in omega-3 maščobe

Vlaknine ščitijo vaše črevesje, izboljšujejo prebavo, zaradi njih ostanete siti dlje časa. Omega-3 maščobne kisline delujejo protivnetno, uravnavajo raven holesterola v krvi, prav tako vplivajo blagodejno na tlak. Ker jih naše telo ne more proizvesti samo, jih moramo nujno zaužiti s hrano. Ker bučke delujejo protivnetno in antioksidantno, tudi ščitijo pred rakom. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650