Antioksidantna bomba
Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je pred leti financiralo izvedbo študije, ki je analizirala, koliko antioksidantov vsebuje različna hrana, ki jo vsakodnevno uživamo. Jagode so se izkazale za nesporne zmagovalke. Med kopico živil so se uvrstile na izredno visoko tretje mesto; prehiteli so jih le črni ribez in mandlji. Pri tem je treba poudariti, da študija ni bila le obsežna, temveč je upoštevala, koliko antioksidantov ima določena hrana glede na porcijo, ki jo običajno zaužijemo. Začimbe imajo denimo na 100 zaužitih gramov lahko veliko več antioksidantov – toda najverjetneje jih toliko na svoj krožnik nikoli ne bomo stresli. Nedavno so tudi raziskovalci univerze v Granadi in univerze v Anconi potrdili, da se količina antioksidantov v krvi z rednim uživanjem jagod vsekakor občutno poveča. To pa ne ščiti le pred staranjem, temveč tudi pred številnimi boleznimi, od raka pa do popuščanja delovanja srca.
Verjetno najboljši vir vitamina C
Medtem ko je izjemno antioksidantno delovanje jagod posledica kombinacije številnih fitohranil, ki jih vsebujejo (od taninov do flavonolov), je takšen blagodejen učinek tudi posledica velike količine vitamina C. Jagode imajo mnogo več tega koristnega hranila kot citrusi, različne raziskave so pokazale tudi, da v povprečju vsebujejo kar dvakrat več vitamina C kot večina drugega sadja. Je pa ta telesu tako potreben, da so na univerzi v Michiganu zaključili, da bi visoko raven vitamina C v krvi posameznika lahko vzeli kot pokazatelj dobrega zdravja. Ne le da tako kot drugi antioksidanti ščiti celice in njihov genetski zapis – izboljšuje razstrupljanje telesa, ohranja močne zobe in kosti, zmanjšuje tveganje za pojav težav z očmi, imunskim sistemom, pljuči ali ščitnico. Ni vedno torej treba poseči po kislih limonah – enak in še boljši učinek imajo sladke jagode. Za povrh so še tretji najboljši vir mangana, minerala, ki je ključen za optimalno delovanje živčevja.
Delujejo protivnetno, znižujejo krvni sladkor
Ravno prava kombinacija sestavin je zaslužna, da jagode preprečujejo in zmanjšujejo škodljive vnetne procese v telesu ter da znižujejo raven sladkorja v krvi. Če zaužijete nekaj žličk sladkorja z jagodami, se raven krvnega sladkorja zviša veliko manj, kot če si enako količino sladkorja privoščite brez jagod. Tega ne more poustvariti nobeno prehransko dopolnilo. Zaradi tega je jagode priporočljivo uživati, če se težko odrečete sladkarijam in predelanim ogljikovim hidratom, če trpite zaradi sladkorne bolezni ali če vas mučijo vnetne bolezni, kot so artritis ali Crohnova bolezen. So pa v zadnjem primeru jagode učinkovite samo, če jih uživate redno, kar pomeni okoli trikrat tedensko. So pa tako dobre, da to zagotovo ni težko.
Poiščite lokalno pridelane
Jagode torej niso le okusne, imajo tudi izjemno sestavo. A treba je izpostaviti še eno slabost – potem ko so nabrane, jih je brez izgube koristnih hranil mogoče hraniti le zelo malo časa, največ dva dneva. Poiščite torej jagode, ki so pridelane v vaši okolici, ki jih je kmet ubral zjutraj, preden jih je pripeljal na tržnico, oziroma dan prej. Seveda po dveh dneh hranjenja jagode ne bodo pokvarjene in boste v njih lahko še vedno uživali. Bodo pa imele manj antioksidantov, vitaminov in mineralov, kot so jih vsebovale v trenutku, ko so bile ubrane. Poleg tega so z vsemi fitohranili najbolj bogate, ko so najbolj zrele, kar lahko ocenite po njihovi živo rdeči barvi, kot tudi kadar niso toplotno obdelane.
KOMENTARJI (20)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV